Olimpiyat komitesinin hayran kaldığı projeler

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne sunumda İstanbul'a yapılacak yatırımların detayları açıklandı. İşte olimpiyat komitesine sunumu yapılan 9.8 milyar dolarlık altyapı yatırımları:

Olimpiyat komitesinin hayran kaldığı projeler
Olimpiyat komitesinin hayran kaldığı projeler
GİRİŞ 28.03.2013 10:50 GÜNCELLEME 28.03.2013 10:50

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne (IOC) sunum yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'a toplam 10 milyar dolarlık altyapı yatırımı yapacaklarını açıkladı. IOC Üyesi Bovy'nin yorumu "Türkiye'yi ve İstanbul'u şantiyeye çevirmişsiniz" oldu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne (IOC) yaptıkları sunumda, İstanbul'un trafiğini rahatlatmak için yaklaşık 10 milyar dolarlık altyapı yatırımı yapılacağını açıkladı.

Sunumda, 3 milyar dolarlık yatırımın şimdiden tamamlandığı belirtilerek gelecek 6 yılda yıllık ortalama 1.2 milyar dolarlık yatırımın söz konusu olacağı vurgulandı.

Yıldırım; Marmaray, Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi, otomobil geçişi için Tüp Tünel, üçüncü havalimanı, üçüncü boğaz köprüsü ile metroların inşaatı ve bu projelerin tamamlanma tarihleri hakkında bilgi verdi.

29 MAYIS'TA İNŞAAT BAŞLIYOR

Yıldırım, Marmaray'ın Avrupa ve Asya arasındaki demiryolu ile toplu taşıma bağlantısına büyük katkı sağlayacağını belirterek "29 Ekim'de, Boğaziçi'nin ve şehrin altından geçecek demiryolu tüneli halkımızın kullanımına açılacaktır" dedi. Yıldırım, üçüncü Boğaz köprüsü inşaatının 29 Mayıs'ta başlatılacağını vurgulayarak "Bu köprü, İstanbul'un transit trafiğini kuzeye by pass ederek, şehir içerisindeki trafiği büyük ölçüde rahatlatacaktır" diye konuştu. Yıldırım, Ulaştırma Bakanlığı'nın metro yapımlarını üstlendiğini anımsatarak "Bakanlığımız, İstanbul'da yürüttüğü 3 adet metro sayısını daha da artırmaya kararlı olup önümüzdeki yıllara yönelik İstanbul ulaşım altyapısını geliştirmeye destek olacaktır" dedi.

3 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM HAZIR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi de bir sunum yaptı. 'Ulaştırma' başlıklı rapora göre Ulaştırma Bakanlığı ve İBB, 9.8 milyar dolarlık altyapı yatırımlarını tek tek sıraladı. Raporda, bu yatırımların 3 milyar dolarlık bölümünün şimdiden tamamlandığı vurgulandı. Rapora göre devam eden projeler şöyle:

MARMARAY

4 milyar dolarlık Marmaray kapsamında mevcut banliyö tren hattı metroya dönüşecek. Avrupa yakasındaki Halkalı ile Anadolu yakasındaki Gebze birbirine bağlanacak (Batırma tüp geçidin yüzde 85'i, projenin yüzde 56'sı tamamlandı).

METRO HATTI

Dört metro bağlantısı ile ulaşım ağının entegrasyonu sağlanacak. I 1.5 milyar dolarlık bir yatırımla M6 metro hattı (KabataşMahmutbey), İstanbul Boğazı kıyısındaki Kabataş ile nüfusun yoğun olduğu Mahmutbey arasında bağlantı sağlanacak.

AVRASYA TÜNELİ

Boğaz Geçiş Yolu yani Avrasya Tünel Projesi'nin maliyeti 1.2 milyar dolar düzeyinde. 2.8 metre yüksekliğinde otobüsler bu tüneli kullanarak, sporcuları Olimpiyat Köyü ve Paralimpik Köy'den alıp 30 dakika içinde Liman Kümesi'ndeki tesislere ulaştıracak.

PROF. PHILIPPE BOVY:

Bakan Yıldırım, sunumun tamamlanmasının ardından IOC Ulaşım Danışmanı İsviçreli Prof. Philippe Bovy ile sohbet etti. Bovy, İstanbul'da yürütülen altyapı yatırımlarına işaret ederek "Sayın Bakan, ulaştırmada çok şey yapmışsınız demiyorum. Devrim yapmışsınız. İstanbul'u ve Türkiye'yi şantiyeye çevirmişsiniz" dedi.