Bölünmüş yollarla ilgili çok tartışılacak rapor

Antalya, Bodrum ve Marmaris gibi turistik bölgelere ulaşımın sağlandığı Sakartepe rampasının 7 kilometrelik bölümüne yapılan bariyerler en çok cankurtaranlar ve itfaiyelerin işlerini zorlaştırıyor.

Bölünmüş yollarla ilgili çok tartışılacak rapor
Bölünmüş yollarla ilgili çok tartışılacak rapor
GİRİŞ 17.09.2013 11:12 GÜNCELLEME 17.09.2013 11:12

Antalya, Bodrum ve Marmaris gibi turistik bölgelere ulaşımın sağlandığı Sakartepe rampasının 7 kilometrelik bölümüne yapılan bariyerler sebebiyle trafik kazaları ve orman yangınlarına cankurtaran, itfaiye ve arazözlerin acil müdahalesi gecikiyor. Muğla'nın Ula ilçesinde, bölünmüş yollar projesi kapsamında 10 kilometrelik Sakartepe rampası, ikiden dört şeride çıkarıldı. Rampasının fiziki şartları sebebiyle bölgede çok sayıda kaza olduğu için Karayolları tarafından yolun 7 kilometrelik kısmına beton bariyerler döşendi. Buna rağmen bölgede devamlı trafik kazaları meydana geliyor. Bariyerler arasında dönüş bulunmaması sebebiyle de özellikle cankurtaran ve AKS ekiplerinin yaralanmalı ve sıkışmalı kazalara anında müdahalesi güçleşiyor. Aydın ve Denizli istikametinden gelen bütün arabaların Marmaris, Datça, Köyceğiz, Ortaca, Dalaman, Fethiye ve Antalya gibi turistik bölgelere ulaşımının sağlandığı tek karayolu durumundaki Sakartepe rampasında sık sık meydana gelen kazalarda kurtarma ekipleri, ters yöndeki vakalar için Akyaka kavşağına kadar gidip dönmek zorunda kalıyor.

Rampada yaşanan bu sıkıntı, Muğla İl Trafik Komisyonu'nun eylül ayı toplantısında gündeme getirildi. Karayolunda özellikle beton bariyerlerin bulunduğu bölgenin birkaç yerine, trafiği engellememek şartıyla dönüş yolu yapılması için ekim ayında tavsiye kararı alınarak, Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü'ne gönderilecek.

Beton bariyerlerin uzunluğundan dert yanan sürücüler, "Bu kadar uzun rampa yapılmasına bir anlam veremiyoruz. Dönüş yapabilmek için bir sürü yol gitmek gerekiyor. Özellikle trafik kazalarında, ambulansların yaralılara müdahaleleri gecikiyor. Yetkililerin bu konuya çözüm bulmasını istiyoruz." dedi. Muğla Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Arif Tuna ise bariyerlerin müsait bir bölümüne dönüş yapılması gerektiğini belirterek, "Hem Muğla'dan hem de Akyaka'dan gelişte, toplam 7 kilometrede hiçbir dönüş yok. Muğla bir turizm kenti ve burada zaman zaman çok sık kazalar yaşanıyor. Bu kazalara müdahale eden ekipler, bölünmüş yol nedeniyle müdahalede zaman zaman gecikiyor." şeklinde konuştu.

Bu konunun İl Trafik Komisyonu'nda konuşulduğunu aktaran Tuna, "Bizim yapabileceğimiz, sadece tavsiye niteliğinde bir karar almak olur. Bölünmüş yolların özelliği bu fakat acil vakalarda sıkıntı yaşanmaması için müsait bir alanda dönüş yolu yapılabilir. Bunun için yetkili tek kurum, Karayolları Genel Müdürlüğü'dür." dedi. Muğla Vali Yardımcısı Salih Gürhan da konunun tek yetkili kurumunun Karayolları olduğunu söyledi. Gürhan, önümüzdeki günlerde yapılacak İl Trafik Komisyonu toplantısında, talep ve istekler doğrultusunda Sakartepe rampasında Karayolları'nın uygun göreceği bir alanda dönüş yolu yapılması konusunda tavsiye kararı alınacağını ifade etti.

Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise beton bariyerlerin trafik açısından bir sıkıntısı olmadığını savunarak, acil durumlar için bölünmüş yol çalışmaları olmadığını dile getirdi.

Bu arada konuyla ilgili olarak Sağlık İl Müdürlüğü ve Muğla Orman Bölge Müdürlüğü'nün de dönüş yolu için ilgili Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü'ne başvuracağı öğrenildi.

KAYNAK: CİHAN