Konut sektörüne ilaç gibi karar

Hükümetin konut tesliminde yüzde 18 olarak uygulanan KDV'yi yüzde 8'e indirmesiyle piyasanın hareketlenmesi bekleniyor.

Konut sektörüne ilaç gibi karar
Konut sektörüne ilaç gibi karar
GİRİŞ 21.09.2016 11:57 GÜNCELLEME 21.09.2016 11:57
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Hükümet, ekonominin lokomotif sektörlerinden inşaatta konut tesliminde yüzde 18 olarak uygulanan KDV’yi 31 Mart 2017’ye kadar yüzde 8’e indirdi. Alınan bu kararla, piyasanın hareketlenmesi ve stokların erimesi bekleniyor.

8 Eylül 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 2016/9153 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile net alanı 150 m2'nin üzerinde olan konutlar ile net alanı 150 m2'nin altında olmakla birlikte Büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde olup arsa birim m2 fiyatı bin Türk Lirası ve üzerinde olan konutlar için KDV oranı %18'den %8'e indirildi.

Söz konusu değişiklik ile ülkemizde inşaat sektörünün ve buna bağlı olarak da yüzlerce alt sektörün; konut satışlarının artırılması suretiyle birikmiş konut stokları azaltılarak canlandırılması amaçlandı.

Hükümetin özellikle konut sektörüne yönelik olarak yakın zamanda uygulamaya aldığı; kredi faizlerinin düşürülmesi ve Konut hesabı uygulaması gibi sektörü canlandırıcı tedbirlerinin ardından alınan bu karar sektöre umut ışığı oldu.

Söz konusu KDV indirimi; 08.09.2016- 31.03.2017 tarihleri arasında satışı gerçekleştirilecek olan konutları kapsayacak olup, bu tarihler arasında belirtilen niteliklerde konut alacak olanlara bir nevi %10 devlet desteği getirilmiş oldu.

KONUT SATIŞLARINDA CİDDİ HAREKETLİLİK OLACAK

KDV oran indirimi ile ilgili düzenlemeyi değerlendiren Yeminli Mali Müşavir Atilla HİNTOĞLU; hem vatandaşın konuta daha az para ödemesi amaçlanmış hem de satıcı firmanın vatandaştan tahsil etmediği tutarı KDV iadesi olarak vergi dairesinden tahsil ederek karşılıksız bir tür ek finansman sağlaması mümkün kılındı.

Önümüzdeki günlerde konut sektörüne ciddi hareketlilik getirmesi beklenen bu düzenlemenin süresinin uzatılması ve hatta kalıcı hale getirilmesi yönünde sektör temsilcilerinden gelen yoğun talepler var. KDV indirimi sosyo-ekonomik yönüyle de; toplumsal birlik beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde ilaç tesiri yapması bekleniyor.

Ayrıca, konuya satıcı taraf olan müteahhit açısından baktığımızda; fiyatların KDV indirimi oranında (%10) düşmesi ile artan talep sonucu satış artışının yanı sıra bir de alıcıdan tahsil etmeyeceği %10 KDV'yi vergi dairesine başvurarak KDV kanunu'nun 29/2. Maddesi gereğince iade alma hakkı getirilmiştir. Düzenleme bu yönüyle satıcı firmalar açısından oldukça olumludur; geçmişte yapılmış olan geçici KDV indirimlerinde satıcıya alıcıdan tahsil edemediği KDV'yi iade alma hakkı tanınmamışken yapılan bu yeni ve geçici düzenleme ile müteahhit firmalara deyim yerindeyse çifte fırsat sunuldu.

Konunun daha iyi anlaşılması açısından bir örnekle açıklamak gerekirse;

Müteahhit Bay A, net alanı 151 m2 olan bir daireyi Vatandaş B'ye 500.000-TL. artı KDV bedelle satmıştır.

- Uygulama öncesi;
Bu durumda Vatandaş B'nin cebinden 500.000-TL. + 90.000-TL. (%18 KDV) = 590.000-TL. çıkmıştır.

Müteahhit Bay A ise; Vatandaş B'den tahsil ettiği 90.000-TL. KDV'yi beyan ederek vergi dairesine ödemiştir.(Devir KDV tutarının olmadığı varsayımıyla)

- Uygulama sonrası;
Bu durumda Vatandaş B'nin cebinden 500.000-TL. + 40.000-TL. (%8 KDV) = 540.000-TL. çıkacaktır.

Müteahhit Bay A ise; Vatandaş B'den tahsil ettiği 40.000-TL. KDV'yi beyan ederek vergi dairesine ödeyecek;

Vatandaş B'den tahsil etmediği 50.000-TL. KDV'yi ise KDV Kanunu'nun 29/2. Maddesi gereğince vergi dairesinden KDV iadesi olarak tahsil edecektir.

YORUMLAR 4
  • hasan nur 7 yıl önce Şikayet Et
    İnşaat firmalarının çoğu onu da cebe indirir ve fiyatı yükseltir.
    Cevapla
  • ayşe 7 yıl önce Şikayet Et
    yalan haber
    Cevapla
  • telepati 7 yıl önce Şikayet Et
    ben 6 ay önce kredi kullanarak ev aldım iade alabilecekmiyim???*
    Cevapla
  • tranzonspor 7 yıl önce Şikayet Et
    İnşAllah şehrin içi atık su kokusundan kurtulur kokudan nehrin kenarında durulmuyor
    Cevapla