Kentsel dönüşüm kiraları artırdı

Anadolu Yakası’nda kentsel dönüşüm lüks semtlere talebi artırdı.

Kentsel dönüşüm kiraları artırdı
Kentsel dönüşüm kiraları artırdı
GİRİŞ 06.06.2016 09:46 GÜNCELLEME 06.06.2016 09:46

Kentsel dönüşüm çalışmalarının Anadolu Yakası’nda hızlanması ve riskli binaların yenilenmesi lüks semtlerde konut talebini artırdı. 1999 Marmara Depremi sonrasında Etiler, Bağdat Caddesi, Kadıköy gibi semtlerden taşınarak “Zemini sağlam” gerekçesiyle Ümraniye bölgesine akın eden konut sahipleri, yapıların sağlamlaştırılmasıyla birlikte Kadıköy bölgesine dönmeye başladı. Kentpark Genel Müdürü Sertaç Kıyıcı, dönüşümle birlikte Kadıköy bölge sınırları içinde yer alan Caddebostan, Göztepe, Kalamış’a, Ataşehir, Çekmeköy gibi semtlerden dönüş başladığını ve bu durumun kiralık fiyatlarını yüzde 100 artırdığını söyledi. Kıyıcı, Caddebostan’da bin 500 lira olan kiraların, şimdilerde 3 bin liraya yükseldiğini bildirdi.

2 YILDA 40 MİLYON CİRO

Anadolu Yakası’ndaki kentsel dönüşüm çalışmalarını Karar’a anlatan Kentpark Genel Müdürü Sertaç Kıyıcı, Caddebostan’da kentsel dönüşüm çalışması gerçekleştirdiklerini bildirdi. Kıyıcı, “Şu anda Göztepe’de 29 dairelik inşaatımız var. Kalamış’ta geliştirdiğimiz projeler var. Toplam 3 bin metrekarelik bir parselin olduğu Kalamış’ta ruhsat alındı, inşaat çalışmalarına bu yıl başlamayı hedefliyoruz” dedi. Kalamış’ta toplamda 30 hak sahibi olduğunu belirten Kıyıcı, bunlardan anlaşma sağlanamayan sadece 3 hak sahibi bulunduğunu ve 2/3 çoğunluğu sağladıklarının altını çizdi.

KİRA YARDIMI 50 BİN

Kıyıcı, Anadolu Yakası’ndaki kentsel dönüşüm projelerine yönelik yatırım bedellerini,“Kalamış’ta 30 milyon TL yatırım bedeli var. Göztepe 10 milyon TL, Caddebostan’da 15 milyon TL yatırım bedeline sahip” diye açıkladı. Ciro beklentilerini de açıklayan Sertac Kıyıcı, “Bu yıl 20 milyon TL’lik ciro beklentisindeyiz. 2017 yılında hedefimiz 40 milyon TL. Toplamda 70 daireden bahsediyoruz kentsel dönüşümde” açıklamasında bulundu. Dönüşüm çalışmalarında hak sahiplerine yapılan kira yardımlarından da bahseden Kıyıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yıkılan evlerdeki kat maliklerine kira yardımı yapıyoruz. Bu iş 16-17 ay sürüyor, dairelerde aylık üç bin, toplamda yaklaşık 50 bin lira kira yardımı ödüyoruz.”

SATILIKLAR ARTMADI

Kentsel dönüşümle birlikte kiralıklara talebi artarken, satılıkta ise tam tersi bir döngü olduğunun altını çizen Kıyıcı, “Dönüşümle satılık daire artıyor. Ortalama her binanın yüzde 25’i müteahhide kalıyor, her binada 4-5 bina satılık hale geliyor. Bu da satılıkta arzı artıyor. İnşaatlar bittikten sonra İstanbul’un depreme karşı dayanıklı bir bölgesi olacak. Şimdiden yatırım amaçlı satın almalara başladı” dedi.

ETİLER’DE METREKARE 16 BİNE TIRMANDI

1999 depremi sonrası Kadıköy Bölgesi’nde tespit edilen riskli bina oranı yüzde 80. İstanbul’da 39 ilçe arasında en fazla göç veren ilçe yüzde 15 ile Kadıköy. Kadıköy’ü yüzde 11’le Maltepe, yüzde 8’le Ataşehir, yüzde 5’le Ümraniye ve yüzde 4’le Kartal izledi. Kadıköy’den Ataşehir’e taşınma oranı yüzde 15, Üsküdar’a taşınma oranı ise yüzde 8 olarak gözlemlendi. Kentsel dönüşümle taşınma hareketliliğinde Anadolu Yakası öne çıktı. Dönüşümle birlikte kira fiyatları yüzde 100’e kadar arttı. Dönüşünle Bebek’te satılık konutların metrekare ortalaması 21 bin liraya kadar çıtı. Yeniköy’de 17 bin 739 lira, Etiler’de 15 bin 559 lira, Emirgan’da 13 bin 789 lira, İstinye’de ise 13.651 liraya tırmandı.

CADDEBOSTAN’DA KİRALAR FIRLADI

Binası dönüşüme alınan hak sahiplerinin bu bölgeden ayrılmak istemediklerinin altını çizen Sertac Kıyıcı, bu durumun kiralık dairelerin değerini artırdığının altını çizdi. Kıyıcı, sözlerine şöyle devam etti: “Kiralıkta fazla talep oluyor, bu nedenle kiralar yükseliyor. Kira olarak üç yılda yüzde 100 artış oldu Kadıköy bölgesinde. Geçen yıl 1.500 ruhsat verilmiş. Biz, ilk 1.500 kira imzalamıştık, şimdi 3 bin lira kira ödüyoruz.”

ÇEKMEKÖY VE ATEŞEHİR’DEN KADIKÖY’E GÖÇ

İnsanların artık şehrin içine yönelmeye başladığına işaret eden Kıyıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadıköy’de depremden sonra kaçan çok insan olmuş. Onlar da geri dönmek istiyorlar. Bu nedenle Kadıköy bölgesinde yeni yapılan binalara şehir dışından talep artmış durumda. Cadde’ye en fazla Ataşehir, Çekmeköy bölgelerinden geliyor.”

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL