KKTC Su Temin Projesi'nde su tutulmaya başlandı

KKTC’ye içme suyu sağlayacak olan Mersin’in Anamur İlçesi’ndeki Alaköprü Barajı’nda, kapakların indirilmesiyle su tutulmaya başladı.

KKTC Su Temin Projesi'nde su tutulmaya başlandı
KKTC Su Temin Projesi'nde su tutulmaya başlandı
GİRİŞ 26.01.2015 16:42 GÜNCELLEME 27.01.2015 11:36
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce yürütülen ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) su sağlayacak KKTC Su Temin Projesi kapsamında Türkiye tarafında yapımı tamamlanan Alaköprü Barajı'nda su tutulmasına başlandı.

ASRIN PROJESİ

DSİ Genel Müdür Yardımcısı Güven Karaçuha, Mersin'in Anamur ilçesinde barajın bulunduğu bölgede düzenlenen merasimde yaptığı konuşmada, teknik özelliklerini anlattığı barajın KKTC'nin su problemini çözmede kilit öneme sahip olduğunu söyledi.

UZUN ASRIN PROJESİ MEMLEKETİMİZE HAYIRLI OLSUN

AK Parti Mersin Milletvekili Ahmet Tevfik Uzun da "Asrın Projesi" olarak anılan KKTC Su Temin Projesi'yle dünyada bir ilkin gerçekleştirildiğini ifade etti.

ÇOK ÖNEMLİ BİR YATIRIM



AK Parti Mersin Milletvekili Nebi Bozkurt da KKTC'yi suyla buluşturmanın çok mühim bir yatırım olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından barajın derivasyon tünel kapaklarının kapatılmasıyla su tutulmaya başlandı.

Öte yandan, Alaköprü Barajı'nın suları altında kalacak evlerinin yerine inşa edilen konutların eksiklerinin bulunduğunu öne süren bir grup köylü de protestoda bulundu. Polis ve jandarma görevlilerin yoğun önlem aldığı bölgede ufak gerginlikler yaşandı.
Akine köyü muhtarı Süleyman Duman da konuyla ilgili Karaçuha ve milletvekilleriyle görüştüklerini, eksikliklerin giderileceğinin söylendiğini bildirdi.



ALAKÖPRÜ BARAJI

KKTC’nin içme suyunu sağlayacak Alaköprü Barajı, Anamur İlçesi’ndeki Dragon Çayı üzerinde, temelden 93 metre yüksekliğinde bulunuyor. Toplam 130,5 milyon metreküp depolama hacmine sahip ön yüzü beton kaplamalı kaya dolgu tipindeki baraj, KKTC’ye su aktarılmasının yanı sıra Anamur İlçe merkezi, Akine, Ormancık, Güneybahşiş, Ovabaşı, Köprübaşı, Malaklar, Karalarbahşiş, Emirşah, Evciler, Çarıklar, Bozdoğan, Karaisalı, Akcami ve Narince Mahalleleri’ne ait olan toplam 3 bin 293 hektar tarım arazisini sulayacak. Alaköprü Barajı’nda depolanan suyun 75 milyon metreküplük kısmı, KKTC tarafındaki Geçitköy Barajı’na aktarılmak üzere bin 500 milimetre çapında ve 22 kilometre uzunluğunda düktil demir boru hattıyla 10 bin metreküp hacmindeki Anamuryum Dengeleme Deposu’na iletilecek. Dengeleme deposundan alınan su, bin 500 milimetre çapında ve bir kilometre uzunluğunda düktil demir boru hattıyla deniz boru hattına bağlanacak. Alaköprü Barajı’nın eteğinde kurulacak 26 MW kurulu gücündeki hidroelektrik santral ile yılda 111.27 GWh elektrik üretilerek ekonomiye katkı sağlaması da proje dahilinde planlandı.

YORUMLAR 18
  • faruk koç 9 yıl önce Şikayet Et
    biz hizmet yapalım ne demişler iyilik yap denize at balık bilmez ise halık bilir. bu eseri meydana getiren ak parti hükümetinede teşekkürler.
    Cevapla
  • ali 9 yıl önce Şikayet Et
    inşallah kktc bunları unutmaz
    Cevapla
  • sinan 9 yıl önce Şikayet Et
    Her şey guzelde kanal istanbul projesi ne oldu biran önce. Yapılsa düşman çatlatacak kadar bir eser olur
    Cevapla
  • Asım 9 yıl önce Şikayet Et
    biz su verdik, diğerleri kumarhane yaptı.
    Cevapla
  • Misafir 9 yıl önce Şikayet Et
    helali hoş olsun afiyetle içsinler kullansınlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle