Şehir hastanelerinin ilkinin temeli atıldı

Kamu-özel ortaklığı ile yapılan ilk şehir hastanesinin temel atma töreni Yozgat'ta gerçekleştirildi.

Şehir hastanelerinin ilkinin temeli atıldı
Şehir hastanelerinin ilkinin temeli atıldı
GİRİŞ 20.08.2013 13:27 GÜNCELLEME 20.08.2013 13:27

Törene, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ilgililer ve vatandaşlar katıldı.

Toplam 275 milyon TL'lik özel sektör yatırımı ile yapılacak Yozgat Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 75 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilecek.

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, törende yaptığı konuşmada, Yozgat'ta bu proje ile tarihinde tek seferde en büyük yatırımın temelinin atıldığını belirterek, böylesi bir günü yaşıyor olmanın sevincini duyduğunu ifade etti.

2003 yılından itibaren AK Parti hükümetlerinin insan odaklı, insanı merkeze alan çözüm siyaseti prensibiyle ciddi hizmetler gerçekleştirdiğini dile getiren Müezzinoğlu, "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" anlayışını benimseyerek sağlık alanında da önemli hamleler yaptıklarını bildirdi.

Müezzinoğlu, hizmet kalitesini sürekli arttırdıklarını vurgulayarak, "Bu uygulamalardaki başarımız sadece halkımızın değil uluslararası sağlık otoritelerinin de takdirini kazandı. Hedefimiz, bu çıtayı daha yukarılara çıkarmak, hasta ve çalışan memnuniyet düzeyimizi arttırmak ve sürekli kılmaktır" diye konuştu.

"Şehir Hastaneleri Projesi'ni artık hayata geçiriyoruz"

Bu hedefe ulaşmanın önemli kriterlerinden birisinin de hastanelerin fiziki şartlarının iyileştirilmesi, sağlık hizmet sunumlarının akılcı ve doğru planlaması olduğunun altını çizen Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Sayın Başbakanımızın da özel önem verdiği,10 yıllık hayalim dediği Şehir Hastaneleri Projesi'ni artık hayata geçiriyoruz. Sayın Başbakanımıza teşekkürü bir borç biliyorum. Uzun süredir üzerinde çalıştığımız hizmet ve finansman modeli olan Kamu Özel İşbirliği Yöntemi ile reformlarımıza bir yenisini daha ekliyoruz. Bu modelin de katkılarıyla bütün hastanelerimizi 2023 Türkiye vizyonuna uygun hale getireceğiz.

Bu kapsamda öncelikle 22 ilimizde yapılması hedeflenen hastaneler için Bakanlığımızın ilgili birimleri gerekli fizibilite çalışmalarını yapıyor. Gelinen aşamada ise 8 ilimizde yapacağımız 9 sağlık kompleksinin sözleşmelerini ilgili firmalarla imzaladık. Bugün ise aynı model kapsamında projelendirdiğimiz Yozgat Eğitim ve Araştırma Hastanemizin temelini atıyor, sağlık alanında yeni bir sayfa açacak yatırımların startını Yozgatımızda veriyoruz. Yozgatımıza ve ülkemize hayırlı olsun."

"Sağlık birimlerinin kalitesi, ülkenin sağlığa verdiği önemi en iyi gösteren hususlardır"

Müezzinoğlu, dünya geneline bakıldığında gelişmiş ülkelerde sağlık hizmetleri dahil olmak üzere birçok alanda özel sektörle işbirliğine gittiğini dile getirdi.

Türkiye'nin kalkınma politikalarında özel sektörün yatırımlarına ayrı bir önem verdiklerinin altını çizen Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Bu doğrultuda, şehir hastaneleri gibi büyük projelerin uygulanması için özel sektörün sermaye ve yönetim dinamiklerinden yararlanarak, daha etkin bir sağlık hizmeti sunmayı hedefliyoruz. Zaten kamu ya da özel teşebbüsler, vatandaşa kaliteli hizmet üretmek, sorunlara zamanında çözüm sunmak için vardır.

Sağlık hizmetlerinin ertelenemez olması; sunulan hizmetin kaliteli ve güvenilir olmasını zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle, hastane ve benzer sağlık birimlerinin kalitesi, bir ülkenin sağlığa verdiği önemi en iyi gösteren hususlardır. Bu anlamda hastanelerin etkin ve verimli çalışabilmesi, kaliteli sağlık hizmeti sunması büyük önem taşımaktadır.

Hedefimiz kamu özel işbirliği modelinin de katkısıyla sağlık hizmet bölgelerine en uygun yatırımları geçekleştirmektir. Böylece bölge merkezli illerimiz öncelikli olmak üzere büyük ölçekli entegre hizmet imkanları sağlayan modern şehir hastaneleri kurmuş olacağız. Nitelikli bu merkezler sayesinde hastalarımız bölgelerinde, şehirlerinde tedavi olacak, başka bir merkeze gitmek zorunda kalmayacaktır. Sağlık Bakanlığı olarak bunu mümkün kılmak için bu uğurda gereken gayreti gösteriyoruz, göstermeye de devam edeceğiz."

Müezzinoğlu, Yozgat Eğitim ve Araştırma Hastanesinin, hedeflerin gerçekleştirilmesinde güzel bir örnek olduğunu ifade ederek, "Kamu özel işbirliği ile yapacağımız sağlık kuruluşumuzun nitelikleri, konforu, alt yapı ve teknik donanımı ile Yozgat ve bölgenin sağlık hizmet kalitesini yükseltecektir. Bu hastane, Yozgat'ı sağlık hizmet alanında başka illere bağımlı olmaktan kurtaracağı gibi bölge halkına da hizmet verecektir" ifadesini kullandı.

Hastanenin, 475 yataklı, 75 bin metrekare alan üzerinde 150 bin metrekare kapalı alana sahip olacağını anlatan Müezzinoğlu, "132 poliklinik ve 36 doktor modülü olan hastanemizin bünyesinde; endoskopi, radyoloji, nükleer tıp, anjiyo, diyaliz, fizik tedavi, ileri patoloji, Ketem ve Kemoterapi birimleri gibi üniteler yer alacak. Hastalarımız, nezih ve ferah bir ortamda sağlık hizmeti alırken sağlık çalışanlarımız da rahat çalışma imkânlarına kavuşacaktır. 275 milyon TL'lik özel sektör yatırımı ile inşa edeceğimiz eğitim ve araştırma hastanemiz, konuşmamın başında da bahsettiğim gibi bugüne kadar Yozgat'ta tek seferde yapılan en büyük yatırım olacaktır" açıklamasıda bulundu.

Koruyucu sağlık hizmetleri alanında önemli çalışmalar yapıyoruz"

Müezzinoğlu, tüm sağlık yatırımlarını hasta olan vatandaşlara en iyi koşullarda, en uygun hizmeti vermek için yaptıklarını dile getirdi.

Hasta olmadan sağlığın kıymetinin bilinmesi gerektiğini, kültür olarak da bunun öğütlendiğini belirten Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Bu amaçla hastalarımızı tedavi etmek kadar sağlıklı kalabilmeleri için gereken hassasiyeti göstermek de Sağlık Bakanlığının asli görevlerindendir. Bunun için Sağlık Bakanlığı olarak koruyucu sağlık hizmetleri alanında önemli çalışmalar yapıyoruz.

Obezite ve hareketsiz yaşam, sağlığımızı ciddi tehdit eden risklerdendir. Maalesef bu risk ülkemizde hızla artmaktadır. Yine aşırı tuz tüketimi, hastalıklar için başka bir risk faktörüdür. Tüketmemiz gereken tuz miktarının 3 katını tüketen bir milletiz. Sigara ve alkol, hem kişisel hem de toplumsal zararları olan kötü alışkanlıklardan. Bunlar gibi sağlığımıza doğrudan zararları olan alışkanlıklarımız değiştirmek zorundayız. Bu çalışmaları önümüzdeki süreçte daha da yoğunlaştıracağız."

Müezzinoğlu, Türkiye'nin sağlık yatırımları konusunda önemli bir dönüm noktasında olduğunu ifade ederek, TBMM Başkanı Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, projeyi kamu-özel işbirliği modeli ile gerçekleştirecek Rönesans Holding, Şentürkler İnşaat, Ş.A.M Yapı ve Sıla Sağlık Danışmanlığa teşekkür etti.

KAYNAK: AA