Ankara-İstanbul arası 70 dakika oluyor

Ankara-İstanbul Hattı'nı 70 dakikaya indirecek doğrudan hat için görüşme trafiği yürütülüyor.

Ankara-İstanbul arası 70 dakika oluyor
Ankara-İstanbul arası 70 dakika oluyor
GİRİŞ 19.12.2014 10:03 GÜNCELLEME 19.12.2014 10:03
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan'ın açıkladığı projenin 'Yap-İşlet-Devret (YİD)' modeliyle inşa edilmesi planlanırken, finansman için aralarında Katar'ın da bulunduğu bazı ülkelere projenin lansmanının yapıldığı öğrenildi. Konunun, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ağırlanacak Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ile görüşmelerde de masaya yatırılması öngörülüyor. 

Proje YİD ile yapılacak 

Hükümetin gündemindeki proje, Ankara'dan Eskişehir'e, oradan da çeşitli iller üzerinden İstanbul'a giden mevcut hızlı trenden farklı olacak. Yeni bir hatla, doğrudan Ankara ile İstanbul'un hızlı trenle birbirine bağlanması hedefleniyor. Böylece 500 km'lik hattın 340 km civarına düşürülmesi öngörülüyor. Bazı firmaların da "YİD" modeliyle yapıma sıcak baktıklarını iletmesi, Ulaştırma Bakanlığı'nı yeni planlamalara itti. 

‘Daha hızlı, daha kısa’ 

Yeni hattın yapılması durumunda hızlı trenin 350 km/kWh hızla gitmesi ve yolculuk süresinin iki kent arasında 70-80 dakika civarına kadar düşmesi planlanıyor. Mevcut hızlı tren hattıyla çeşitli istasyonlarda durulması nedeniyle 3 saat 15 dakikada Ankara-İstanbul ulaşımı sağlanıyor. Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan'ın, 19-21 Kasım tarihleri arasında Katar'a yaptığı ziyaret sırasında, bu projenin broşürlerinin takdim edildiği ve ortak çalışma yürütülebileceği yönündeki beklentinin aktarıldığı belirtildi.

Dünya Kupası pazarlığı

Görüşmelerde, Türkiye ile Katar arasında halen 618 milyon dolar olan ticaret hacminin hızla artırılması ve ortak yatırımlara yönelinmesi masaya yatırılacak. Katar'ın 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak olması dolayısıyla özellikle müteahhitlik alanında yeni işbirliği imkanları olduğu belirtildi. Bakan Elvan'ın ziyareti sırasında, statlara giriş ve güvenlikle ilgili çipli kartların Türk firması tarafından yapılması kararlaştırılmıştı. Türkiye'de de, Çandarlı Limanı'ndan Ankara-Niğde Otoyolu'na, Mersin Taşucu Limanı'ndan Çanakkale Köprüsü Geçişi'ne kadar YİD modeliyle yapılacak projelerde Katarlı zengin yatırımcıların rol üstlenmesi konusunda görüşmeler yapılacak.

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR 13
  • garibyolcu 9 yıl önce Şikayet Et
    Halkın çoğu, çay un şekerden ziyade i phone + alamıyor dert bu.
    Cevapla
  • ayyıldız 9 yıl önce Şikayet Et
    türkiye sadece ankara istanbul arası değil
    Cevapla
  • TAYİP 9 yıl önce Şikayet Et
    Hani Çılgın projen bittimi
    Cevapla
  • nedir abi 9 yıl önce Şikayet Et
    Ankara istanbul arası 70 80 dakka olsun olmasın demiyoruz. ondan daha önemli işlerimiz yokmu zaten hızlandırdınız işte daha ne. "yid" i sanki o bize dokunmuyor.Adam yapıp işletecek hattı meşgul edecek sen para kazanamayacaksın değil mi? Eee öyleyse yapma abi. Diğer illere yht yap tamam . Bir araba fabrikası yap bedeva yada özelleştir "Babayiğitlere" ver "tüsiad üyeleri hariç" şu kayseride motor yapan adam vardı ver o adama ver abi. parayı çarçur etme. Fabrika fabrika fabrika fabrika yap ver ver özelleştir tüsiad hariç herhangi bir vatan evladına verebilirsin. ama konya üç saat ankara 2 saat bırak artık bunları. bırak.lütfen
    Cevapla
  • concon edebiyatı 9 yıl önce Şikayet Et
    sadece yid ile hızlı tren projesi var gibi yazmışsın. sizin ve tüsiad diye dem vurduğun derneğin ağababalarının karşı çıktığı 3.köprü 3.havalimanı nükleer santral, otoyolları, havalimanları vb. birçok proje yapılıyor. yapılan her işe kulp takmandan ne anlıyorsun demiycem başka türlü kılıfına uydurup yapılanları küçümseyemezsin. hazımsızlığını sergileyemezsin.
    Cevapla
  • Bak abim 9 yıl önce Şikayet Et
    30-40 sene önce birinci ve ikinci Boğaz köprüleri içinde söylediğine benzer şeyler söylediler. Boğazın trafik problemine çözüm olarak deniz seferlerinin artırılmasını önermişlerdi, bunun ötesinde barajlara karşı çıktılar bu kadar elektriği toprağa mı vereceksiniz demişlerdi. Bu güne değil 15-20 sene sonrasına göre düşünün, zaman hız zamanı. Elbette biz de para kazanacağız, adam hem hattı yapacak işletip, sonra devredecek, kazandığı paranın vergisini ödeyecek, istihdama katkı sağlayacak. Yol, demir yolu, uçak, okul medeniyettir.
    Cevapla
  • kurufasulye ve pilavın kokusuna hasret... 9 yıl önce Şikayet Et
    şu halimize kim acısın, kurunun fiatını rafta görmek bile dellendirirken bu garip milletimi bu son sürat seyahat masallarıyla doyurma telaşında... el-insaaaf erdoan hoca- el-insaaaf...
    Cevapla
  • Pes! 9 yıl önce Şikayet Et
    Git işine be güzel kardeşim. Sen de binmezsin olur biter! Otobüse bineceksin sen. Görmeyim hızlı trende seni!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle