Maliye, 2B arazilerinden kasasını dolduracak

2B arazilerinin satışı öncesi başvuru ücretleri ile kasasını dolduracak olan Maliye, başvuru ücreti olarak en az 500 lira alacak

Maliye, 2B arazilerinden kasasını dolduracak
Maliye, 2B arazilerinden kasasını dolduracak
GİRİŞ 29.07.2011 09:02 GÜNCELLEME 29.07.2011 09:02

Maliye 8 yılda kamu arazi işlemlerinden 7 milyar liranın üzerinde gelir elde etti

Orman vasfını yitirmiş yaklaşık 300 bin hektarlık 2B arazisinin satışı için geri sayım başlarken, Maliye başvuru ücretleri ile de kasasını dolduracak. Başvuru ücreti 500 liradan başlayacak. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerdeki 2B arazilerine yapılan konutlar için 2 bin lira başvuru ücreti alınması planlanıyor. Maliye Bakanlığı, son 8 yılda kamu arazilerinin satışı, kiraya verilmesi ve ecrimisil gibi işlemlerden de 7 milyar liranın üzerinde gelir elde etti.

SATIŞ 36 İLDEN BAŞLAYACAK

Kamuoyunda 2B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilerin satışına ilişkin yasa tasarısına son şekli verildi. Yeni yasama döneminin başlayacağı 1 Ekim'den sonra gündeme alınacak öncelikli yasalardan biri olacak. Satışlar kadastro işlemleri tamamlanan 36 ilden başlayacak. Orman vasfını kaybetmiş arazilerin en fazla bulunduğu illerin başında 45 bin hektarla Antalya başı çekiyor. Bu ili sırasıyla Mersin, Balıkesir, Ankara, Sakarya, Muğla ve İstanbul izliyor. Kırsal kesimde tarımsal arazi için başvuru bedeli 500 lira olarak belirlenirken, aynı rakam belediye mücavir alan sınırının dışındaki yerleşim yerlerinde bin lira olarak öngörüldü. Bu tutar arazinin değerine göre yükselecek. Başvuru ücretleri arazinin bulunduğu il ve değerine göre değişecek.

BÜTÇEYE AKTARILMAYACAK

Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Orman Bakanlığı tasarı üzerindeki son rötuşları yapıyor. Hükümet programında da yer alan 2B'lerin satışına ilişkin yasanın çıkmasının ardından 2012 yılında satış süreci başlayacak. Maliye Bakanlığı, mevcut tasarıda peşinat tutarına ilişkin değişiklik yapmadı. İlk etapta elde edilecek 10-15 milyar liralık kaynak bütçeye aktarılmayacak, orman köyleri ve ormanların ıslahı için kullanılacak. Kırsal bölgelerdeki 2B arazisi bedelleri emlak vergisi üzerinden belirlenecek. Şehirlerdeki arazi bedelleri de emlak vergisinin birkaç katı olacak. Satışta yüzde 10 peşin ve 5 yıl vade uygulamasına gidilecek. Başta İstanbul olmak üzere çarpık yapılaşma ya da dönüşümü gerekli olan yerler hak sahiplerine satılmayacak ve TOKİ'ye devredilecek. Bu alanlarda dönüşüm gerçekleştirilecek.

KIYMETLİ ARAZİLER HİÇ KİMSEYE PEŞKEŞ ÇEKİLMEYECEK

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de önceki gün yaptığı değerlendirmede, "Kıymetli araziler hiç kimseye peşkeş çekilmeyecek" derken, şöyle konuştu: "Makul bir fiyatla gayrimenkulün rayiç değeri dikkate alınarak problem kökten çözüme kavuşacak. Tüm araziler 2B olarak kullanıcılara verilmeyecek. Yeniden yapılanma ve bozuk yapılaşma olan yerler TOKİ'ye verilecek. Hak sahipleri mağdur olmayacak."

Hazal Ateş / Sabah



YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL