Türkiye'nin hızını artıracak bir proje daha

Konya-Adana Hızlı Tren Projesi'nin temeli bugün atılıyor. Konya-Karaman arasında 1 saat 13 dakika olan seyahat süresi yeni hattın devreye girmesiyle 40 dakikaya inecek. Projenin tamamlanmasıyla Konya'dan Adana'ya 3 saatte gidilebilecek

Türkiye'nin hızını artıracak bir proje daha
Türkiye'nin hızını artıracak bir proje daha
GİRİŞ 12.03.2014 07:11 GÜNCELLEME 12.03.2014 07:45
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Konya-Karaman-Ulukışla-Yenice-Adana Hızlı Tren Projesinin ilk etabı olan Konya-Karaman kesiminin temeli, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın katılımıyla bugün Karaman Garı'nda düzenlenecek törenle atılacak.

İLK ETAP 120 KİLOMETRE

TCDD Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, yolcu trenleri için saatte maksimum 120 kilometre, yük trenleri için saatte 65 kilometre hız yapılabilen 102 kilometrelik Konya- Karaman hattı, hızlı trenlere uygun olarak saatte 200 kilometre hıza uygun, çift hatlı, elektrikli ve sinyalli hale getirilecek. Ayrıca 73 hemzemin geçit, 13 altgeçit ve 23 üstgeçit yapılarak güzergahın tamamı ihata altına alınacak.

40 AYDA TAMAMLANACAK

Ankara-Konya, Eskişehir ve İstanbul ile devam eden Hızlı ve Yüksek Hızlı Tren projelerinin güney aksında yer alan Konya-Karaman hızlı tren hattı, Adana, Mersin, Osmaniye, Gaziantep ve Mardin'e kadar uzanacak hızlı tren ağının ilk halkası olarak kabul ediliyor. Tamamının 40 ayda tamamlanması planlanan projenin, ilk 16 aylık döneminde yeni yapılacak hattın hizmete açılması hedefleniyor.

HEDEFE ADIM ADIM

İkinci hattın yapım çalışmaları sırasında tren trafiğinin kesintiye uğratılmaması hedeflenirken, bu kapsamda Avrupa'daki uygulamalarda olduğu gibi tren trafiğinin mevcut hattan sağlanması, yeni hat tamamlandıktan sonra ise tren trafiğinin yeni hat üzerine alınarak mevcut hattın altyapı ve üstyapısının yenilenmesi planlandı. Böylece, mevcut hattın hızı da saatte 200 kilometreye çıkarılmış olacak.

YÜKSEK HIZLI BAĞLANTI

Güzergahtaki hızların artması, seyahat sürelerinin kısalmasıyla Kayseri üzerinden yapılan Ankara-Adana arasındaki yolcu taşımacılığı YHT bağlantı olarak Ankara-Konya-Karaman-Ulukışla üzerinden daha kısa sürede sağlanabilecek, İstanbul-Eskişehir-Afyonkarahisar-Konya-Adana-Mersin arasındaki yük ve yolcu taşımacılığında da önemli artış sağlanacak.

Ankara 2 saat 10 dk

Konya-Karaman arasında mevcut durumda DMU setleri ile 1 saat 13 dakika olan seyahat süresi yeni hattın devreye girmesiyle 40 dakikaya inecek. Ankara-Karaman 2 saat 10 dakika, Eskişehir-Karaman 2 saat 50 dakika, Eskişehir-İstanbul YHT hattı ile birlikte Karaman-İstanbul 4 saat olacak. Diğer yüksek hızlı ve hızlı tren projeleriyle entegre olan Konya-Karaman-Ulukışla-Yenice-Adana Hızlı Tren Projesi tamamlandığında ise Konya-Ulukışla arası 1 saat 30 dakika, Konya-Adana arası 3 saatte alınabilecek.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 6
  • tolgaa 10 yıl önce Şikayet Et
    ŞAİRİN DEDİĞİ GİBİ; İNKILABA AZ KALDI, UZUN ADAM BRAVO SANA ... Beyler amacım eleştirmek değil ama muhalefet partileri bırakın bu projeleri yapmayı, vallaha okuyamaz bile ...
    Cevapla
  • Murat Kara 10 yıl önce Şikayet Et
    Salonlarda Bayrak Sallamayla Olmuyor Bu İşler. 70 yıldır salonlarda 10. yıl marşı söylerek, bayrak sallayrak ülkeyi demir ağlarla ördüğünü iddia edenlere ithaf olsun! Ülkenin ulaşımını doğu-batı aksında karayolu ile sağlama çalışmalarına demiryolu da eklenseydi ve kuzey-güney aksı da faaliyete geçirilseydi bugün bu durumda mı olurduk? Adana'dan Samsun'a, Diyarbakır'dan Rizeye kaliteli bir ulaşım var mı? Bu gün Karadeniz (Rize)'den Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'ya ulaşımı sağlayacak Ovit Dağı tüneli düşünülmüş ve çalışmalar hızla ilerlemekte ve inşallah 2015'in sonlarında bitirilmeye çalışılmaktadır. Emeği geçenlerden Allah razı olsun.
    Cevapla
  • bekir cizmeci 10 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun... Helal olsun bizim etli ekmek kafali konyalilara ,helal olsun..Bizim, allah rahmet eylesin, mahallede bir dayimiz vardi.O boyle derdi.O nun bu sozunu hatirladim..
    Cevapla
  • ahmet akın 10 yıl önce Şikayet Et
    ÇOK GÜZEL BİR HİZMET ANCAK!. Karamandan Ulukışla Adana diyor yazıda. Haritadan da baktım. Güzergahın Karamandan Ulukışlaya gitmesi çok saçma geldi. Karamandan Mersine oradan Adanaya olması gerekmezmiydi?
    Cevapla
  • Cem Saran 10 yıl önce Şikayet Et
    BEN LAFA DEĞİL. İcraata bakarım arkadaş. Durmak yok yola devam
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle