Bağdat Caddesi yıkılıyor

Fikirtepe’de 4 yıl önce başlayan ve hala sorunlarla devam eden dönüşüm süreci Bağdat Caddesi ve çevresinde hızla ilerliyor.

Bağdat Caddesi yıkılıyor
Bağdat Caddesi yıkılıyor
GİRİŞ 01.02.2015 06:24 GÜNCELLEME 01.02.2015 06:24
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kadıköy Bağdat Caddesi ve çevresinde her sokakta birden fazla inşaat var. Binaların hızla yenilendiği bölgede ortalama 100 olan inşaat şirketi sayısı son 2 yılda 500’ü buldu. Yeterli birikime sahip olmayan firmaların da bölgeye odaklandığını belirten uzmanlar, ev sahiplerini anlaşma döneminde dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Kentsel dönüşüm hamlesini İstanbul’da kendini en fazla gösterdiği ilçelerden biri de Kadıköy. Fikirtepe’de 4 yıl önce başlayan ve hala sorunlarla devam eden dönüşüm süreci Bağdat Caddesi ve çevresinde hızla ilerliyor. Her sokakta birden fazla inşaatın olduğu bölgede kule vinçler, hafriyat kamyonları günlük yaşamın bir parçası oldu. Bölgedeki hareketlenme çok sayıda inşaat firmasının da bu bölgeye yönelmesini sağladı. Bağdat Caddesi ve çevresindeki gelişmeleri geçtiğimiz aylarda kurulan İstanbul Anadolu Yakası Müteahhitleri Derneği (AYİD) Kurucu Yönetici Üyesi İrfan Aydoğan ve AYİD Genel Sekreteri Hakan Şişik’e sorduk.

Bölgede uzun yıllardır faaliyet gösteren ortalama 100 firma olduğunu ve bu sayının son yıllarda 500’e ulaştığını belirten Aydoğan, “Bugün Bağdat Caddesi’nde her köşede İstanbul’un her yerinden gelen inşaat firmaları var. Ankara, Gaziantep, Diyarbakır, Adana, Bursa Afyon’dan geliyorlar. İstanbul’u, Kadıköy’ü tanımıyorlar. İstanbul’un taşı toprağı altın diye gelmişler. Aralarında merdiven altı denecek firmalar da var. Bu nedenle önümüzdeki aylarda yarım kalan, ya da yıkılıp hiç başlamayan işlerle karşılaşabiliriz” dedi.

DÖNÜŞÜM DEĞİL YENİLEME
Firma sayısı arttıkça rekabetin de arttığını belirten Aydoğan, iş almak isteyen firmaların ev sahiplerine yüksek oranlarla vaatlerde bulunduğunu, ancak bunun her zaman iyi bir seçenek olmadığını söyledi. Gayrimenkul sahiplerinin inşaat firması ile anlaşmadan önce firmayı ve teklifi iyi araştırması gerektiğine dikkat çeken Aydoğan, “Bizim yüzde 70 teklif sunduğumu binaya yüzde 78 diyorlar. Ticari olarak bu işin olması mümkün değil. İşi almak için gerçek dışı teklifler sonrasında risk yaratır” dedi. Bölgede kendi projeleri de olduğunu söyleyen Aydoğan, yapılan işin kentsel dönüşüm değil, ‘bina yenileme’ olduğunu ifade etti.

BAHÇELER OTOPARK OLUYOR
Kadıköy’de yeni yapılan binalarla mahalle kültürünün zarar göreceği iddia ediliyor ve AYİD Genel Sekreteri Hakan Şişik de bu görüşe katılıyor. Aynı sokakta farklı tip binaların yapıldığı ve kent dokusunun bozulduğunu belirten Şişik, “Yeni yapılan apartmanlarda bahçeler otoparka dönüşüyor. Yeşil alan oldukça az. Bu durumda toprağın suyla buluşma alanı azalıyor. Bu konuda bir düzenleme şart. Apartman bazında yenileme yerine adalar birleşsin. Birleşmede ek emsal verilsin. Biz de bölgede yüksek yapıya karşıyız. Ek emsalde kamuya terk yeşil alan şart olsun” dedi.

Hürriyet

YORUMLAR 1
  • hursit dilaver 9 yıl önce Şikayet Et
    yürütmeyi durdurma kararı zengin muhittekilere uygulanmıyor da garibanların evlerine mi uygulanıyor. bunlar nasıl mimar müh odaları yahu..sonra da işçi köylü bunlara oy vermiyormuş ta zengin ve sozsyete ile sermaye sahipleri oy veriyormuş..el hak doğru demek. sen işçiyi viran evde yaşasın diye mahkeme kararı çıkart, zengin için zekeriya köyde ormanları doğra.. sevsinler sizi ey muh ve mimarlar.
    Cevapla