36 bin konut bu yıl hazır

Terör örgütünün Güneydoğu’da hasar verdiği konutların yerine yapılacak olan konutların bitirilmesi için çalışmalar aralıksız sürdürüyor.

36 bin konut bu yıl hazır
36 bin konut bu yıl hazır
GİRİŞ 06.01.2017 11:17 GÜNCELLEME 06.01.2017 11:17
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Hükümet bir yandan terör örgütü ile mücadelesini sürdürürken diğer yandan terör örgütünün Güneydoğu’da hasar verdiği konutların yerine yapılacak olan konutların bitirilmesi için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu kapsamda Sur, Silopi, İdil, Yüksekova, Cizre, Nusaybin ve Şırnak merkezden oluşan 7 bölgede yapılması planlanan yeni ihtiyaçlar dahil 36 bin konutun bu yıl sonuna kadar teslim edilmesi hedefleniyor.

Terör örgütünün Güneydoğu'da hasar verdiği konutların yerine yapılacak olan konutların bitirilmesi için çalışmalarını aralıksız sürdürülüyor. Önceki günü Diyarbakır'da geçiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki dün de Cizre ve Silopi'deydi. Önceki gün Diyarbakır Sur'da yapılan temel atma töreninin ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Özhaseki, bu yıl bölgede yapılacak konutlarla ilgili önemli bilgiler verdi. Sur, Silopi, İdil, Yüksekova, Cizre, Nusaybin ve Şırnak merkezden oluşan 7 bölgede yapılması planlanan yeni ihtiyaçlar dahil 36 bin konutun bu yıl sonuna kadar teslim edilmesi hedefleniyor.

YILSONUNA KADAR EV İŞLERİ BİTECEK

Sur'daki vatandaşın şimdi imza atması halinde Şubat'ta evine girip oturabileceğini belirten Özhaseki, “Birkaç ay içerisinde bu evleri teslim edecek durumdayız. İdil'deki vatandaş evini istiyorsa 3 ay sonra teslim edeceğiz tek katlı bahçeli. Silopi de 5-6 ay sonra verebilecek. Bu yılın sonuna kadar herkese evi bırakılacak. Şırnak merkezde evi yıkılana isterse Cizre'den veriyoruz. Yılsonuna kadar ev işleri bitecek” dedi.

KUR'AN-I KERİM'E BOMBA KOYMUŞLAR

Çevre Bakanı Özhaseki Nusaybin'deki çatışmalar sona kaldığı için tamamıyla temizlenmediğini ifade ederek, “Teröristler evden çıkarken bomba düzenekleri kurarak çıktılar. Hiç ummadığınız yerlere bomba koyuyorlar. Kapı kollarına buzdolabına. Elinizi attığınız yerde bomba patlayabiliyor. Hatta Şırnak'ta Kuran-ı Kerimin içerisine bomba düzeneği koyup ortaya atmışlar. Polis, Kuran gördü alır yüksek yere koyar. Namussuzlar onu bildikleri için bir iki polis kardeşimiz şehit oldu” diye konuştu.

O EVLARİ TEMİZLEYİP TESLİM EDİYORUZ

O evlerin tek tek temizlenip vatandaşa teslim edildiğini belirten Özhaseki, şu bilgileri verdi: “Nusaybin'de şuanda 4 mahalle temizlendi. Bir ay sabrederlerse tamamını temizleyip verebiliriz. Hafriyatlardan demir seçenlerde ara ara patlama oluyor. Bizim yıkım ekibinden hayatını kaybeden oldu. Bomba düzenekleri tek tek temizleniyor. Ondan sonra yapım aşamasına geçiliyor. Nusaybin'de 1 mahalle kaldı 15-20 gün içerisinde biter.”

ALT YAPI VE KENTSEL İÇİN KAYSERİ MODELİ

Çevre Bakanı Özhaseki, finansman sıkıntısı yaşandığına da dikkat çekti. Anlattıklarından Büyükşehir belediye başkanlığı yaptığı Kayseri'deki tecrübelerini konuşturacağını anladığımız Özhaseki şunları anlattı: “Hazine kasalar dolu taşıyor fazla veriyor 'bir avuç da şuraya gönderelim' diyecek ortamımız yok. Buraya özel fon çıkmadı. Bir taraftan kendi Bakanlık imkanları bir taraftan İller Bankası imkanları. Parasız iş yapma nasıl olursa o modelleri deneyerek. Yaklaşık 5 milyar liralık iki sene içinde bütçe kullanacağım Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak. Bütçemiz 2 milyar lira bile değil. Büyük bölümü de personel gideri. Bu da meslek sırrı. Maliyeden daha bir lira almadım. İller Bankası ve Çevre Yönetim Genel Müdürlüğü fonları var. Elzem yerlere aktarmak için aktarılıyor. Elzem gördüğüm için buraya aktarıyorum. Çok düşük fiyata arsa alıp konut yapıyoruz. O konut için para alacağız ordan da kazanç olacak.”

AKILLI BAŞKAN PARA YÖNETİMİNİ İYİ BİLİR

Spor işini ve restorasyonları Spor Genel Müdürlüğü ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne yönlendirdiğini de belirten Özhaseki, “Kayyuma belediyelerine kendi imkanlarıyla organizasyon yaparak tek kuruş ceplerinden çıkarak para kazanabilirler bunları anlatacağım. Akıllı belediye başkanı para yönetimini iyi bilir. Kayseri'de stat yaptım. Model oldu. Terminal yaptım baraj yaptım bir lira çıkmadı” diye konuştu.

BÖLGEDE SEFALET SÜRSÜN İSTİYORLAR

Özhaseki, Sur'daki dönüşüm çalışmaları kapsamında örgütün tehditlerinin olup olmadığına yönelik soruya şu yanıtı verdi: “3-4 ay önce tehditler oluyordu tamamıyla pilleri bitti. İyice arındırıldı. İş verdiğimiz herkes gönül rahatlığıyla çalışıyor. En sert operasyonlar yapıldığı için şehirler temizlendi. Devlet birlik beraberlik noktasında taviz vermeyeceğini bütün dünyaya ilan etti. Dost düşman herkes devletin bütün gücünü gördü. Eskiden şehirlerarası yolu yaptırmıyorlardı. Hastane inşaatını yaptırmıyorlardı. Devlet gelmesin sefalet sürsün istiyorlardı. Tek hesapları buydu” yanıtını verdi.

YORUMLAR 1
  • Sabit Kal 7 yıl önce Şikayet Et
    Sefalet sürsün, bizde halki devlete, millete karsi tahrik edelim istiyorlar. Daha önce devlet yapmiyor diye kizarlardi, simdi yapiyor diye kiziyorlar. Bir türlü yaranamazsin. Öyleyse dogru bildigini yap ve dogru olani yap, halki kazan.
    Cevapla