Suriyeliler emlak fiyatlarını uçurdu!

İç savaştan kaçan Suriyeliler konut sıkıntısının yaşandığı Şanlıurfa'da emlak piyasasını allak bullak etti. Konut fiyatları yeniden bir milyon lira sınırına dayandı. Kiralar ise el yakıyor.

Suriyeliler emlak fiyatlarını uçurdu!
Suriyeliler emlak fiyatlarını uçurdu!
GİRİŞ 09.10.2012 09:36 GÜNCELLEME 09.10.2012 14:25

Suriye'de devam eden iç karışıklıktan kaçan Suriyeliler, Türkiye'de; Şanlıurfa, Hatay, Mardin, Gaziantep ve Kilis gibi sınır kentlerine geçici süreliğine yerleşiyor. Pasaportlarıyla geldikleri sınır illerinde, çadırkentlere yerleşmeyi kabul etmeyen Suriye vatandaşları konut satın alamadığı için ev kiralıyor.

Edinilen bilgiye göre, Türkiye ile Suriye hükümeti arasında karşılıklı konut satınalma anlaşması olmadığı için ne Türk vatandaşları Suriye'de ne de Suriyeli vatandaşlar Türkiye'de konut satınalabiliyor.

Suriyeliler, Türkiye'de konut satınalamadığı için daha çok kiralama yolunu seçiyor. Şanlıurfa gibi illerde yakın akrabaları bulunan Suriyeliler ise ancak başkasının adına kaydetmek suretiyle konut satın alabiliyor.

Suriyelilerin zorunlu göçü Şanlıurfa'da kira fiyatlarını ikiye hatta 3'e katladı. Geçtiğimiz yıl Şanlıurfa'nın Bahçelievler Mahallesi'nde 400 liraya kiralanabilen daireler şimdilerde 750-800 liraya aylık ücretle kiracı buluyor.

Kentin Karaköprü ve Esentepe gibi lüks semtlerinde ise kira fiyatları çok daha uçuk rakamlara ulaştı. Vatandaşa normalde 700-800 liraya kiraya verilen daireler Suriyeli sığınmacılar tarafından 1500 liraya kadar aylık ücretle kiralanıyor. Ev sahipleri duruma çok üzüldüklerini söyleseler de, ev bulma rekabetinin bu duruma yol açtığı söyleniyor.

1 milyon 700 bin nüfuslu Şanlıurfa'da uzun yıllardan bu yana konut sıkıntısı yaşandığını belirten Emlakçılar ise, "Geçtiğimiz ay okullar açıldı. Binlerce öğretmen ve üniversite öğrencisiyle beraber Suriyeli mülteciler de Şanlıurfa'ya geldi. Kiralık ev sıkıntısı zaten vardı. Şimdi bu sıkıntı had safhaya ulaştı. Normal daireler 700-800 liraya kadar yükseldi. Lüks semtlerde ise bu rakamlar çok daha uçuk seviyelerde. Suriyeliler mecbur oldukları için bin liralık daireye 2 bin 500 lira bile verdikleri oluyor. İçimiz yanıyor ama yapacak bir şey yok" ifadelerini kullandı.

Satılık ev fiyatları da tavan yaptı. Geçtiğimiz aylarda düşüşe geçen Şanlıurfa konut fiyatları Akçakale'de yaşanan bombalama olayları ve mülteci akınlarıyla birlikte yine bir milyon sınırını geçti. Uygun semtlerde ise daire fiyatları 150 bin liradan başlıyor.

Şanlıurfa'nın konut ihtiyacının karşılanması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Şanlıurfa Belediyesi'nin imar planı çalışmalarını tamamlanması bekleniyor. Görüşe sunulan planlar tarım arazilerini kapsadığı gerekçesiyle itiraz görüyor.

KAYNAK: ŞANLIURFA.COM