Sarıgazi'de konutlar Allah'a emanet

İstanbul Sarıgazi bölgesinde tespit edilmiş ve yıkım kararı alınmış binalardan alınan numunelerden çıkan sonuçlar, kentsel dönüşümün gerekli olduğunu ve bir an önce yapılması gerektiğini bir kez daha ortaya koydu.

Sarıgazi'de konutlar Allah'a emanet
Sarıgazi'de konutlar Allah'a emanet
GİRİŞ 07.11.2012 14:54 GÜNCELLEME 07.11.2012 14:54

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), İstanbul Sarıgazi bölgesinde tespit edilmiş ve yıkım kararı alınmış binaları incelemek üzere bir heyet gönderdi. Heyet tarafından, bölgede gözlemlenmiş birçok ağır hasarlı ve az hasarlı binadan karot örnekleri alındı. İşte alınan beton karot numuneleri üzerinde, THBB Yapı Malzemeleri Laboratuvarı'nda yapılan“Basınç Dayanım Deneyi” sonuçları:
“İstanbul Sarıgazi bölgesinde tespit edilmiş ve yıkım kararı alınmış binalardan Türkiye Hazır Beton Birliği tarafından alınan numunelerin ortalama basınç dayanım değerleri 8MPa (cm2 de 80kg yük taşıyabilen beton) olarak tespit edilmiştir.

Daha önce de yaptığımız araştırmalar ve laboratuvarımıza değerlendirilmesi için gelen yapıların sonuçları da yaklaşık aynıdır. Elle üretilmiş betonlarla yapılmış binaların beton basınç dayanım değerleri ne yazık ki 8MPa (cm2 de 80kg yük taşıyabilen beton) civarındadır. Bu değerler o zamanki mevzuata göre sağlaması gereken değerlerin bile yarısı kadardır. ‘Afet Bölgeleri'nde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik'e göre en düşük beton sınıfı ‘C20' (santimetrekarede en az 200 kg yük taşıyabilen beton) olmalıdır. Günümüzde ise dökülen betonların %50'ye yakını C30 (cm2 de 300kg yük taşıyabilen beton)  ve üstündedir.

Bu nedenlerle hazır beton yaygınlaşmadan önce 1990'lı yıllardan önce yapılmış yapıların bir an önce risk analizi yapılmalı ve beton basınç dayanımı proje dayanımının çok altında ise bir an önce yenilenmesi için çalışmalara başlanmalıdır. Yapılan bu araştırma Kentsel dönüşümün gerekli olduğunu ve bir an önce yapılması gerektiğini bir kez daha ortaya koymuştur. Ayrıca beton kalitesi açısından bu hataların tekrarlanmaması için Türkiye Hazır Beton Birliği Üyesi KGS Belgeli C30 ve üstü dayanım sınıfında betonlar tercih edilmelidir. “