Suudiler konut alımında Iraklıları solladı

Konut satışlarında yüzde 70.9 artışın yaşandığı yabancı alımında Suudiler, 529 konutla bugüne kadar en çok alım yapan Iraklıları geride bıraktı.

Suudiler konut alımında Iraklıları solladı
Suudiler konut alımında Iraklıları solladı
GİRİŞ 24.11.2017 09:59 GÜNCELLEME 23.12.2017 10:36
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Konut satışları üç aylık tırmanıştan sonra kampanyaların sona ermesiyle ekimde yüzde 5.7 azalırken, yabancılara yapılan satış tarihi zirveyi gördü. Yabancılara konut satışlarında ekimde 2 bin 677 ile geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 70.9 arttı. TÜİK’te Ocak 2013’ten itibaren yer alan yabancılara konut satışı verilerinin tarihsel seyrine bakıldığında aylık bazda en yüksek seviyeyi işaret ediyor. Konut satışları yılın ilk 10 ayında ise yüzde 8.8 arttı. Ekim ayında Türkiye’de 122 bin 882 konut satışı gerçekleşirken, İstanbul 20 bin 906 satışla yüzde 17, Ankara 12 bin 130 satış ile yüzde 9.9 ve İzmir 7 bin 258 satış ile yüzde 5.9 pay aldı. İpotekli konut satışları yüzde 19.8 düşüşle 38 bin 593 adette kalırken ilk defa satılan konut sayısı ise yüzde 7.6 azalarak 56 bin 994 oldu.

SUUDİLER IRAK’I GEÇTİ

Konut satışlarında en büyük sürpriz yabancıya yapılan satışlarda görüldü. Star gazetesinin haberine göre, ekimde yabancıya konut satışı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 70.9 artarken yüzde 232’lik artışla iç karışıklığın yaşandığı Suudi Arabistan rekor kırdı. Suudi Arabistan ekimde 529 konut alarak bugüne kadar en çok alım yapan Irak’ı geçti. Suudiler’in 10 ayda yaptığı konut alımı ise 2 bin 835’e çıktı. Ekimde Iraklılar ise 344 konut aldı. Iraklılar’ın 10 ayda aldığı konut sayısı ise 2.982 oldu. Yabancılara konut satışında ilk sırayı bin 321 satışla İstanbul aldı. 

Ülkemiz yabancı için hâlâ cazip

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt: Geçen ay rakamlar açıkladığında; ‘konutta 3. seferberlik kampanyası’nın etkisiyle satışların rekor sevide geldiğini söylemiştik. Bu yüzden yüzde 5.7’lik düşüşü normal kabul etmek lazım. Yabancı satışlara baktığımızda güzel bir tablo görüyoruz. Bunda en büyük etken Körfez’de huzur ve istikrar bozuldukça güvenli bölge olan Türkiye’ye ilgi artıyor olması. Türkiye yabancı yatırımcı için hala cazip ve güvenilir bir pazar.

Faiz düşerse satışlar artacak

Cihan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yavuz Pala: İnşatta KDV oranının ve tapu işlemleri üzerinden alınan harçların düşürülmesi gibi uygulamalar sektöre ciddi ivme katmıştı. Eylülde bu desteğin rüzgârı hakimdi ve rekor denebilecek rakamlar ortaya çıkmıştı. Desteklerin sona ermesi, ekim satışlarına düşüş olarak yansıdı. Ancak konut, her zaman daha fazla getirisi olan güvenli bir liman. Faiz oranlarının düşmesi konut satışlarını da ciddi şekilde artıracak.

Ekimde yaşanan düşüş normal

Kar Group Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Üçüncü: Eylül ayında rekor denecek seviyede gelen konut satış rakamlarının ardından, satışlardaki yüzde 5.7’lik azalış düşüş gibi görünse de ekonomi içinde birtakım dalgalanmaların olmasını normal karşılamak gerekir. Bizler önümüzdeki yılın sektör açısından hareketli geçeceğini söyleyebiliriz. Konut sektörü daha uzun yıllar üretmeye ve istihdam sağlamaya devam edecek. Çünkü gayrimenkul sektörü, en iyi yatırım aracı…

Hedef yabancıya 10 milyar $ satış

Konutder Yönetim Kurulu Başkanı Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Z.Altan Elmas: Yabancıya konut satışları düzenli bir biçimde artıyor. Yılın son 2 ayında da yabancıya satışın artarak süreceğini düşünüyoruz. Yabancıya satıştaki yükseliş, gayrimenkul sektörünün Türk ekonomisine katkısının genişleyerek devam ettiğinin en önemli göstergesidir. Sektörün EximBank imkanlarından faydalanmasının önü açıldığı taktirde yabancıya yıllık 10 milyar dolara ulaşacaktır. 

YORUMLAR 1
  • İsmail 5 yıl önce Şikayet Et
    Millet kendi vatanında kiracı olacak yakında. Bumlara kiraya verin satmayın arazileri
    Cevapla