Kentsel dönüşüme 'metrekare' dopingi

Konut sektörü için yeni bir enstrüman olan gayrimenkul sertifikasının, kentsel dönüşüm kapsamında da kullanılmasının önü açıldı.

Kentsel dönüşüme 'metrekare' dopingi
Kentsel dönüşüme 'metrekare' dopingi
GİRİŞ 10.08.2016 11:17 GÜNCELLEME 10.08.2016 11:17

Metrekare metrekare ev satışını sağlayan gayrimenkul sertifikaları artık kentsel dönüşüm projeleri için de çıkarılabilecek. Hak sahiplerine isterlerse ev, isterlerse sertifika verilecek

Dönüşüm amaçlı gayrimenkul projelerinde hak sahiplerine isteklerine bağlı olarak gayrimenkul sertifikaları da verilebilecek. Yatırımcılar büyük gayrimenkul ya da kentsel dönüşüm projelerine yatırım yaparak bu alandaki kazançlara ortak olabilecek. Belediyeler, İller Bankası, TOKİ gayrimenkul sertifikası ihraç edebilecek. Kentsel dönüşümde yeni bir sürece girildiğini belirten EVA Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Sinem Bircan, "Hak sahipleri borsada alınıp satılabilecek bu sertifikaları borsada vadesinden önce satabilecek, isterse ihraççıdan sertifikaları nakde dönüştürmesini isteyebilecek. Bu yöntem sağlıklı olarak uygulamaya koyulduğu takdirde kentsel dönüşüme ciddi bir ivme kazandırır" dedi. Bircan, "Tüketici elindeki para gayrimenkul edinmeye yetmese dahi, projelerin bağımsız bölümlerinden gayrimenkul sertifikaları vasıtasıyla hisse sahibi olmaya başlayacak, bu hisseleri tamamladığı takdirde bağımsız bölümün tamamına sahip olacak. Ya da sadece yatırım yaptığı hisse ile gayrimenkule ait değer artışından faydalanmış olacak" şeklinde konuştu.

FİYATLARI DÜŞÜRECEK

Yüklenicilerin kolay ve ucuz bir finansman kaynağı elde etmiş olacağını belirten Sinem Bircan, şöyle konuştu: "Firmalar elindeki stoklardan kurtulup yeni yatırımlara yönelebilecek. Bu da konut fiyatlarında düşürücü etki yaratacak. Uygulandığı takdirde hem vatandaş hem inşaat firmaları için kazan-kazan yaklaşımı söz konusu olacak, sektörün hareketlenmesi sağlanacak."

TÜM SEKTÖRLERE YANSIR

Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz 
"Gayrimenkul alım satımını canlandıracak ve teşvik edecek bu türenstrümanları destekliyoruz. Sektörü pozitif yönde tetikleyecek bu tür uygulamalar, diğer yatırım araçlarına kıyasla daima başı çeken gayrimenkulü daha gözde bir yatırım aracı haline getirecek. Bu tür çalışmaların diğer sektörlere de olumlu etkisi olacaktır."

HERKESE HİTAP EDECEK

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir 
"Bu yasa ile birlikte gayrimenkul sektörü daha geniş kitlelere hitapedecek. Tüketiciye uygun fiyat olarak geri dönecek bu tür modellerin ülkemizde de başlaması sektörümüzün geleceğiaçısından son derece sevindirici bir gelişme."

KONUT STOKU ERİYECEK

Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu "Firmalar stoklarını kısa süre içerisinde eritecek. Buradan elde edilecek kaynaklarla banka kredilerini kapatarak finansmanyükünden kurtulacakları gibi, yeni yatırımlara girme imkânına dakavuşacaklar."