Konut kredisi kullananlar bankalara koştu

Faizlerin dip yapması ve enflasyonda düşüş beklentisi kredi faizlerini de aşağı çekiyor. Konut kredisi alanlar bankalara giderek yapılandırma talebinde bulunup faizlerinde indirime gidebiliyor.

Konut kredisi kullananlar bankalara koştu
Konut kredisi kullananlar bankalara koştu
GİRİŞ 30.11.2012 08:28 GÜNCELLEME 30.11.2012 14:33
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Enflasyonda düşüş beklentisi ve Merkez Bankası'nın faiz indireceğine yönelik beklentiler bono faizlerini yüzde 6'nın altına düşürdü. Konut faizleri yüzde 0.8'in altına kadar düşerken yüksek faizden kredi borcu olanlar yapılandırma için bankalara koşuyor.

Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönemde faiz indirimine devam edeceğine yönelik beklentiler dün bono faizlerinin tarihinde ilk kez yüzde 5'li seviyelere inmesine neden olurken konut faizlerinde de düşüş furyası başladı. Kasım ayında bankaların kampanyalarına hız vermesiyle 5 yıl vadeli kredilerde faizler yüzde 0.80'in altına kadar geldi. Konut faizleri böylece 2011'in ilk çeyreğinden görülen yüzde 0.76'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Hürriyet'in haberine göre, Uzmanlar bono faizlerinin gerilemesi ve borçlanma maliyetinin azalmasıyla faizlerin düştüğüne dikkat çekerken, yoğun rekabet nedeniyle düşüşün bir miktar daha devam etmesini bekliyor.

Düşüşle birlikte yüksek faizden alınmış kredilerin yeniden yapılandırmasında da patlama yaşanıyor. Faiz düşüşü ile birlikte önümüzdeki dönemde konut piyasasında da kısmi bir canlanma yaşanacağı tahmin ediliyor.

Faizlerdeki gerileme kredi stokunda da artışa neden oldu. Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) son verilerine göre de konut kredileri, Temmuz-Eylül döneminde yüzde 22 oranında artışla 6 milyar 521 milyon TL oldu.

100 bin lirada 11 bin lira avantaj

Eylül ayında yaklaşık yüzde 1.10 seviyelerinde olan faizlerin, yüzde 0.80'e gelmesi vatandaşa maliyet önemli avantaj sağlıyor.

Buna göre daha önce yüzde 1.10'dan 100 bin liradan 60 ay vadeli kredi kullanan bir vatandaş aylık 2 bin 285 TL, toplamda da 137 bin 100 lira öderken, aynı miktarı şimdi yüzde 0.80'den çektiğinde aylık 2 bin 105 lira ödüyor. Bu durumda toplam ödeme 126 bin 300 lira ile öncekine göre 10 bin 800 liralık bir avantaj sağlıyor.

Aralıkta rekabet artacak

DD Mortgage Genel Müdürü Murat Aysan, faizlerdeki düşüşün bir miktar daha devam edeceğini ve özellikle bilançoların kapanışının gerçekleştiği aralık ayında bankalar arasındaki rekabet nedeniyle cazip kampanyalar görüleceğini belirtti.

Aysan, "Faizler oranları düştü ve bir miktar daha düşmeye devam edecek. Ancak kredi pazarının yüzde 80 gibi büyük kısmını ortalama 10 yıl vadeli kredi talebi oluşturuyor. O nedenle kısa vadeli çok düşük faizler daha

çok pazarlama stratejisi çerçevesinde sunuluyor. Uzun vadeli faizlerde de bir düşüş gözlemliyoruz. Şu anda özellikle son iki haftada kredi yeniden yapılandırması konusunda bir patlama yaşanıyor. Türkiye'de 1.2 milyonun üzerinde açık konut kredisi olan kişi var. Bunun yaklaşık üçte biri faiz düşüşünden avantaj sağlayacak durumda görünüyor. Özellikle bankaların bilanço kapama dönemi olan aralık ayında rekabetin daha da artacağını tahmin ediyoruz."

Bir haftada 5.2 milyar TL kredi

Merkez Bankası haftalık verilerine göre, bankacılık sektörü kredi hacmi, 16 Kasım ile biten haftada 5.2 milyar lira artarak 725.7 milyar liradan 730 milyar 955 milyon liraya yükseldi. Kredilerin 568.1 milyar lirası TL cinsi kredilerden ve 162.7 milyar lirası da yabancı para cinsi kredilerden oluştu. Katılım bankaları hariç bankacılık sektörü kredi hacmi, 16 Kasım itibariyle 683 milyar 255,1 milyon lira oldu. Kredi hacminde bir haftalık süreçteki artış 4,9 milyar lira oldu. Kredi hacmi, 9 Kasım'da 678 milyar 289 milyon lira düzeyindeydi.

Bonoda tarihi gün

Merkez Bankası'nın fonlama maliyetinin azalarak yüzde 5.60 seviyesine gelmesi ve enflasyon baskısının azalması dün bono piyasasında tarihi bir günün yaşanmasına neden oldu. İki yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 5.96 ile bugüne kadar gördüğü en düşük seviyeye indi. Uzmanlar, Merkez Bankası'nın aralıkta faizde yüzde 0.25'lik indirime gitmesini bekliyor. Olumlu beklentilerle dün borsada da endeks 474 puanlık yükselişle 72 bin 448 puana çıktı.

Yüzde Vade

Akbank 0.85 48 ay

Garanti 0.80 48 ay

Halkbank 0.79* 60 ay

İş Bankası 0.90 60 ay

Yapı Kredi 0.80 48 ay

Ziraat 0.87 48 ay

(*) Maaş hesabı bulunana

YORUMLAR 4
  • Kocaman ADAM 11 yıl önce Şikayet Et
    bahanesi kalmadı. önceden enflasyon vardı tl değer kaybediyordu. şimdi tl değer kazanıyor.kazanan tl'nin üzerine bir de para verme alma işi oluyorsa bu artık lamı cimi yok faiz dir. hadi önceden tl değer kaybediyor bu fark da değer kaybı için falan denirken şimdi bu durum da yoktur.bahane kalmamıştır.bunun adı faiz'dir.faiz de haramdır. samimi müslüman'ın faiz'le işi olmamalı. zaten faizin resmen de kaldırılmasına az kaldı.
    Cevapla
  • Mir_Hun 11 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH kullanmayı nasip etmesin. . düğün masrafları için 2 yıl önce 36 ay vadeli kredi kullandım. ama haramla bina olmaz sözü öyle şiddetli şekilde kendini gösterdi ki anlatamam iki yakam bir araya gelmiyor bir daha da tövbe ettim. umarım rabbim bir daha kredi kullanmayı nasip eylemez. kullanmak isteyen varsa da bin kez daha düşünsünler hayrı olmuyor.
    Cevapla
  • h.h.m.e.a.m.h.m. 11 yıl önce Şikayet Et
    yazık ya. alanada verede haram ALLAH hepimizi islah etsin ben aldim bin bir türlü pişmamin ama bir daha alirsak ALLAH aldiğim anda orada canimi alsin haram abi bunun izahi yok iflah olmuyor insan er yada geç çıkıyor alacak olanlarda kendi bilir dünya menfaati için ahireti rezil etmenin mantiği yok ev mi alacağım almam evi olanların evi benim arabami alacağım almam yürürüm birikimmi yapacağım gücümün yettiği kadar yaparım gerisinin hepsi hikaye
    Cevapla
  • vahit kemerci 11 yıl önce Şikayet Et
    iş bankası. işbankası 120 ay krediye 0.83 diye bir duyum aldım bilgisi olan varmı? bilgi verebilir mi?
    Cevapla