Mirkelam'a Maliye'den kötü haber

1958 yılında Suriye, Türkiye vatandaşlarına ait 468 bin dönüm arazi, çok sayıda çiftlik ve tarım araçlarına el koydu. Maliye Bakanlığı, mirasçılara 'Arazilerin durumu net değil. Bilgi almak da güç, ödeme yapamam' dedi. Konu AİHM'e taşınıyor.

Mirkelam'a Maliye'den kötü haber
Mirkelam'a Maliye'den kötü haber
GİRİŞ 14.01.2014 06:25 GÜNCELLEME 14.01.2014 08:51

Dinçer Gökçe'nin haberi...

Şarkıcı Mirkelam'ın, Osmanlı hanedanı mensubu Neslişah Barbaros Manaş'ın ve yazar Cahit Sıtkı Tarancı'nın da aralarında olduğu binlerce ailenin Suriye'de el konulan mallarına ilişkin sevinci kısa sürdü. Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsman) yapılan şikâyetler sonrası kapsamlı bir rapor hazırladı. Raporda, Maliye'nin, mağdur ailelere ödeme yapması tavsiye edilmişti. Ancak Maliye, tavsiye kararına uyulamayacağını bildirdi. Gerekçe ise araziler ile ilgili net bir bilgi olmaması, Suriye'deki siyasi karışıklık nedeniyle bilgi alınmasının da imkansız hale gelmesi. Şimdi bazı aileler Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gidiyor bazıları da konuyu Meclis gündemine taşımak için siyasi partilerle görüşüyor.

Kapalıçarşı'daki 585 dükkân, Beyoğlu'ndaki Şam İşhanı ile birlikte çok sayıda iş hanı, Hatay, Adana, Gaziantep ve Şanlıurfa'da yoğunlaşan 239 bin dönüm tarım arazisi ile çeşitli yerlerdeki 114 parça değerli arsa gerçekte Suriyeliler'e ait. Değeri 20 milyar dolar olarak hesaplanan gayrimenkullere Ekim 1966'da Türkiye tarafından el konulmuştu. Türkiye'nin el koyma kararının gerisinde ise Suriye'nin 1958'de aldığı karar yatıyordu. Suriye, Türkiye vatandaşlarına ait 468 bin dönüm arazi, çok sayıda çiftlik ve tarım araçlarına el koymuştu. Bir türlü çözülmeyen sorunun karşılıklı çözümü için Suriye ve Türkiye tarafı 2010'da bir dizi toplantı yaptı. Planlanan son toplantı ise Suriye'deki savaş nedeni ile yapılamadı.

DANIŞTAY KARARLARI VAR

Yargıya taşınan konu ile ilgili çok sayıda yüksek yargı kararı bulunuyor. Kararlardan biri Danıştay 10. Daire'de çıktı. M. Sait Reşa'nın açtığı dava sonrası Maliye haksız bulunmuş, Reşa'nın zararının karşılanması istenmişti.

3 BİN 800 AİLE LİSTEDE

Suriye'de mallarına el konulan Türk vatandaşı sayısı kayıtlarda 3 bin 800. Şarkıcı Mirkelam, Hama Humus Valisi İhsan Paşa'nın torunu Neslişah Barbaros Manaş, Vahit Halefoğlu'nun eşi Zehra Halefoğu, Cahit S. Tarancı'nın mirasçıları arazilerine el konulanlar arasında.

KAYNAK: HÜRRİYET