Dövizzedelere yapılandırma için 60 gün süre!

İsviçre frangı veya Japon yeni'ne endeksli olarak kullandırılan konut kredilerinin Türk lirası cinsinden yapılandırılması için 60 gün süre verildi.

Dövizzedelere yapılandırma için 60 gün süre!
Dövizzedelere yapılandırma için 60 gün süre!
GİRİŞ 04.03.2014 11:26 GÜNCELLEME 04.03.2014 12:46
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu, 2007-2009 tarihlerinde İsviçre frangı veya Japon Yeni'ne endeksli olarak kullandırılan konut kredilerinin Türk lirası cinsinden yapılandırılmasına ilişkin tavsiye kararı aldı.

TBB duyurusuna göre, TBB Yönetim Kurulu, 2007-2009 tarihlerinde İsviçre frangı veya Japon Yeni'ne endeksli olarak kullandırılan konut kredilerinin Türk lirası cinsinden yapılandırılmasına ilişkin temel prensiplerin belirlendiği tavsiye kararı aldı. Bu karar hakkında TBB üyelerine yazılı bilgi verildi. Yapılandırma kapsamındaki başvuruların TBB tarafından tavsiye kararının kamuoyuna duyuru tarihinden itibaren 60 gün içinde, kredi müşterisi tarafından kredinin kullandırıldığı bankaya yazılı olarak yapılması gerekmektedir.

Duyuruda şunlar kaydedildi:

"Yapılandırma kapsamında; İsviçre frangına veya Japon yenine endeksli konut kredileri ve kredinin kullandırıldığı tarihte müşteri hesabına geçen ve miktarı 250 bin TL ve altında olan krediler yer almaktadır. Söz konusu kredilerde faiz oranı, kredinin kullandırıldığı tarihte müşteri hesabına geçen TL tutarı baz alınarak, aylık en fazla yüzde 1,25 olarak borç bakiyesi ile yeniden hesaplanır. Müşteri tarafından yapılan, yasal ödemeler (vergi, fon vb.) hariç, anapara, faiz ve kur farkı ödemelerinin müşteri hesabından tahsil edilen TL karşılıkları hesaplanan borç bakiyesinden mahsup edilerek hesaplanan borç için kalan vade üzerinden yeni bir TL ödeme planı hazırlanır. Mahsuplaşma sonrasında müşteriye herhangi bir iade yapılmaması tavsiye edilmektedir.

Yapılandırma kapsamı dışında kalanlar; kredinin kullandırıldığı tarihte kredi borcu 250 bin TL'yi aşan krediler ve/veya kredinin kullandırıldığı tarihte yurtdışında yerleşik olan veya geliri döviz cinsinden olduğu belgelenen müşterilere kullandırılan krediler ve/veya tavsiye kararının açıklandığı tarihten önce kapatılmış veya yapılandırılmış olan krediler ve/veya yargıya intikal etmiş olan kredilerdir. Yukarıda belirtilen prensipler dışında, müşterilerin münferit yapılandırma taleplerinin karşılanması hususu bankaların kendi kararlarında olduğu belirtilmiştir."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • hatice öz 9 yıl önce Şikayet Et
    dövise endeksli kredi yapılandırma süresi uzatılmalı. bu konuda yeterince duyuru yapılmamış mağdurların haberi olduğunda başvuru süresi geçmiştir. nasıl bir iyileştirme mantığıdır anlamak mümkün değil
    Cevapla