Suriyelilerin evi TOKİ'den

NATO Liderler Zirvesi’ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dönüş yolunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Suriyelilerin evi TOKİ'den
Suriyelilerin evi TOKİ'den
GİRİŞ 11.07.2016 09:26 GÜNCELLEME 11.07.2016 09:55
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Polonya’daki NATO Liderler Zirvesi dönüşünde, geziye katılan gazetecilerin sorularını yanıtlarken, vatandaşlık hakkı verilmesi tartışılan Suriyelilerin TOKİ’nin elindeki boş konutlara yerleştirilebileceğini söyledi.

Suriyelilerin Türk vatandaşlığına alınmasına ilişkin soruları da cevaplayan Erdoğan, "Şunu çok açık, net söyleyeyim: Bazı siyasilerin vatandaşlık konusunda ileri geri konuşmaları beni ciddi manada üzüyor. Yani bir insanoğlu herhangi bir ülkeye vatandaşlık müracaatında bulunsa, o başvuruya “Hayır ben seni almam” ya da “Almıyorum” şeklinde bir yaklaşımla peşinen karşı çıkılması doğru olur mu? Bugün bir Türk, Almanya’ya gidiyor Alman vatandaşı oluyor da; Amerika’ya gidip Amerikan vatandaşı oluyor da; benzer durumlar bizim ülkemizde yaşayanlar için neden mümkün olmasın? Kaldı ki bizler burada bu insanlarla yıllardır arkadaşlık, kardeşlik, akrabalık hukuku içerisinde yaşamışız" ifadelerini kullandı. 

Suriyeli mültecilerin Türkiye'de çok kötü ortamlarda barındığını aktaran Erdoğan, şöyle devam etti: 

Vatanlarından hicret ederek, ensar olarak bizi görmüş, bize sığınmışlar. Biz bu mültecileri yıllarca kamplarda barınmaya mı mahkûm edeceğiz? Yıllarca boş buldukları apartmanların bodrum katlarına mı mahkûm edeceğiz? Belediyelerimiz bana neler anlatıyorlar neler. Bakıyorsunuz bir bodrumda 9, 10, 15 kişi tıkış tıkış kalıyor. Böyle olacağına, ilgili bakanlıklarımız, öbür tarafta istihbarat teşkilatımız bir dayanışma içerisinde bir çalışma yapsınlar, kamplar, evler, buralardaki insanlar gözden geçirilsin ve bu Suriyelileri biz ülkemizin belli yerlerine yerleştirelim. Hatta hatta, gerekirse TOKİ’nin elinde boş konutlar var. Biz nasıl Ahıska Türklerine Erzincan’da konutlar verdiysek, ki onlar bunu taksitlendirdiler ve ödeyecekler, biz bunlara da belirli bir iskan ve istihdam politikası uygulamak suretiyle aynı şeyi yapabiliriz. Mesela bu insanların çoğu şu an kaçak çalıştırılıyor. Biz diyoruz ki tüm bunlara bir çözüm üretilmeli. Bu insanların içinde doktoru var, mühendisi var, avukatı var, sağlık elemanları, öğretmenleri var, bütün bunlardan ülkemiz istifade edebilir; bunlara vatandaşlık verilebilir" 

YORUMLAR 17
  • Ufuk bey 7 yıl önce Şikayet Et
    Valla sonuna kadar destekliyorum. Suriye halkı kendilerinden çok bizim düşmanimiz olan esed , pkk ,deaş Amerika ve İsrail ile boğuşmanin bedelini en az on yakınını kaybederek, evi barki yıkılarak ödedi. Onlara savaşın edebiyatı yapan ecdad örneği verenler gitsin bir gün savaşsin bakalım. Nasılsa düşman bizimde düşmanimiz. .
    Cevapla
  • Abdullah 7 yıl önce Şikayet Et
    "Suriyelilere vatandaşlık" olayı kabul edilemez. Erdoğanın bu sözleri söylediğine inanamıyorum. Tartışma programlarında lütfen hiçbir Ak partili bu konuyu savunmasın, çok fena çuvallıyorlar. İyilik bizim kanımızda var zaten yapıyoruz da ama vatandaşlık olmaz kardeşim.
    Cevapla
  • Burhan 7 yıl önce Şikayet Et
    Burada AK Parti'yi destekleyen bir dünya yorum yaptım. Ama artık malesef Ak Parti'yi desteklemiyorum. Suriyelileri biz alıyoruz Suriyeyi PKK,Esad ve İşid. Olacak iş değil. Bu memlekette evi olmayan bu kadar şehit ailelesi varken, senelerce memleketine hizmet edip bir ev sahibi olamayan bu kadar insan varken Toki Suriyelilere ev verilecek. Akıl alacak iş değil.
    Cevapla
  • türk 7 yıl önce Şikayet Et
    vatandaşlık olayına yanaşmıyorum hepsi pkk desteklerken nasıl olur başımıza bela ediyorlar anlamadım umarım sonumuz hayırlı olur ne diyebilirimki
    Cevapla
  • berdar 7 yıl önce Şikayet Et
    ak partiyi artık tutmuyorum desteklemiyorum..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle