İBB'den Topçu Kışlası açıklaması

İstanbul Büyükşehir Belediyesi son günlerde tekrar gündeme gelen Topçu Kışlası Projesi'yle ilgili açıklama yaptı.

İBB'den Topçu Kışlası açıklaması
İBB'den Topçu Kışlası açıklaması
GİRİŞ 19.11.2014 14:23 GÜNCELLEME 19.11.2014 14:30
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

İşte İBB’den yapılan açıklama;

Taksim Topçu Kışlası Restitüsyon Projesi’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabul edilen Stratejik Plan’daki projeler bölümünde yer alması nedeniyle ortaya atılan iddialara ilişkin açıklama yapılması gereği duyulmuştur…

Taksim Topçu Kışlası Restitüsyon Projesi ile ilgili olarak,  devam eden dava sonucunda mahkemeden “yapılamaz” kararı çıkması halinde projenin iptal edileceği “yapılabilir” kararı çıkması durumunda yeniden değerlendirmeye alınacağı,  projenin devamı yönünde bir karar alınması halinde bile bunun halkoyuna (plebisit) sunulacağı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından ifade edilmişti.

Taksim Topçu Kışlası ile ilgili Kurul”un “İstanbul ili, Beyoğlu İlçesi, 751 ada, 1-2-3-4 parsellerde bulunan ve yerinde mevcut olmayan “Taksim Kışlası”na ait iletilen bilgi-belgelerden, 2863 sayılı Yasanın 6. maddesinde belirtilen özellikleri taşıdığı anlaşıldığından korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmesine, koruma grubunun 1 olarak belirlenmesine, ne şekilde ihya edileceği ile ilgili olarak restitüsyon ve rekonstrüksiyon projelerinin Taksim Meydanı Kentsel Tasarım Projeleri ile bir bütünlük içerisinde değerlendirilmesine … karar verildi” şeklindeki 09.02.2011 tarih ve 4225 sayılı kararı gereğince Taksim/Topçu Kışlası “Beyoğlu İlçesi, Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi’ne ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı’na işlenmişti.

Her ne kadar bu plan İstanbul 1.İdare Mahkemesi’nin 2012/778 E., 2013/1084 K. sayılı ve 06.06.2013 tarihli kararı ile iptal edilmişse de, karar temyiz ve tashihi karar yapılmış olduğundan henüz kesinleşmemiştir.

Bu nedenle, daha önce İstanbul Büyükşehir Belediye Bakanı Kadir Topbaş’ın ifade ettiği “Mahkeme Süreci” henüz tamamlanmadığı için belediyenin bu projeye ilişkin yeni bir karar vermesi de söz konusu değildir…

Böylelikle daha önceki yatırım programları ve planlarında yer alan diğer projeler gibi Taksim Topçu Kışlası Projesi’nin de 2014-2019 Stratejik Planında yer alması rutin ve teknik bir uygulamadan ibarettir.

Söz konusu projeye ilişkin,  mahkemenin vereceği “yapılamaz” kararı doğrultusunda projenin iptali, “yapılabilir” kararı doğrultusunda ise “yeniden değerlendirme ve yapılması yönünde karar alınması halinde bile halkoylamasına gidilmesi” yönündeki irade geçerlidir…

YORUMLAR 19
  • Erhan NAZ 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu kışlanın hangi oyunlarla zamanında imha edildiğini merak edenler NURİ DEMİRAĞ'ın hayat hikayesini okusunlar lütfen.O zaman bazı gerçekler ortaya çıkar.Ne alaka demeyin.Çok ala var.
    Cevapla
  • ahmet 9 yıl önce Şikayet Et
    Topçu Kışlası Gezi olaylarından bağımsız şehircilik açısından dikkatlice değerlendirilmesi gereken bir konu. Peşinden gittiğiniz insanların düşüncelerine göre karar vermemek gerek. öncelikle birey olarak ne düşünüyoruz veya düşünebiliyormuyuz... örneğin Topçu Kışlası ne kadar tarihi ya da Topçu Kışlasına gelene kadar yok edilen ve ihya edilmesi gereken eserler nolcak. ya da hadi yaptınız diyelim Kışla içine sıkışan yeşil alandan ne fayda bekleyeceğiz. ve yine o kadar geniş alana yayılmış ve 2-3 katlı bir yapıyı kaç saatte gezmeyi ve işinizi görmeyi düşünüyorsunuz. Kısaca konu her yönüyle tartışılmalı ve gözünüz ve aklınız kapalı birileri istiyor veya istemiyor diye ortaya çıkmamalı
    Cevapla
  • kaşıntı... 9 yıl önce Şikayet Et
    tutuysa yapacak bir şey yok...
    Cevapla
  • veli deli 9 yıl önce Şikayet Et
    ne kışlası ya , tarihe o kadar bağlı iseniz gerçekten topçu birlikleri oraya gelsin askeri birlik kurulsun bari. herşey rant olmuş. oraya yapılsa o yapı seni beni kimseyi oraya sokmazlar. zenginlerin paralı bir zümrenin özel yeri olur. şuan kamuya açık ağaçlık park herkes girip gezebiliyor. hayatında görmemiş olanlar yazı yazıyor. fazla biat etmek gözüde gönlüde beynide körertir.
    Cevapla
  • fatih yılmaz 9 yıl önce Şikayet Et
    o kadar ağaç görmek istiyorsan taksimin yakınındaki divan otel, marmara otel vs. yıkıp erine park yapalım ne dersin? tarihi bir yapıyı yıkıp orayı park yapmaktan mantıklı değil mi? ben de mantık arıyorum sizde o da ayrı bir mevzu. mantık olması için insanda beyin olması lazım.
    Cevapla
  • recep tayyip erdogan 9 yıl önce Şikayet Et
    geçmişine sahip çıkmayan tek parti AKPARTİ dir AVM yaparak mı sahip çıkıyorsunuz ?
    Cevapla
  • yazık sana 9 yıl önce Şikayet Et
    kardeşim dünyanın dörtbir tarafındaki selçuklu osmanlı eserlerini tika tarafından yaptıran hükümet kim...? chp mi mhp mi... akp li olmayın eyvallah ama doğruyu var olanı da inkar etmeyin...yazık...günah...
    Cevapla
  • milletin ferdi 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu ne acayip bir bakış açısı? Osmanlı Kışlası bizim geçmişimiz değil mi? Osmanlı Kışlası’nın ihyası geçmişe saygı değil mi? Gezici kafalar sizin atanız, milli şefiniz İsmet İnönü değil mi Osmanlı eserini bir yabancının görüşüyle yıktıran? Batılıların Osmanlı’ya karşı kuyruk acısı vardır. Bir Osmanlı eserini yıktırmakla Batılıların İnönü tarafından ne kadar zevke getirildiğini düşünmek bile istemiyorum. Şimdi de İnönü’nün yolundan giden Gezici kafalar Gezi eylemleriyle efendileri Batılı faiz baronlarını yine zevke getirmeye kalktılar. Ama çok şükür dirayetli Hükümetimiz ve sağduyulu halkımız sayesinde avuçlarını yaladılar.
    Cevapla
  • höyt 9 yıl önce Şikayet Et
    hadi be ordan.
    Cevapla
  • recep sungur 9 yıl önce Şikayet Et
    sen de dik bir avm münasip bir yerinemi batiyor yoksa bende yok baskasindada olmasinmi dersin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle