Yıldız Parkı bir asır öncesine dönüyor

Abdülhamid dönemindeki orijinal haline getirmek için peyzaj çalışmaları devam eden Yıldız Parkı'nda tarih kendini göstermeye başladı. Şelale ve göletin yanı sıra bahçe köşkü, fıskiyeli meydan ortaya çıktı.

Yıldız Parkı bir asır öncesine dönüyor
Yıldız Parkı bir asır öncesine dönüyor
GİRİŞ 16.02.2014 08:18 GÜNCELLEME 16.02.2014 10:05

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Yıldız Parkı'ndaki ‘tarihi peyzaj' çalışmalarında sona yaklaşılıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın geçen kasım ayında "Yıldız Parkı, Abdülhamid dönemindeki orijinal görünümüne kavuşturulacak" açıklamasının ardından Tarihçi Nurhan Atasoy'un danışmanlığında çalışma başlatıldı. Bu kapsamda Osmanlı dönemindeki şelale oluşturuldu, gölet de aslına uygun olarak düzenlendi. Peyzaj çerçevesinde, çim teras, o dönemin bitki aplikasyonları da yeniden canlandırıldı. Çalışmalarda son olarak parkın meydanı ile Abdülhamit döneminde şehzadelerin resimlendiği ahşap bahçe köşkü de yeniden hayata geçirildi.

FISKİYELİ MEYDAN YAPILDI

Tarihi peyzaj çalışmasının en önemlisini Yıldız Parkı'nın meydanı oluşturuyor. O dönemdeki gibi fıskiyeli meydan yapıldı. Meydanın yanında, eşsiz Boğaz manzarasının izlenebileceği yeşil amfi oluşturuldu. Çalışmanın ikinci etabında Boğaziçi Köprüsü yapılırken şantiye alanı olarak kullanılan 70 dönümlük arazi Yıldız Parkı'na katılacak. Böylece park 500 dönümle Abdülhamid dönemi sınırlarına ulaşacak. Parkın yeni halinin tanıtımı mart ayında yapılacak.

KAYNAK: AKŞAM