Konut kredisi faizleri artabilir!

Konut kredi faizlerinin tarihin en düşük seviyelerini görmesi, yeni kredi talebinden çok refinansman başvurusunu artırdı. Ancak konut kredisi faizi hafta başından itibaren artabilir.

Konut kredisi faizleri artabilir!
Konut kredisi faizleri artabilir!
GİRİŞ 15.07.2013 09:36 GÜNCELLEME 15.07.2013 09:36

Yılın ilk çeyreğinde faizlerin düşmesiyle birlikte, konut kredi faiz oranları en düşük seviyelerini gördü. Merkez Bankası verilerine göre konut kredileri ortalamada yüzde 0.67 ile dip yapınca, kredi transferleri ve yeniden yapılandırmalar da patladı. Verilen 152 bin kredinin, yarısının kredi transferi olduğu belirtiliyor. Sektörde ilk kez bu kadar yoğun kredi transferi yaşanırken, Haziran ortasında Fed'in açıklamalarıyla faizler yeniden yükselişe geçti. Bu durum, henüz konut kredi faiz oranlarına yansımadı. O nedenle, hafta başından itibaren konut kredi faizlerinde kritik bir dönem başlıyor. Piyasa koşulları düzelmezse, konut kredi faiz oranlarında yükseliş bekleniyor.

En düşük seviyede

DD Mortgage'in Genel Müdürü Murat Aysan, bu yıl için konut kredisi piyasasını değerlendirdi. Konut kredisi stokunun oldukça iyi olduğunu söyleyen Murat Aysan, şu bilgileri verdi:

"Yılın ilk 6 ayında konut kredilerinde yüzde 16 artış yaşandı. Şu anda 92.3 milyar lira seviyesinde bulunuyor. 2012 yılında konut kredilerinde toplam 79.3 milyar liralık bir hacim yakalanmıştı. Bu yıl çok enteresan bir pazar var. Normal bir pazar gibi değil. Bu yıl faizler çok düştü ve geçen hafta itibariyle konut kredi faizlerinde ortalama 0.67'yi gördük. Bu zamana kadar ortalamada gördüğümüz en düşük oran yüzde 0.72'ydi."

100 milyarı geçecek

2013'te yıllık yüzde 15 büyüme öngördüklerini ancak yılın ilk yarısında yüzde 16 büyümeye ulaşıldığını ifade eden Aysan, "Yılın ikinci yarısında da aynı performansın yakalanacağı düşünülürse, yüzde 30-32 büyüme gözüküyor. Ancak, biz yıllık büyümenin ilk 6 aya paralel olmayacağını düşünüyoruz. Çünkü faizler biraz yukarı gelmeye başladı. Yüzde 22-25 aralığında bir büyüme olacağını düşünüyoruz. Bu yıl için öngörümüz 92 milyar liraydı ancak bunu 6 ayda yakaladık. Konut kredisi hacmi 100 milyar lirayı kesin görecek ve bu rakamı aşacaktır. Öte yandan, 2013 yılında konut kredilerinde bugüne kadar yapılan tüm işlemlerden daha fazla işlem yapılmış olacak."

Transfer patladı

Aysan, bu yıl konut kredilerinde yeni talepten çok, transfer ve yeniden yapılandırmanın ön plana çıktığını vurguladı. Aysan, bu durumu şöyle açıkladı: "2012 yılının ilk çeyreğinde 66 bin yeni konut kredisi kullanıldı. 2013'ün ilk çeyreğinde ise bu rakam 152 bine ulaştı. Bu resme tek başına baktığınızda, konut satışları patlamış dersiniz ancak öyle bir tablo yok. 152 bin kredinin yarısının re-finansman ve transfer olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Özellikle Nisan, Mayıs Haziran'da bütün bankaların kampanyaları da kredi transferi üzerineydi. Yeni konut kredisi talebi çok az. Kredi transferi dışında talep çok azaldı."

Kredi faizinde 'kritik' hafta gözler Merkez Bankası'nda

MURAT Aysan, bankaların arasında oluşan kredi transferi trafiğinin Haziran'ın son haftasından itibaren azaldığını belirterek, bunda faizlerin yukarı doğru hareketinin etkili olduğunu söyledi. Fed'in açıklamalarının ardından faiz oranları yeniden yükselişe geçti ancak bu durum tam anlamıyla konut kredilerine yansımadı. Aysan, konut kredi faizlerinin geleceği seviyeyi şöyle açıkladı: "Faizler yukarı doğru çıkmaya başladı ancak kimse konut kredisi faizlerini artırmadı. Ani bir faiz inişi ya da çıkışı olduğunda, piyasa bunu hemen fiyatlamaz. Konut kredilerinde piyasa haftalık ya da bazı yerlerde aylık değişimler yapabilir. Bu da müşterinin lehine ya da aleyhine olabiliyor. Ancak bu piyasa koşullarında lehine gözüküyor. Şu anda Hazine bonolarının, swap piyasasının, mevduat faizlerinin altında konut kredisi bulmak mümkün. Şu anda fiyatlar, piyasa koşullarıyla alakalı değil. Ya piyasa koşulları fiyatların olduğu yere inecek ya da fiyatlar piyasa koşullarına çıkacak. Nasıl bir değişim olacağını haftabaşında Merkez Bankası, faiz oranlarını açıkladığında göreceğiz."

1.2 milyon kişi kullandı

TÜRKİYE'de bir yılda kullanılan konut kredisi sayısının 400-450 bin bandında olduğunu ifade eden Murat Aysan, "Bunun içinde kredi transferleri de var. Gerçekten yeni konut almak için kredi kullananlar ise ortalama 350 bin kişi oluyor. Şu anda konut kredisi ödeyen 1.2 milyon kişi var" dedi.

Yatırımcılar çekildi

KONUT kredisi piyasasını 5 yıl öncesiyle kıyaslayan Murat Aysan, şu bilgileri verdi: "5 yıl önce, vadeler 36-48 ay arasındaydı. Şimdi 100-120 ay. 5 yıl önce konut bedelinin yüzde 30-40'ı için kredi talebi vardı. Şimdi yasal sınır olan yüzde 75 için kredi alınıyor. 5 yıl önce konut alanların yüzde 60-70'i yatırımcılardı. Bugün yatırımcılar projelerden kayboldu. Yatırımcı tutarı projelerde yüzde 20'ye indi."

KAYNAK: VATAN