Emekliye her yıl 15 bin ev

TOKİ, 2016’da 64 bin konut üretimiyle tarihi bir rekora imza atacak. Kurum 2017’de 70 bin konut üreterek bu rekoru ileri taşımayı hedefliyor.

Emekliye her yıl 15 bin ev
Emekliye her yıl 15 bin ev
GİRİŞ 13.10.2016 14:19 GÜNCELLEME 13.10.2016 14:19
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

TOKİ Başkanı Ergün Turan, 2016-2019 arasındaki dönemde toplam 260 bin konut üretileceğini söyledi.

18 YILDA 43 BİN KONUT

1984-2002 yılları arasında 43 bin konut yapan TOKİ'nin 2003 yılından bu yana 741 bin konut ürettiğine dikkat çeken Turan, bunun Türkiye'nin başarı hikayesi olduğunu söyledi. Turan, 2003-2023 dönemi için belirledikleri 1.2 milyon konut hedefini aşacaklarına inandıklarını kaydetti. Güncellenmiş rakamlarla idarenin son 13 yılda Türkiye ekonomisine yaklaşık 140 milyar TL'lik kaynak aktardığını vurgulayan Turan, 2016 yılında TOKİ'nin ekonomiye 11 milyar TL kaynak aktardığını, 2017 hedefleri çerçevesinde bu rakamın yüzde 10-15 artacağını ifade etti.

YÜZDE 92-95'İ SOSYAL KONUT

TOKİ Başkanı Ergün Turan Para Dergisi'ne yaptığı açıklamada, "Bu konutların hemen tamamına yakını alt ve orta gelir grubuna hitap eden sosyal konutlar. Yaptığımız konutların yaklaşık yüzde 92-95'i, sosyal konut. Yüzde 5'lik dilime yönelik yaptığımız konutlar ise yüksek gelir grubuna hitap ediyor. Gelir paylaşımlı projelerden elde edilen gelir ile projelerimizi fi nanse ediyoruz. İştirak şirketlerimiz var, onlardan elde ettiğimiz gelirler var. Biz kar amaçlı bir kuruluş değiliz. 'Sıfır karla satış' modeliyle, bina maliyetine, vatandaşı bankaya mahkum etmeden konut sahibi yapıyoruz. Konutları 100 bin TL'ye mal ediyorsak, o fiyata satıyoruz" dedi.

EMEKLİYE HER YIL 15 BİN KONUT!

Turan, emeklilere yönelik olarak her yıl 15 bin konut üretiminin hedefleri arasında yer aldığını belirtti. TOKİ'nin bu yıl içinde ürettiği konutlardan 12 bin adedinin emeklilere yönelik olduğunu vurgulayan Turan, "Bu yıl 3 bin eksiğimiz var. Onu da inşallah yılsonuna kadar tamamlayacağız.

EKONOMİYE 140 MİLYAR TL KAYNAK

Geçen yıl 1 milyon konut olan 2003-2023 hedeflerini 1 milyon 200 bin olarak revize ettiklerini anımsatan Turan, 2016 yılı hedefinin aşılacağının altını çizerek, 2023'te de 1.2 milyon konut hedefini aşacaklarına inandıklarını kaydetti. Güncellenmiş rakamlarla idarenin son 13 yılda Türkiye ekonomisine yaklaşık 140 milyar TL'lik kaynak aktardığını vurgulayan Turan, 2016 yılında TOKİ'nin ekonomiye 11 milyar TL kaynak aktardığını, 2017 hedefleri çerçevesinde bu rakamın yüzde 10-15 artacağını ifade etti.

"TALEBE YETİŞMEYE ÇALIŞIYORUZ"

TOKİ Başkanı Turan, TOKİ'nin arazi üretilebilen, konuta ihtiyaç duyulan bütün illerin sosyal konut talebine yetişmeye çalıştıklarını kaydetti. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da bazı illerde talebin yoğun olduğunu vurgulayan Turan, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Batman, Erzurum ve Kars gibi illerde yoğun çalışmalarının bulunduğunu kaydetti. 2016-2019 hedefleri çerçevesinde gerçekleştirecekleri 260 bin konuttan 70 bin adedinin bu bölgede yapılacağını açıklayan Turan, bugüne kadar Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya 150 bin sosyal konut yapıldığını hatırlattı. Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Cazibe Merkezleri Programı kapsamında TOKİ'nin de üzerine düşen görevi yapacağına değinen Turan, kendilerine verilen görevlere öncelikli olarak başladıklarını ifade etti. Halihazırda bölgede vatandaşın ihtiyaç duyduğu birçok binanın inşaatının sürdüğünü vurgulayan Turan, şu anda Diyarbakır'da 4 bin 500'ün üzerinde konut inşaatının devam ettiğini kaydetti. Erzurum'da devam eden konut inşaatının 2 bin2 bin 500 civarında olduğunu belirten Turan, vatandaşları kira öder gibi ev sahibi yaptıklarını ifade etti.

DÖRT İLE 31 BİN KONUT

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne yönelik Cazibe Merkezleri Programı çerçevesinde 2016-2020 yılları arasında bölgeye yapılması öngörülen 62 milyar TL'lik kamu yatırımının 5.3 milyar TL'sinin TOKİ tarafından gerçekleştirilmesi öngörülüyor. Programa göre TOKİ bölgede konut, okul, güvenlik, sınır duvarı ve konteyner kent projelerini gerçekleştirecek. Terörden zarar gören şehirlerin yeniden imarı 2016-2019 yılları arasında tamamlanacak. Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Mardin illerinin yeniden imarı kapsamında 30 bin 736 konut yapılacak. Terörden zarar gören şehirlerin yeniden imarı kapsamında 2016-2019 döneminde Diyarbakır-Sur Kentsel Dönüşüm Programı yürütülecek. Hakkari Yüksekova, Mardin Nusaybin, Şırnak Merkez, Silopi, İdil ve Cizre'de inşa ve yenileme çalışmaları tamamlanacak.

"MUTLAK KALİTE" DÖNEMİ

İhtiyacın en çok olduğu yerlerde işe başlamaya öncelik verdiklerini dile getiren Turan, asıl ve öncelikli hedeflerinin hiç konut sahibi olmayandan başlayarak, alt ve orta gelir grubundaki vatandaşları nitelikli sosyal konut sahibi yapmak olduğunu vurguladı. TOKİ'de dünden bugüne farklı olarak baktıkları unsurun "kalite" olduğunu söyleyen Turan, "TOKİ'nin bu zamana kadar yaptığı binaların sağlamlığı ile ilgili bir tartışma yaşanmadı. Çünkü yapı sistematiği Türkiye'de depreme karşı en dayanıklı binalar. Zaman zaman yapıların kaliteyle ilgili sorunlar yaşandı. Son 2-3 yıldır 'mutlak kalite' üzerine çalışmalarımız var. Bu konuda ciddi adımlar attık" dedi.

YENİ ÜRETİM MODELLERİ

TOKİ'nin yeni üretim disiplinleriyle, yeni üretim modellerini hayata geçirdiğini dile getiren Turan, bu doğrultuda yatay mimari, yöresel mimari, semt kültürünü barındıran mahalle konsepti ve kalite unsurlarını temel hareket noktası olarak belirlediklerini vurguladı. Son 2.5 yıldır tüm yeni projelerini bu temel bakış doğrultusunda şekillendirdiklerini açıklayan Turan, kurumun geçmişte birçok başarılı örnekleri olduğunu, ancak bugün
Türkiye gezildiğinde birbirinden çok farklı TOKİ binalarının görüleceğini vurguladı. 2023'e kadar tamamlayacakları "Yeni Yerleşimler Yenilenen Şehirler" projesini hayata geçirdiklerini dile getiren Turan, şu bilgileri verdi: "Şehirlerimizde, kent kimliği ve merkezi niteliklerle güçlü bağları olan, halkımızın beklentilerine yanıt veren, güçlü fiziki, sosyal altyapısı bulunan ve 2023 yılına kadar tamamlayacağımız yeni yerleşim alanları kuruyoruz. Örneğin, Gaziantep için yeni bir yaşam alanı olacak Kuzey Şehir Projesi'ni hayata geçirdik. Gaziantep'e değer katacak 50 bin konutluk, yaklaşık 300 bin kişinin yaşayacağı Kuzey Şehir Projesi'nde ilk aşamada 3 bin konutun üretimini yapıyoruz. Manisa-Algedik'te 5 bin konutluk yeni bir yaşam alanı kuruyoruz. İlk etabında bin 101 konut inşa ediyoruz. Planlı üretim disiplinleriyle 2023'e kadar Anadolu'nun pek çok şehrin de 10 binlerle ifade edilen, yüksek yaşam kalitesine sahip yeni yaşam alanları oluşturacağız."

600'E YAKIN AKTİF ŞANTİYESİ VAR

Konut projelerinin TOKİ'nin iş yükü içerisinde yüzde 50'lik bir paya sahip olduğunu dile getiren Turan, İdare olarak ayrıca sosyal donatı alanları, kamuya yönelik uygulamalar geliştirdiklerini de vurguladı. İdarenin uygulaması ve kamu kuruluşları ile yaptıkları protokoller çerçevesinde 8 bin 619 sosyal donatı uygulaması başlattıklarını aktaran Turan, şu anda Türkiye genelinde 600'e yakın aktif şantiyeleri olduğunu belirtti. "Yılsonuna kadar yapacağımız 64 bin konut, yaptığımız işin yarısı" diyen Turan, okulundan, hastanesine, yurdundan kamu binasına kadar birçok inşaat yaptıklarını vurguladı. TOKİ'nin son dört yılda Sağlık Bakanlığı'na 266 tane hastane inşa ettiğini vurgulayan Turan şu bilgileri verdi: "Sağlık ocağından bahsetmiyorum. Bu hastaneler, 10 yataktan başlayıp, bin yatağa kadar ulaşıyor. 65 bin yatak kapasiteli yurt, bin 17 okul inşa ettik. 20 üniversitenin kampüsünü yapıyoruz. Ülke genelinde 19 stadyum inşaatımız devam ediyor. İnşaatını üstlendiğimiz stadyumların dört tanesini tamamlayıp teslim ettik. Yıl içerisinde, UEFA standartlarına uygun, çevreci ve akıllı stadyumlarımızdan bir kısmı da hizmete girecek. İdare olarak 71 bin 274 kapasiteli 188 adet yurt-pansiyon ve hizmet binalarımızın inşaatı devam ediyor. Bunlar ülkemizin 50 yıllık açığını kapatacak. 590 cami, 95 sağlık ocağı, 42 kütüphane, 991 spor salonu uygulamalarımız da sürüyor. Birçok güvenlik birimi inşaatını üstleniyoruz."

SANAYİ SİTESİ DE YAPIYOR

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Programı kapsamında bölgede yatırımlar için bedelsiz arsa verilmesi ve anahtar teslimi fabrika ile ilgili toplantılara paydaş olarak katılan ancak bu konuda aktif bir görev üstlenmeyen TOKİ, Bursa Kestel'de 2 bin 900 işyerinin bulunduğu, orta ölçekli esnafın faaliyet göstereceği bir sanayi sitesi yapıyor. Projeye Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile başladıklarını söyleyen Turan, şu ana kadar 100'ün üzerinde işyeri tamamladıklarını, yaklaşık 2.5-3 milyon metrekarelik alanın altyapı çalışmalarının sürdüğünü vurguladı. Buranın, orta ölçekli esnafının faaliyet göstereceği Türkiye'nin en büyük sanayi sitesi olacağını belirten Turan, Aksaray ve Bolu'dan da benzeri bir talep aldıklarını, bu konuda çalışmaların sürdüğünü vurguladı.

"KENTSEL DÖNÜŞÜM ZORUNLULUK"

TOKİ, 51 ilde 126 ayrı noktada aktif bir şekilde kentsel dönüşüm yapıyor. Kentsel dönüşümün Türkiye için bir zorunluluk olduğunu dile getiren Turan, kentsel dönüşümün sadece özel sektör eliyle yürütülemeyeceğinin altını çiziyor. TOKİ'nin Türkiye'nin deprem haritası ile doğru orantılı bir şekilde, kentsel dönüşümde bu hat üzerindeki yerlere öncelik verdiğini ifade eden Turan, "İstanbul, en önemli başlıklardan biri. İstanbul'un 13 ilçesinde şu anda başladığımız, projesini yaptığımız ya da vatandaşla görüşme aşamasında olduğumuz işlerimiz var. İstanbul'da zaten aktiftik, kentsel dönüşümde çok daha aktif olacağız. Kentsel dönüşümün önemli başlıklarından biri bu olacak."

YORUMLAR 2
  • alper ağa 7 yıl önce Şikayet Et
    milleti binalara değil villa tarzı evlere yerleştirin
    Cevapla
  • kemal 7 yıl önce Şikayet Et
    ya bırak ya toki de kiptaş ta zengine çalışıyor
    Cevapla