Konut kredisi alırken nelere dikkat edilmeli?

Fibaemeklilik Genel Müdürü Ömer Mert ev almak isteyenlere ipuçları verdi.

Konut kredisi alırken nelere dikkat edilmeli?
Konut kredisi alırken nelere dikkat edilmeli?
GİRİŞ 02.06.2016 13:35 GÜNCELLEME 02.06.2016 15:35

Tüketicinin gerek yatırım gerekse barınma amaçlı konut alırken kredi kullanımında zarar etmemesi için bilinçli davranması gerekiyor. 

BUTİK SİGORTACILIK FARKI

Fibaemeklilik Genel Müdürü Ömer Mert: "Bizim önerimiz, öncelikle hayat sigortasını hangi kurumdan yaptırdığınıza dikkat etmeniz. Müşteri olarak bankanın size sunduğu hayat sigortası poliçesini kabul etmek zorunda değilsiniz. Kredinizi hangi bankadan alırsanız alın, hayat sigortanızı istediğiniz yerden yaptırabilirsiniz. Fibaemeklilik olarak biz bu noktada önemli bir fark yaratıyor, Kredi Hayat ürünümüz ile sektörün en iyi fiyatını sunuyoruz. Üstelik dilerseniz dakikalar içerisinde zahmetsizce internet sitemizden de satın alabilirsiniz. Butik sigortacılık anlayışımızı, müşteri memnuniyetine verdiğimiz önemi ve hayatı kolaylaştıran teknolojik altyapımızı bu ürün ile bir kez daha ortaya koymak istedik."

KREDİ ÇEKERKEN HAYAT SİGORTASINDAN ZARAR ETMEYİN

Bankalara yapılan konut kredisi başvurularında, hayat sigortası şartı sunulmaktadır. İki yanlışı düzeltmek gerek:

Bankaların hayat sigortasını kendilerinin yaptırdığı algısı yanlış. Müşteri, bankanın sunduğu poliçeyi kabul etmek zorunda değil.Müşteri kredisini hangi bankadan alırsa alsın, hayat sigortasını istediği sigorta şirketinden alabiliyor. Müşteri kredisini hangi bankadan ve şubeden kullandıysa o bankayı kredi hayat sigortasına dain-i mürtehin olarak tanımlatabiliyor.

Konut kredisi dışında otomobil ve destek kredilerinde de hayat sigortası yaptırırken aynı süreç geçerli.

FİBAEMEKLİLİK DAHA UCUZ

Fibaemeklilik, Kredi Hayat sigortası ile sektörde en pahalıya göre %40, sektör ortalamasına göre %29 daha ucuz fiyat veriyor.

40 yaşında bir Müşterinin 10 yıllık 100.000 TL'lik bir kredi kullandığını varsayalım; en pahalı teklif verenden poliçe yaptırırsa yaklaşık 3.000 TL ödeyecek, bizden yaptırırsa 1.700 TL ödeyecek. Aradaki farka baktığımızda poliçeyi bizden yaptırırsa ev fiyatının %1,3'ü kadar avantaj sağlamış olacak.

Konut kredisine ilişkin veriler:

2010 yılından itibaren kredi için makul faiz oranlarının oluşmasına paralel olarak;

- Hane halkı sayısının nüfus artışından daha hızlı büyümesi,

- Hane halkında ortalama birey sayısının da son 20 yılda düşüş trendinde olması,

- Türk İnşaat firmalarının tecrübesi ve yeni konjonktüre hızlı adaptasyonu,

- 2007 yılı başında Mortgage Yasası'nın kabulu

ile birlikte konut sektörü daralmadan sıyrılıp ciddi bir gelişim gösterdi.

Bu durum özellikle son yıllarda konut kredisi kullanımını arttırdı, buna bağlı olarak 2015 sonu itibari ile konut satış sayıları 1 milyon 289 bine ulaştı.

2015 yılı içerisinde toplamda 48 milyar TL'lik kredi kullandırımı yapıldı.

FERDİ KAZA SİGORTASINA DİKKAT

Bazı bankalar mortgage hayat sigortasının primi yüksek olduğu için Ferdi Kaza Sigortası yapabiliyor. Fakat ferdi kaza sigortası sadece kaza sonucu vefat durumunda güvence sağlıyor .Fibaemeklilik Kredi Hayat sigortası, hem kaza hem de ecelen vefat durumunda borcu güvence altına alıyor.

Türkiye Sigortalar Birliği'nin 2015 yılı verilerine göre;

Kredi ile bağlantılı hayat sigortası poliçelerinde 800 milyon TL tazminat üstlenildi. Vefat eden 71 bin kişinin varisleri ödeme alarak kredi borcunu ödemek zorunda kalmadı.