Fikirtepe'deki sembol olan ev için anlaşma sağlandı

Fikirtepe'de ‘koca arazinin ortasında tek başına kalan ev', kentsel dönüşümdeki sorunların simgesi olmuştu.

Fikirtepe'deki sembol olan ev için anlaşma sağlandı
Fikirtepe'deki sembol olan ev için anlaşma sağlandı
GİRİŞ 06.05.2014 07:05 GÜNCELLEME 06.05.2014 13:20
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Bu ev için nihayet anlaşma sağlandı, ancak 61 projeden hâlâ sadece 3'ü için inşaat izni alındı.

İstanbul'da Kentsel dönüşümün simgesi haline gelen Fikirtepe'de, imar planları tamamlandıktan sonra 61 adada yapılacak projelerden sadece 3 tanesi inşaat ruhsatı alabildi. Kalan 58 adada mal sahipleri ile müteahhitler anlaşamadı. Bazı projeler tek bir mal sahibinin ‘hayır' demesi yüzünden sekteye uğradı.

Fikirtepe, Dumlupınar Mahallesi'ndeki örnek ise Fikirtepe'de yaşanan kafa karışıklığının simgesi oldu. Dumlupınar'da yaşanan olayda, inşaat projesi olarak ayrılan ‘ada'da sadece bir ev ayakta dururken etrafındaki binaların hepsi yıkılmış durumdaydı.

 

‘Bireysel hareket ettik'

Bu tablo nasıl çıktığını hafriyat alanının ortasında tek başına kalan evin sahibi Alaaddin Demirel'e sorduk. Demirel, yaklaşık 1 ay önce müteahhitle anlaştıklarını ancak yıkım için hukuki prosedürün sürdüğünü söyledi. Evlerinin tek başına kalmasını ise şu şekilde açıkladı: "Fikirtepe'de bazı aileler bir araya gelerek hareket ettiler. Biz ise bireysel hareket ettik. Toplu görüşme yapanlar genelde projenin yarısı üzerinden anlaştı. Toplu anlaşma olduğu için bunlar duyuldu. Biz ise bireysel anlaştık. İki kişi arasında yapılan özel bir anlaşma olduğu için şartları açıklamak doğru olmaz."

‘İmar planını bekledik'

Demirel, anlaşma için imar planlarının çıkmasını beklediğini söyledi: "Bazı hak sahipleri imar planını beklemeden anlaştı. Biz ise bekledik. 2.5 ay önce imar planları açıklandı. Askı ve itiraz süreleri derken süreç bitti ve yaklaşık bir ay önce resmi imzaları attık. Biz 5 varisiz. Müteahhit tarafından gerekli izinler alınıyor ve hukuksal prosedür devam ediyor. Bu süreç yüzünden ortaya tek başına kalmış bir ev görüntüsü çıkıyor." (VATAN)

YORUMLAR 7
  • Cem Tekin 9 yıl önce Şikayet Et
    Sayın OGUZHAN , değerli Haber 7 okurları.. Öçüyü tam yapın. Eksik verenlerden olmayın. İnsanların mallarını ve haklarını eksiltmeyin. Yeryüzünde bozgunculuk yaparak karışıklık çıkarmayın. (Şu’ara 26/181-183). Amacım her hangi bir kardeşimizin kalbini kırmak veya ukalalık yapmak değildir, uslubumda sert ve aykırı bir durum varsa özür dilerim. Doğrular hepimiz için ve lazım olan birseydir. Şu an Bu haberde konu olan olayın yani kentsel dönüşümün Ülkemiz ekonomisine olan kaybını, Ekonomik, sosyal, kültürel, hukuki, egitim, çalışma ailevi yani aklınıza ne gelirse hepsini düşünün. Bunu hesap edebilecek insan yoktur..... Böyle gitmemesi gerekir, Birilerinin buna dur demesi gerekirdi ve SAYIN BAŞBAKANIMIZ buna dur demiştir. Hatalar yok mu? evet var hemde çok. Ama artık olmamalı, fakat malesef var. bun durumu yine kendine çıkar sağlayanlar var.. Şunu düşünelim. Eğer zamanında imar olsa idi, siyasiler dürüst olsa idi bunları konuşmayacaktık. ASLEN NE OLMASI GEREKİR? sayın Topbaş ın açıklamasının olması gerekirdi. Askı aşamasında Tüm Tapular orjinal ilk hali ile zemine işlenirse, Dop kesintileri adil ve eşit yapılıp işlenirse. Askıda herkez görür. Adil olan şeye itirazda olmaz, mahkemede olmaz...
    Cevapla
  • OĞUZHAN 9 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Cem Tekin kardeşim.... Biraz eleştirel bir yaklaşımla fakat öğrenmek için sormuştum. Haklısınız. Sizin bilginiz varmış. Cevap için teşekkürler...
    Cevapla
  • Cem Tekin 9 yıl önce Şikayet Et
    Sayın OGUZHAN Cevabın devamı 2. bu vatandastan yıllarca belediye ne vergi istemisse hep yatırmış.. Taki bu imar planları cıkınca. Komsuları tanıdıkları askıda durumu görünce haber vermiş. Belediye, bölgedeki bazı arsa sahipleri, bu arsayı ilk satan, bölgedeki mütahitler her yeri bir güzel seffaf ve acık olmadan parsellemiş. adamın bir kısmını KASK degeri yukselsin diye komsu parsele vermiş. oda o partinin genclik kollarında. bolgedeki yolları bazı arsalara satmıslar. yolu adamın arsasından gecirmişler. adamın arsasını birde belediye 4 yıldır isgal etmiş depo yapmış insaat malzemeleri koymus. adamın degerli yerini alıp baska bölgeye vermişler. baska problemli yere yere hissedar etmişler üstelik. birde vergileri arttırmıslar. vergileri incelerken daha buyuk arsalardan ıkı katı daha az vergi tahsil etmişler. Yani adamın arsasını paramparca etmişler. ve paylasmıslar. % 40 dop kesintisini sozde heryerden yapmışlar... birçok daha yasalara aykırı durumlar var. Yani belediye vatandaşı dolandırmış, mütahitlerle beraber.
    Cevapla
  • Cem Tekin 9 yıl önce Şikayet Et
    Sayın OGUZHAN (Dikkat ederseniz, yazımda Olabilecek her ihtimali söyledim....) Çünki bir yakınımızın başına geldi. (biraz da bu islerden anliyoruz diyelim) . Bu haberi okumanızı tavsiye ederim.. Geç kalınmış ama güzel bir haber....... http://www.haber7.com/yerel-yonetimler/haber/1147495-istanbulda-seffaf-planlama-donemi .... Şunu çok iyi bilmemiz gerekir. Öncelikle o bölgenin hemen hemen hepsinin kaçak yapılaşma olduğu kesin bunu haberlerde okuyoruz.... uzmanlar daha detay bilgi verebilir...... Ben size yakınımızın Durumunu söyleyeyim siz karar verin . İstanbulun göbeginde. Bir belediyede 30 yılı aşkın bir miktar tapulu,hisseli arsaı var. Burada imar yok. Ama her yere bina yapılmış, hicbir iskan yok, gecekondu, kaçak kimisi yola yapmış, kimisi yolu satmış, belediye su vermiş, oy için yapmış, hatta para almış, ama ona yapı izni vermemiş. elektrik gelmiş v.s. arsasının bir kısmınıda mükerrer başkasına satmışlar. ve 2012 de imar çıkmış. Bunların hepsi belediyenin izni ve bilgisi olmadan olması İMKANSIZ. 1 santim bile yola taşması dahi bilinir. Bu arsasını ayrıca baskasına kullandırıp kiraya vermis.
    Cevapla
  • OĞUZHAN 9 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Cem Tekin kardeşim... Bu haberde evini yıktırmayan kişi doğru görünüyor olabilir. Ama belki de tersi doğru.. Peki sizin savunduğunuz durumun doğru olduğu ne malum? Fikirtepede yaşayan birinin yorumunu ben de görmüştüm. Sİz o vatandaşa ''belki de mütahit idi'' demişsiniz. Doğru olabilir fakat olmayabilir de. Başka birinin düşüncesine göre de siz o 'yıkılmayan ev sahibinin akrabasısınız ki böyle savunuyorsunuz'. Siz fikirtepe de mi yaşıyorsunuz? Bu olayı başka bir yerde incelediniz mi? Ya da kentsel dönüşüm hakkında ne kadar biligilisiniz? Herkesi atıp tutan saymışsınız. Bir siz doğrusunuz! Bu yıktırmayan vatandaş ''İki kişi arasında yapılan özel bir anlaşma olduğu için şartları açıklamak doğru olmaz.'' demiş. Ben de diyorum ki açıklasın da görelim. Belki de uyanıklık yapıp daha fazla pay istedi. Neden açıklamıyor?... ''Bu haberin ilk çıktığında işin aslını bile bilmeden ahkam kesip sizi suçlayanlar oldu. '' demişsiniz. Siz de yorum yapan vatandaşı BİLİP BİLMEDEN, '' BELKİ DE MÜTAHİT veya BAŞKA BİR EV SAHİBİ'' diyerek suçlamış olmuyor musunuz???
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle