Marmaray'da "erguvan açacak"

Asrın projesi olarak nitelendirilen ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 29 Ekim'de açılacak Marmaray'ın, 5 istasyonunun her bir ayrı bir konseptle dekore edilecek.

Marmaray'da "erguvan açacak"
Marmaray'da "erguvan açacak"
GİRİŞ 03.08.2013 14:47 GÜNCELLEME 03.08.2013 14:47

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 76 kilometrelik Gebze-Halkalı Banliyö Hatlarının İyileştirilmesi ve Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi (Marmaray) Projesi'nin Ayrılıkçeşme'den Kazlıçeşme'ye kadar olan ve projenin esasını teşkil eden 13,6 kilometrelik bölümü tamamen yerin altından ve İstanbul Boğazı'nın tabanına yerleştirilen tüplerden oluşacak.

Asrın projesi olarak gösterilen Marmaray, Cumhuriyet'in ilanın 90'ıncı yılının kutlanacağı 29 Ekim 2013'te Ankara-İstanbul (Pendik İstasyonu) Hızlı Tren Hattı ile eş zamanlı olarak Başbakan Erdoğan tarafından hizmete açılacak.

Hizmete alınması için geri sayımın sürdüğü Marmaray'ın 5 istasyonunun her biri ayrı bir konseptle dekore edilecek. İlk istasyon Kazlıçeşme, İstanbul'un simgesi erguvanlarla renklendirilecek ve kaz motifleriyle süslenecek.

Yedikule Arkeoparkı'nın hemen yanında yer alacak ve bir transfer merkezi gibi çalışacak Yenikapı İstasyonu, arkeolojik eserlerin replikalarının ve resimlerinin sergileneceği "Müze İstasyon" konseptiyle düzenlenecek.

Sirkeci İstasyonu tamamen yer altında kazılan tünellerde yer alacak ve bir tünel istasyon olacak. Burası da tarihi yarımada ve Gülhane Park ile uyumu bir konseptte işlenecek.

Denizin kenarında ama tarihin de şahitliğinde bir konumdaki Üsküdar İstasyonu'nu ise türkuazlar süsleyecek.

Ayrılıkçeşme İstasyonu'na ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından sanat yapıları konacak.

- Projenin maliyeti 9,3 milyar lirayı bulacak

Marmaray Projesi kapsamında denizin yaklaşık 60 metre altındaki tüneller, ray serimi montajı ve istasyonların betonarme imalatları tamamlandı. Toplam 13 bin 558 metre tünel (bin 387 metre batırma tüp), 63 kilometre banliyö hat, üçüncü hat ilavesi, üstyapı ve elektromekanik sistem yenilenmesi demiryolu aracı imali yapılacak olan projenin, 8 milyar 68 milyon 670 bin lirası kredi olmak üzere toplam maliyetinin 9 milyar 298 milyon 539 bin lirayı bulması bekleniyor.

- Tarihi eserler sergilenecek

Marmaray'da çalışmalar, 2004'de Arkeolojik Kazı Başlatma töreniyle başladı. Marmaray kazılarında İstanbul hatta dünya tarihine ışık tutacak birçok eser gün yüzüne çıkartıldı. İstanbul tarihini 8500 yıl geriye MÖ 6500'lü yıllara götüren ilk İstanbullunun iskeleti, 8500 yıllık ayak izleri ortaya çıkartılırken, dünya literatüründe geçen ama izine bir türü rastlanamayan Thedesius Limanı Yenikapı'da bulundu. Yenikapı kazılarında ulaşılan "milenyum limanı" da denilen bu alanda 37 batık gemi bulundu. Bu gemilerden en dikkat çekeni ise "12 nolu batık" denileni, yüküyle battığı günkü haliyle gün ışığına çıkarıldı.

Marmaray Projesi kapsamındaki arkeolojik kazılar ile buluntuların kaldırılması işlemleri geçen yıl tamamlandı. Bu işlemler 126 milyon lira harcandı. Kalan tasnif işlemlerinin de tamamlanması sonrasında bu tarihi değerler, Yenikapı 100 ada olarak nitelendirilen bölgede kurulacak Arkeopark'ta ve Marmaray müzesinde sergilenecek.

KAYNAK: AA