Müteahhitlere de faiz desteği verilsin önerisi

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, kentsel dönüşümde müteahhitlerede kredi faiz desteği verilmesi gerektiğini söyledi.

Müteahhitlere de faiz desteği verilsin önerisi
Müteahhitlere de faiz desteği verilsin önerisi
GİRİŞ 28.03.2014 10:28 GÜNCELLEME 28.03.2014 10:28

Kentsel dönüşüm yasası kapsamında konutu riskli ilan edilen vatandaşa kira desteği ile birlikte kredi faiz desteği de sunuluyor. Ancak vatandaşın iki desteği birden alması mümkün değil, dolayısıyla bir seçim yapılması gerekiyor.

Kredi faiz desteği almak isteyen vatandaş Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile kredi faiz desteği veren bankaya giderek, bağımsız bölümü başına 100.000 TL kredi alıyor.  Uygulanan faizin yarısnı devlet  karşılıyor. Bu krediler 2 yıl anapara geri ödemesiz olarak konutlarda 10 yıl, işyerlerinde ise 7 yıl vadelendiriliyor.

Kentsel dönüşüm uygulamalarının genelinde kredi faiz desteğinin neredeyse hiç kullanılmadığını belirten Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, dönüşümde müteahhitlere de kredi faiz desteği verilmesi gerektiğini söyledi.

"Bunun nedeni ise vatandaşların taşınmazları kendileri yapmak yerine bir müteahhit vasıtası ile yaptırmak istemeleri ve burada kira yardımı seçeneğini kullanmalarıdır "diyen Kiraz, dönüşümde bankaların sürecin dışında kalması ile müteahhitlerin sermaye yapılarının ciddi zarar göredüğünü söyledi.

Ali Güvenç Kiraz, "Oysaki kredi faiz desteği bankalar tarafından riskli yapı ilan edilen veya riskli alan ilan edilen yerlerdeki taşınmazlar için müteahhitler lehine de tanzim edilebilmelidir" diye konuştu.

Müteahhitlerin bu kredi faiz desteğinden faydalanabilmesi durumunda kentsel dönüşümün ivme kazanacağını ifade eden Ali Güvenç Kiraz, şunları söyledi:

Şu an neredeyse çok düşük olan bankaların süreçteki rolü ciddi bir şekilde yukarıya çıkabilecek. Bankaların sürece katılım kentsel dönüşümü beklentinin çok üzerinde hızlandıracak."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL