Riskli binanın yanında sağlam binada yıkılacak

Kentsel dönüşüm uygulamasında ortaya çıkan aksaklıkları gidermek için Bakanlar Kurulu yeni bir yönetmelik yayınladı. Buna göre aynı parselde bulunan sağlam bina da yıkılacak...

Riskli binanın yanında sağlam binada yıkılacak
Riskli binanın yanında sağlam binada yıkılacak
GİRİŞ 03.07.2013 09:21 GÜNCELLEME 03.07.2013 09:46

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarında uygulama aksaklıklarını gidermek için yeni bir yönetmelik çıktı. Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanunun uygulama yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmeliğin en dikkat çekici iki maddesi bulunuyor. Bu maddelerden en önemlisi aynı parsel içinde bulunan riskli bina ve risksiz bina tartışmalarına son verilmesini kapsıyor.

MAĞDURİYETLERİN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Türkiye genelinde aynı parselde birçok bina bulunabiliyor. Özellikle riskli olduğu tespit edilen binaların bir an önce yıkılması gerekiyor. Eski yönetmelikte riskli binanın yıkımına yönelik kesin hüküm bulunurken sağlam binada çoğunluk kararı isteniyordu.

Bu durum neticesinde binası yıkılan kat malikleri aynı binayı yaptırmak için belediyelere gittiğinde belediyenin diğer bina sakinlerinden de onay alınması gerektiği şoku ile karşılaşıyordu. Yeni değişiklik bu tür mağduriyetlerin ortadan kalkmasını amaçlıyor. Aynı parsel içinde sağlam binanın da yıkılacağına hükmediyor.

CEPTEN ÇIKACAK PARA NETLEŞTİ

Dönüşüme konu olan daire ve dükkanlar için belediyeler ve noterin talep edeceği paralar da yönetmelik kapsamında netlik kazanıyor. Yönetmelik net bir dille dönüşüme konu olan taşınmazdan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar, noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alınan harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerin alınamayacağını açıklıyor. Kullandırılan krediler sebebiyle lehe alınacak paraların da banka ve sigorta muameleleri vergisinden muaf olduğu söyleniyor.

FİKİRTEPE'Lİ ARTI EMSALİN HARCINI ÖDEYECEK

Ancak dönüşüme konu olan alanda metrekarelerin büyümesi durumunda harçlardan muafiyet sadece dönüştürülecek alanla sınırlı olacak. Yani daha önce 80 metrekare yeri bulunan bir kişi Fikirtepe örneğinde olduğu gibi 80 metrekare yerine 331,2 metrekare alıyorsa aradaki 251,2'lik kısmın tüm harçlarını ödemek durumunda kalacak.

MÜTEAHHİDİN ELİ DE GÜÇLENECEK

Yapılan değişiklik dönüşüme imza atmak için kolları sıvayan inşaat firmalarının da işini kolaylaştıracak gibi görünüyor. Özellikle yıkım ve inşaat aşamasında harçlardan muafiyet sağlansa da belediyelerin 'çevreye zarar verdin, yolu kirlettin gibi nedenlerle ruhsat masrafını 3'e katlayacak ceza ve ek ödemeleriyle karşı karşıya kalan müteahhitler, yeni yönetmelikte bu tür ek maliyet artışlarına maruz kalmayacak.