Faizler düştü, tarihi rekor geldi

Kredi faizlerinin düşmesiyle konut satışları tarihi bir rekor kırdı.

Faizler düştü, tarihi rekor geldi
Faizler düştü, tarihi rekor geldi
GİRİŞ 24.11.2016 10:14 GÜNCELLEME 24.11.2016 10:14
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Kredi faizlerinin düşürülmesi, konutta satışları hızlandırdı. Ekimde 130 bin 274 adet ile son 10 ayın en yüksek rakamına ulaşıldı. Kredili satışlar yüzde 71.8 artarak tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı

Bankaların kredi faizlerini yüzde 0.85'e kadar çekmesi, ekim ayında konut satışlarını adeta patlattı. Türkiye İstatistik Kurumu'nca açıklanan rakamlara göre ekimde konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25.1, eylüle göre ise yüzde 19.6 artarak 130 bin 274'e çıktı. Ekimde aylık bazda bu yılın en yüksek satış rakamına ulaşılırken, ipotekli konut satışları ise, faizdeki düşüşün etkisiyle yüzde 71.8 artarak 48 bin 110 ile tarihinin en yüksek seviyesine çıktı. Yılın ilk 10 ayında satılan konut sayısı ise, küresel ekonomideki belirsizlikler ve jepolitik risklere rağmen, geçen yıla göre yüzde 2.5 artarak 1 milyon 66 bine ulaştı.

VATANDAŞ HAREKETE GEÇTİ

Gayrimenkul temsilcilerine göre 2015'in 1 milyon 285 binlik konut satış rekoru bu yıl aşılacak. İnşaat sektörünün seferberliğinde başlatılan tarihi kampanyanın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla bankaların faizleri indirmesi, hükümetin yeni düzenlemeleriyle konut kredisinde banka payının yüzde 75'ten 80'e çıkarılması konut alımını erteleyen vatandaşı harekete geçirdi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışın payı yüzde 36.9'ya çıktı.

YABANCI GERİ DÖNÜYOR

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından temmuzda bin 44 adede gerileyen yabancıya konut satışı da son 3 ayda yönünü yukarı çevirdi. Ağustos ayında bin 512, eylülde bin 276 adet olan yabancıya konut satışı, ekimde bir önceki aya göre yüzde 22.7 artarak bin 566'ya ulaştı. Ekim ayında Iraklılara gerçekleştirilen 257 adetlik konut satışı, toplam satışların yüzde 16'sını oluşturuyor.

ENDİŞE GİTTİ SATIŞ ARTTI

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, tüm olumsuzluklara rağmen konut alıcısının endişelerinin geride kaldığını ve ülkeye duyulan güvenin pekiştiğini dile getirdi. Bu yıl konut satışında rekor beklediklerini dile getiren Elmas, "Yılı 1 milyon 350 binlik rekor satışla kapatırız. Faiz indiriminin ne kadar doğru bir hamle olduğunu herkes gördü. Vatandaşımız dolara bakmasın, konut uzun vadede dolardan iyi kazandırır" dedi.

VATANDAŞ İSTİKRARI GÖRÜYOR

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, insanların ev alma isteğinin harekete geçtiğini söyledi. Durbakayım, vatandaşların siyasi istikrarın ekonomik istikrara da yansıyacağına inandığını kaydederek, "Hükümetin ekonomide aktif olduğu görülüyor" dedi.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 3
  • Mahmut 7 yıl önce Şikayet Et
    Konut kredilerini ihtiyaç kredisi gibi kullanıyorlar. Ev satışları gerçek değil. Ev fiyatları da düşüyor
    Cevapla
  • ismail 7 yıl önce Şikayet Et
    Devletimizden 1 sene önce ev alanların da kredilerinin yapılandırılmasını istiyoruz acilen biz düşecek diye bugünleri göreceğiz diye o zaman yatırım yaptık
    Cevapla
  • ankaralı 7 yıl önce Şikayet Et
    almasaydin kardeşim..hem harama gir.sonra devlet bizi kurtar..Allah kurtarsin...
    Cevapla