Müteahhitlik firmalarına yeni kalkınma bankası

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci yurtdışı projeleri finanse edecek yeni bir kalkınma bankası için gerekli çalışmaları başlatacaklarını söyledi.

Müteahhitlik firmalarına yeni kalkınma bankası
Müteahhitlik firmalarına yeni kalkınma bankası
GİRİŞ 17.02.2015 11:39 GÜNCELLEME 17.02.2015 13:26
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Nihat Zeybekci, yurtdışındaki müteahhitlik projelerinin finansmanı ile ilgili, "Yeni bir Kalkınma Bankası modelinin hayata geçirilmesi için gerekli çalışmaları başlatmamızın fayda sağlayacağı düşüncesindeyim" dedi.

Zeybekci, Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) işbirliğiyle Sheraton Oteli'nde düzenlenen "Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Ödül Töreni"nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolar mal, 150 milyar dolar hizmet ihracatı hedefi olduğunu belirterek, inşaat sanayisinin söz konusu hedefleri gerçekleştirmek adına önemini kaydetti.

SEKTÖRÜN ZAMANI GELMİŞTİR

İnşaat sanayisinin ülke için büyüme ve istihdam anlamına geldiğini belirten Zeybekci, bugüne kadar firmaların yurtdışında üstlendiği 7 bin 713 projenin toplam tutarının 301,2 milyar dolara ulaştığını söyledi. Türk müteahhitlerin çeşitli coğrafyalarda üstlendikleri katma değeri yüksek projelerin dünya tarafından takdir gördüğünü dile getiren Zeybekci, "Artık fasoncu değil ihtiyacı ortaya çıkaran, projesini hazırlayan, şartları belirleyen ve yapımı gerçekleştiren dünya lideri bir müteahhitlik sektörünün zamanı gelmiştir" ifadesini kullandı.

YENİ BİR MODEL

Bakanlık olarak konut sektörünü en önemli ihracat kalemlerinden biri olarak gördüklerine dikkati çeken Zeybekci, İstanbul başta olmak üzere birçok kentin, dünyadaki birçok ülkenin vatandaşları tarafından ulaşılmak istenen bir prestij hedefi haline geldiğini belirtti. Türkiye'nin konut pazarında artık bir marka olduğunu kaydeden Zeybekci, "Türkiye'den belli ülkelerden konut alacak kişilere sağlanacak sürekli ikametgah, vatandaşlık hakları gibi yöntemlerle sektörün desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

SİYASİ İSTİKRARSIZLIKLAR...

Zeybekci, sektöre bu zamana kadar verdikleri destekleri, miktarını ve kapsamını artırarak sürdürdüklerine işaret ederek, şunları kaydetti:

"2014 yılında bölgemizde siyasi istikrarsızlar yaşandığını da biliyoruz. Yurtdışı müteahhitlik sektörünün konjonktürel sorunlarının dışında bazı genel sorunlarına da çözüm bulmamız gerekiyor. Bu sorunların başında yeni finansman mekanizmaları geliştirerek, yurtdışı projelere kaynak yaratılması ihtiyacı geliyor. Hali hazırda Türk Eximbank, ülke gelirleri başlığı altında müteahhitlik firmalarımıza finansman sağlıyor. Ancak bankanın OECD kriterleri çerçevesinde belirli maliyetlerin altında kredi sağlaması mümkün bulunmamaktadır. Bu çerçevede yurtdışı projeleri finanse edecek yeni bir Kalkınma Bankası modelinin hayata geçirilmesi için gerekli çalışmaları başlatmamızın fayda sağlayacağı düşüncesindeyim. Bunu, Saygıdeğer Cumhurbaşkanımıza birkaç defa arz ettiğimizde kendisi, bunu sonuna kadar destekleyeceğini beyan etti."

YORUMLAR 13
  • Mucahid Büyük Lider Erbakan 9 yıl önce Şikayet Et
    Millet acina kiriliyo çamuru gösterip musluk suyuna razi eden yönetim halbuki zemzemiz vardi bizim
    Cevapla
  • Salim 9 yıl önce Şikayet Et
    bazı yorumcular bu sitede hükümete karşı algı oluşturmak istiyorlar. Bunlara dikkat etmek gerek.
    Cevapla
  • kaç para abi 9 yıl önce Şikayet Et
    bi daire 65bin tlye mal oluyor 400bin fiyat la satılıyor biz alamayız zaten varsın araplar alsın
    Cevapla
  • inşaat 9 yıl önce Şikayet Et
    on yıldır bu ülkede inşaattan başka üretim yok zengin 1 koyuyor on alıyor fakirde ağzını açıp bakıyor
    Cevapla
  • vay be 9 yıl önce Şikayet Et
    "Türkiye'den belli ülkelerden konut alacak kişilere sağlanacak sürekli ikametgah, vatandaşlık hakları gibi yöntemlerle demişsin de bizide ev sahibi yapın kiralar 1500 tl oldu ne yiyip ne içicez bırakın yabancıyı kendi vatandaşınıza bakın
    Cevapla
  • habil 9 yıl önce Şikayet Et
    sen nerede oturuyorsun da 1500 tl kira veriyorsun.sende kesene uygun yerden kiraya ev tut.ayağını yorganına göre uzat.bırakın bu kominist kafayı herşeyi devlet versin ben çalışmayayım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle