Konut kredisi alırken en çok yapılan 7 hata

Ev sahibi olmak istiyor ve konut kredisi almak için bankalara başvuracaksanız konut kredisi alanların en sık yaptığı hatalara siz de düşmeyin. Konut kredisi alırken dikkat edilmesi gereken 7 husus:

Konut kredisi alırken en çok yapılan 7 hata
Konut kredisi alırken en çok yapılan 7 hata
GİRİŞ 25.03.2013 12:23 GÜNCELLEME 25.03.2013 12:23
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Konut kredisi çekenlerin www.sikayetvar.com'a gönderdiği şikayetlerden hazırlanan verilere göre; kredi alırken toplam kredi maliyetini hesaplamamak, yıllık maliyet oranı yerine aylık faiz oranına göre hesaplama yapmak, habersiz yapılan sigortalar, okunmadan imzalanan sözleşmeler, habersiz çıkarılan kredi kartları ve hane geliri üstünde çıkan kredi taksit tutarları konut kredisi alırken yapılan hataların başında geliyor.

Peki konut kredisi çekerken nelere dikkat etmeliyiz?

1-Faiz Oranına Kanmayın Toplam Maliyeti Hesaplayın!: Tüketicilerin yaptığı hataların başında kredi karşılaştırması yaparken sadece faiz oranına odaklanmak geliyor. Kredi alınacak banka tercihinde, faiz oranlarının yanı sıra komisyon, istihbarat,dosya masrafı ve ekspertiz ücreti, sigorta primleri gibi maliyetleri göz önünde bulundurmak gerekiyor. "Konut kredisi kullandım. Tarafımdan dosya masrafı, ipotek tesis ücreti, ekspertiz ücreti, bireysel kredi istihbarat ücreti şeklinde değişik adlar altında toplam 1.715 TL tahsil edilmiştir. Konut kredimi kapattım.Yine 50 TL hesap işletim ücreti ve 300 TL ipotek fek yazısı ücreti tahsil edilmiştir."

2- Aylık Faiz Oranı Yerine Yıllık Maliyet Oranına Dikkat Edin!: En önemli hataların bir tanesi de tüketicilerin kredileri sadece aylık faiz oranlarına göre kıyaslayıp yıllık maliyet oranını incelememeleridir. "Bankadan çektiğim konut kredisinden 3.600 TL dosya masrafı kesilmiştir. Yapılandırmak istediğim kredimden de benden ayrıca 1.000 TL dosya masrafı alınmıştır. Yıllık maliyeti toplam 4.600 TL'nin tarafıma iade edilmesi hususunda şikayetçiyim."

3- Konut Kredilerinde Sigorta Bilmecesine Dikkat!: Tüketicilerin şikayetlerinin başında "Konut kredilerinde hangi sigortalar zorunlu?" sorusu geliyor. Konut kredisi kullananlar deprem sigortası dışındaki sigortaları yaptırmak zorunda değiller. "Kullandığım konut kredisine bağlı olarak adıma talebim dışında sigortalar yapılmıştır. Hesabımdan (bakiyem olmamasına rağmen) iznim olmaksızın toplamda 1. 289, 46 TL tahsil edilmiştir."

4- İmzaladığınız Sözleşmeyi Okuyun!: Sözleşmenizi ya da sözleşme öncesi bilgi formunuzu isteyin. Böylece kredi işlemleri ile ilgili genel bilgileri ve kredi sözleşmesinin koşullarını öğrenme imkanınız olacak. Tüketicilerin yanıltılması olasılığı azalacaktır."Bankadan aranıp banka şubesine gelmemi daha önce çektiğim konut kredisinden dolayı yeni sözleşme yaptıklarını ve yeni bir sözleşmeye imza atmam gerektiğini söylediler. Bankaya gittim sayın yetkili bana 'her yıl adres güncellemesi yapıyoruz 2 yıldır unutmuşuz şu sözleşmelere imza at' dedi. Ben de imza attım. Meğerse yeni sözleşme adı altında bana günlük destek hesap limiti, banka hesabı ve banka kartı çıkartmışlar."

5- Habersiz Çıkarılan Kredi Kartlarına Dikkat!: Kredi kullanan tüketicilere bankalar haberleri olmadan kredi kartı çıkarıyor. Kredi kartından haberi olmayan tüketiciler ödenmeyen borçlardan dolayı mağdur oluyor. "Kredi kullanırken imzalattıkları sözleşmede kredi kartı şartı koymuşlar. İmza atarken onu da kabul etmişim ama haberim yok. Kargodan kart geldi hiç kullanmadım. Birkaç sene sonra kullanmadığım karta büyük miktarda borç geldi. Kredi kartı aidatı işletilmiş. Bankalar kredi kullanan vatandaşlara kredi kartı şartı koyuyor mağdur ediyor."

6- Kredi Dokümanlarınızı Saklayın!: Kredi kullanmaya başladığınız andan itibaren tüm dökümanlarınızı saklanmalı. Çünkü banka ile yaşanan bir sorun ya da masrafların iadesi için yargıya başvurulmak istendiğinde bankalar her doküman için ücret talep ediyor. "Konut kredisi çektim .Tüketici mahkemesine başvurmak için eskiye dönük kredi makbuzu istedim. Ancak her çıkan makbuz için 200 TL ödenmesini telefondan söylediler.Krediye başvurduktan sonra tüm belgelerinizi isteyin ve saklayın."

7-Taksit Tutarı Aile Gelirinizi Geçmesin: "Kredi taksitinin aylık hane gelirinin 1/3'ünü geçmemesi oldukça önemli. Ortalama aylık giderinizi hesap edebilir konut kredisi için aylık ayırabileceğiniz tutara karar verebilirsiniz. "Ödeyebilirim diye hane gelirime eş değer kredi taksiti belirledik fakat sonra çıkan masraflar nedeni ile kredimi ödeyemedim. Habersiz yapılan sigortalar, faizler, hesap işletim ücretleri ve kredi ile birlikte çıkarılan kredi kartının borcu nedeni ile kredi taksitlerimi ödeyemedim."

YORUMLAR 2
  • Hüdaverdi2 7 yıl önce Şikayet Et
    peşinat yoksa burda işin ne
    Cevapla
  • Hüdaverdi 9 yıl önce Şikayet Et
    peşinat yoksa nasıl olacak?
    Cevapla