Zigana Tüneli ihale aşamasında

Doğu Karadeniz'i Orta Doğu'ya bağlayan en önemli geçitlerden Zigana Dağı'nın eteğine yapılacak Zigana Tüneli ihale aşamasına geldi.

Zigana Tüneli ihale aşamasında
Zigana Tüneli ihale aşamasında
GİRİŞ 23.06.2014 14:57 GÜNCELLEME 24.06.2014 10:03

Başbakan Erdoğan'ın Trabzon'a gelişinde "müjde" olarak açıkladığı, yeni Zigana Tüneli'ne ilişkin çalışmalar sürdürülüyor.

OVİT TÜNELİ'Nİ GERİDE BIRAKACAK
Yeni tünel, Rize'de yapımı süren ve tamamlandığında 12,6 kilometre kapalı, 1,7 kilometre açık tüp olmak üzere 14,3 kilometre ile dünyanın en uzun tünellerinden olacak Ovit Tüneli'ni, 12,9 kilometre kapalı tüpü dolayısıyla geride bırakacak.


SÜRÜCÜLER VİRAJLI ZİGANA GEÇİDİNİ TIRMANMAK ZORUNDA KALMAYACAK

Trabzon'un Gümüşhane karayolunun 45,8'inci kilometresindeki 1252,91 rakımlı Maçka ilçesinin Güzelyayla mevkisinden başlayıp, Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı 1211 rakımlı Köstere mevkisinden çıkacak tünel, Gümüşhane'den 1795 rakımdan girip Trabzon'dan 1820 rakımdan çıkan mevcut tünele alternatif olacak. Böylece sürücüler, özellikle kışın yüksek rakım nedeniyle yoğun kar, sis ve buzlanmanın yaşandığı, virajlı Zigana geçidine tırmanmak zorunda kalmayacak.

TÜNEL ÇİFT TÜP ŞEKLİNDE 
Petek Proje Mühendislik Müşavirlik AŞ tarafından yapılan uygulama projesine göre, içinde iki tahliye dönüşü ve kaçış tüneli, giriş ve çıkışlarında viyadükler ile kavşaklar bulunacak çift tüp şeklindeki tünel sayesinde Doğu Karadeniz ile iç bölgeler ve Orta Doğu arasında ulaşım daha da konforlu hale gelecek. Tünelle Trabzon Limanının öneminin artacağı, Doğu Karadeniz'in, ticaret ve lojistik trafiğinin ana merkezi haline geleceği ve ekonominin daha da canlanacağı belirtiliyor.


YOL 10 KİLOMETRE KISALMIŞ OLACAK

Gümüşhane girişinden itibaren hafif kavisle başlayan tünel, yüzde 3'lük eğimle ilerleyip Trabzon tarafından daha yüksek kottan çıkacak. 500 iş gününde bitirilmesi planlanan yeni Zigana Tüneli'nin yıl sonunda ihale edilip inşa aşamasına gelmesi hedefleniyor. Yerli mühendisler ve personel ile yapılacak yeni tünel sayesinde Zigana Dağı'na 500 metre daha az tırmanacak sürücüler, yolun da yaklaşık 10 kilometre kısalmasıyla yakıt ve zamandan tasarruf sağlayacak.

TRABZON VALİSİ: ZİGANA TÜNELİ BU İŞİN EN ÖNEMLİ NOKTASI
Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, karayollarının kentte doğudan batıya, kuzeyden güneye çok ciddi çalışmaları olduğunu ifade ederek, "Tabi ki yeni Zigana Tüneli bu işin en önemli noktası çünkü tarihi İpek Yolu oradan geçiyor. Trabzon'u Doğu Anadolu'ya, Orta Doğu'ya ve Kafkaslar'a bağlayan bizim can damarımız olan bir yol" dedi.

"KIŞ ŞARTLARINDA ULAŞIM KOLAYLAŞACAK"
Öz, tünele ilişkin çalışmaların hızla devam ettiğini dile getirerek, "Tünelle ilgili etüt proje çalışmaları tamamlandı ve yatırım programına alındı. İnşallah yıl bitmeden proje ihalesinin yapılmasını ve inşaatın başlamasını bekliyoruz. Bu yol hem mesafeyi kısaltacak hem kış şartlarında ulaşımı kolaylaştıracak" diye konuştu.

TRABZON'UN EKONOMİSİNE CAN VERECEK
Yeni tünelin yapımıyla bölgenin Kafkaslar ile bağlantısının da güçleneceğini belirten Öz, Trabzon'un ekonomisine can verecek tünelin kısa sürede ihalesini ve yapım sürecini beklediklerini kaydetti.