Yüksek faize rağmen rekor kapıda

Son 1.5 yılın en yüksek seviyesine ulaşan konut kredisi faizlerine rağmen, ev satışında adım adım rekora koşuluyor.

Yüksek faize rağmen rekor kapıda
Yüksek faize rağmen rekor kapıda
GİRİŞ 23.12.2017 10:23 GÜNCELLEME 23.12.2017 13:14
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Yüksek faize rağmen konut satışları rekora koşuyor. 2017’nin 11 ayında toplam 1 milyon 276 bin ev satıldı. Konutun patronları bu yılı 1.4 milyonluk satış rekoruyla kapatmak için gün sayıyor.

Geçen yıl Cumhuriyet tarihinin konut satış rekoru kırılarak 1 milyon 341 bin 452 adet satış yapılmıştı. Gayrimenkul sektörü bu yılı kasım ayında yaşanan yavaşlamaya rağmen 1.4 milyon konut satışıyla kapatmak için gün sayıyor.

SON 5 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİ

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), dün açıkladığı konut satış istatistiklerine göre kasımda 122 bin 732 konut satışı gerçekleşti. 11 ayda gerçekleşen toplam satış ise 1 milyon 276 bin oldu. Bu rakam son 5 yılın en yüksek satışı olarak dikkat çekiyor. Geçen ay satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 0.1, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 7.5 düşüş kaydetti. Konut satışlarına ilişkin yıllık değişim rakamlarında görülen dalgalanma son iki aydır ufak düşüşlerle devam etti. Eylülde konut satışları yüzde 28.8 artış göstermişti. Ekimde ise satışlar bir önceki aya göre 12.4 gerileyerek 122 bin 882 olmuştu. İpotekli konut satışları kasımda, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23.9 düşüşle 37 bin 250'ye geriledi. Toplam satışlar içinde ipotekli satışın payı yüzde 30.4 olarak gerçekleşti.

YABANCILAR ATAĞA KALKTI

Yabancılara yapılan konut satışlarında kasımda 2 bin 152 ile geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 21.4'lük artış yaşandı. Geçen yılın 11 ayında 16 bin 549 düzeyinde bulunan yabancılara yapılan satışlar da 2017'nin aynı döneminde 20 bin 70'e yükseldi.

HEDEFİ TUTTURACAĞIZ

2017 yılının 11 ayının toplamına baktığımızda 1 milyon 400 bin satış hedefini tutturmuş olacağız. Konut kredisi taleplerinin büyük kısmı bankalarca reddedilmektedir, bu da ipotekli konut satışlarının düşmesinde temel etkendir.

YILI REKORLA KAPATIRIZ

Yılın ilk 11 ayında gerçekleşen 1 milyon 276 bin adetlik konut satışı, son beş yılın aynı dönemlerinde gerçekleşen en yüksek rakam olarak karşımıza çıkıyor. Makro bazda bakıldığında aralık ayında gerçekleşecek net 65 bin 112 adetlik konut satışı, sektörün yeni bir rekor kırması anlamına geliyor. Bu yılı da rekor konut satışıyla kapatacağız

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 5
  • Uyan müslüman 6 yıl önce Şikayet Et
    2005te çıkarılan morgic yasası ile yaklaşık 5milyon müslüman faizle krediyle Ev almış biz nasıl müslümanız yahu yada müslüman bu büyük haram olan faize bukadar bulasirmi 2005ten buyana satılan evlerin %80morgicla yani faizle satılan arabaların yarısı krediyle yani faizle 2003te faize bulaşan müslümanın oranı %28 idi 2017sonu itibariyla bu oran%75 ila 80 arası noluyor bu milletimize bu harama niye bukadar giriyoruz inanın bunun faturasını hem bu dünyada hem ahirette ağır ödeyeceğiz yazık biz nasıl müslümanız
    Cevapla
  • Uyan müslüman 6 yıl önce Şikayet Et
    Ben haramdan bahsediyorum çıkarılan morgic yasasıyla müslüman insanımız harama yöneliyor diyorum senin ettigin lafa bak yanlışa yanlış diyeceğiz senin gibi sırf ev satilsin nasıl satılırsa satilsin mantığıyla topumuz cehenneme gideriz helal haram ayrımını yapmayan bir düşünce ile sonumuz iyiye mi gidecek diyorsun birader haramla yani faize ev al araba al sonra camilerde hacilik hocalık tasla bu müslümanlık değildir bu cahilliktir bu zihniyet imanı zayıflatır sırf evin olsun diye harama yönelmek insanı Allah'tan uzaklaştırır
    Cevapla
  • doğruları konuşan 6 yıl önce Şikayet Et
    Hükümetimiz ve devlet büyüklerimiz bu fırsat kapılarını açıyorlarsa bir bildikleri vardır herhalde. Sen burada dolaylı yolda milleti Reisimize ve hükümetimize karşı kışkırtmak istiyorsum.
    Cevapla
  • Hasan emmi 6 yıl önce Şikayet Et
    Sözde müslümanız biz anca faizle krediyle Ev araba almak için yarisa girmişiz enbuyuk haramlardan biri olan faize bukadar bulasirsak başımız ne bu dunyada nede ahirete beladan kurtulmaz cami cematinin enaz yarısı krediyle yani faizle ev ve araba almış bukadar kokaymi bir müslüman in
    Cevapla
  • Hatip 6 yıl önce Şikayet Et
    Ebu Hüreyre’in naklettiği bir rivayet ise şöyledir: “Hz. Peygamber buyurdu ki: “İnsanlar öyle bir devre ulaşacak ki, o zamanda faiz yemeyen kalmayacak. Öyle ki,(doğrudan) yemeyene buharı ( veya tozu)ulaşacak” (Ebu Dâvud, ts.: Büyû 3; Nesâî, 1986: Büyû 2;İbn Mâce, ts.: Ticârât 58).
    Cevapla