Fatih, metruk binalardan temizleniyor

Fatih’te yıkılma tehlikesi bulunan, can ve mal güvenliğini tehlikeye sokan metruk binaların yıkım çalışmalarına başlandı.

Fatih, metruk binalardan temizleniyor
Fatih, metruk binalardan temizleniyor
GİRİŞ 21.10.2016 13:37 GÜNCELLEME 21.10.2016 13:37
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Çalışmalarla ilgili konuşan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Bugün nihayet sıkıntılı bölgeleri bertaraf edeceğiz. Yıkılan binaların yerine milimetrekaresine kadar aynısının yapılması gerekir, bu doku muhafaza edilecek" dedi.

Çalışmalarla ilgili konuşan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Bugün nihayet sıkıntılı bölgeleri bertaraf edeceğiz. Yıkılan binaların yerine milimetrekaresine kadar aynısının yapılması gerekir, bu doku muhafaza edilecek" dedi.

Fatih Belediyesi, ilçede yıkılma tehlikesi bulunan ve güvenli olmayan metruk binaların yıkım çalışmalarına başladı. Balat Yıldırım Caddesi’nden başlayan yıkım çalışması ile başlangıçta 8 metruk binanın yıkımına başlandı. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de yıkım çalışmalarının başladığı caddede basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak, çalışmalarının nasıl ilerleyeceği hakkında bilgi verdi. Başkan Demir, yıkılan binaların aslına uygun olarak tekrar yapılacağına da dikkat çekti.

Başkan Demir, ‘İlçe genelinde tespit edilen 125 adet metruk binanın öncelikle tescilli eserler ise rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanıyor. Bu projelerin Anıtlar Kurulu tarafından onaylanmasının ardından yıkım çalışması yapılıyor. Çalışmayla yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olup can ve mal güvenliği için tehdit oluşturan binaların ilçeden temizlenmesi amaçlanıyor dedi.

ŞİMDİLİK 8 BİNA SÖKÜLEREK YIKILACAK

Balat’ta başlayan yıkım çalışmaları ile ilgili konuşan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Bugün 8 bina sökülmek suretiyle yıkılacak. Balat’ta zamanla metruk hale dönüşmüş ve de toplum açısından artık tehlike arz eden, gece buralarda kalan insanlar için, hem çevre hem bizim açımızdan da tehlike arz eden binalarla ilgili çalışmalarımızı bitirmiştik. Nedir bu çalışmalar, bu binaların projelerini aldık, Anıtlar Kurulu’na sunduk. Anıtlar Kurulu gelip bizzat yerinde incelemek suretiyle karar veriyor. Bunlardan 8 tanesinin yıkılma kararını verdi, biz şimdi onları yıkıyoruz. Geride yıkılmayı bekleyen 31 binamız var Balat çevresindeki bu binalarla ilgili de karar süreci devam ediyor. Bunların hepsi yıkılmayacak şüphesiz, çünkü önceden alınmış bazı kararlar ve görüşmeler var” dedi.

“Yıkılan binaların yerine milimetrekaresine kadar aynısının yapılması gerekir”

Yıkılan binaların mimari dokusunun korunacağına dikkat çeken Başkan Demir, “Binaların ön tarafları özellikle mimari açıdan son derece güzel binalar, bir kısmının ön tarafının muhafaza edilip arka taraflarının yıkılıp sonra tekrar yapılıp restore edilmesi yönünde karar alınacak. Bunun için de 2015’ten beri çalışıyoruz, bu projelerin onaylanması açsından. Bu gün nihayet sıkıntılı bölgeleri bertaraf edeceğiz. Yıkılan binaların yerine milimetrekaresine kadar aynısının yapılması gerekir, o konuda çok rahatız bu doku muhafaza edilecek. Yıldırım Caddesi’ndeki basit yapım onarımla ayakta duracak binaları zaten yaptık biz Fatih Belediyesi olarak ve son derecede başarılı bir uygulama. Bunun dünyada da uygulamaları böyle, bu gün burada gördüğümüz bizim açımızdan da talihsizlik ama aynısıyla tekrar iade edeceğiz. Amacımız buranın kültürünün, tarihinin ve bunların günümüzde temsilcileri olan bu binaları korumak” şeklinde konuştu.

YORUMLAR 1
  • Bükmeci 7 yıl önce Şikayet Et
    Bizim Afyon'a da şart bir temizlik... Ya yapın bir işe yarasın ya da yıkın...
    Cevapla