Kütahya Konakları eski haline dönüyor

AK Partili Hasan Fehmi Kinay, tarihi Kütahya Konaklarıyla ilgili değerli olabilecek bir açıklamada bulundu.

Kütahya Konakları eski haline dönüyor
Kütahya Konakları eski haline dönüyor
GİRİŞ 02.10.2014 12:04 GÜNCELLEME 02.10.2014 12:05

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay’ın başkanı olduğu Beylerbeyi Tarih Araştırmaları Çevre ve Eğitim Derneği öncülüğündeki ’Konaklar Şehri Kütahya’ isimli projede son aşamaya gelindiği bildirildi.

Kinay, proje sayesinde, şehirde tescilli olan 365 sivil mimarinin, TOKİ ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da destekleriyle restore ettirilmesinin planlandığını ifade etti.
 
Kinay, "TOKİ, konaklarını restore ettirmek isteyen mülk sahiplerine 10 yıl vadeli, yüzde 4 faizle 125 bin lira kredi veriyor. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı da 60 bin TL hibe sağlıyor" dedi.

Çalışmanın belirli bir aşamaya geldiğini dile getiren Hasan Fehmi Kinay, "Çok güzel bir heyetle Anadolu Beylerbeyi’nin başkenti olan Kütahya’da tarihi, turistik ve kültürel değerlerini öne çıkartacak ve çevreyle ilgili sorunları da üstlenen dernek faaliyetimiz var. Biz Kütahya’nın kültürel değerlerinin başında konaklarını görüyoruz. Kütahya konuklarının yeniden yaşam alını haline getirilmesi için bir proje üzerinde çalışıyoruz. Bu bağlamda Kütahya konuklar şehri altında bir yayın hazırladık. Bu yayın kısa bir sürede basılarak ilgililere ulaştırılacak. Burada temel yaklaşımımız şu. Kütahya Osmanlı, Selçuklu ondan önce de Bizansın bir çok sivil mimari eserleri ile süslenmiş bir şehir. Bir kültür hazinesi içinde yaşıyoruz. Türkiye’de hiç bir yerde olmayacak kadar yoğun sivil mimari yapımız.Kütahya’da konaklar, camiler, hamamlar, çınarlar, çeşmeler var. Bütünüyle büyük bir hazinenin üzerinde oturuyoruz. Yıllar itibariyle terk edilmekten doğan adeta bir enkaz görünümü gelmesi söz konusu. Biz öyle arzu ediyoruz ki, buraları tekrar yaşam haline dönüştürelim istiyoruz" şeklinde konuştu.

KAYNAK: EMLAKOFİS