Dalaman için 175 milyon avroluk kredi

YDA Group ile EBRD ve Unicredit Bank, Dalaman Havalimanı'nda kullanılacak 175 milyon avroluk krediye ilişkin sözleşme imzaladı.

Dalaman için 175 milyon avroluk kredi
Dalaman için 175 milyon avroluk kredi
GİRİŞ 25.02.2015 13:11 GÜNCELLEME 25.02.2015 13:11

Dalaman Havalimanı Yeni İç Hatlar Terminal Binasının yapımında kullanılacak 175 milyon avroluk krediye ilişkin sözleşme, YDA Group ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Unicredit Bank tarafından imzalandı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş, JW Marriott Otel'de imza töreni öncesi yaptığı konuşmada, son 13 yılda Türkiye'de ulaştırma sektörünün ne kadar büyüdüğünün ve geliştiğinin yaşanarak görüldüğünü söyledi.

Hükümetlerin ve özellikle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının serbestleşme politikasıyla birçok yatırımın kamuya yük yüklemeden vatandaşa hizmet sağlayacak şekilde yap-işlet-devlet modeliyle hayata geçirildiğini anlatan Baş, bu projelerle Türkiye'nin hızla büyüdüğünü kaydetti. İzlenen politika sayesinde Türkiye'deki hava taşımacılığının özel sektörün ilgisini çektiğini belirten Baş, "Bugün bu gelişmelerin sebebi hükümetimizin takip ettiği serbestleşme politikasıdır" dedi.

Baş, serbestleşme politikasıyla birçok özel firmanın hava taşımacılığına girdiğini, THY'nin kapasite ve gücünün dünya çapında arttığını söyledi. Baş, "Demek ki serbestleşme hiçbir zaman bu gücü zayıflatmayacak" diye konuştu.

Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) Genel Müdür Vekili Funda Ocak da son dönemde yürütülen Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projelerine değinerek, mega proje olarak adlandırılan boğaz geçiş projesi, İzmit-Gebze Körfez Geçişi, 3. Köprü, 3. Havalimanı gibi projelerin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının uhdesinde olduğunu anlattı.

DHMİ tarafından, hükümetin ve devletin teşvik ve destekleriyle 18 KÖİ projesinin yürürlüğe konulduğunu anlatan Ocak, projelerinin yatırım tutarlarının 15 milyar doları, kira bedellerinin ise KDV hariç 35 milyar doları aştığını kaydetti. Ocak, bugün burada imzalanacak kredi sözleşmesi projesinin, KÖİ projelerinin önemli bir halkasını teşkil ettiğini dile getirdi.

- "Türk iş dünyası açısından önemli bir adım"

YDA Group Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan ise 7 Mart 2014'te, Dalaman Havalimanı iç ve dış hatlar terminallerinin 25 yıllık işletme hakkının devir bedeli için yeni yatırımla toplamda 1 milyar avroyu aşan teklif vererek ihaleyi kazandıklarını anımsatarak, işletme hakkının ilk kirası 70 milyon 500 bin avroyu 14 Ağustos 2014'te ödediklerini söyledi.

Arslan, Dalaman Havalimanı Yeni İç Hatlar Terminali inşaatının yapımı için gerekli finansmanın tamamını, uluslararası kaynaklardan sağladıklarını ifade ederek, "75 milyon avro öz kaynak ve 175 milyon avro uluslararası proje finansmanı sağlayarak, toplamda 250 milyon avro harcayacağımız bu yeni yatırımın hizmete girmesiyle ilerleyen yıllarda yolcu sayısında büyük artış yaşanarak ülkemiz turizmine ve bölge ekonomisine katkı sağlanacak" diye konuştu.

Dünyada, likidite sıkışıklığının yaşandığı bugünlerde bir Türk firmasının tek başına bu çapta bir yatırımı, tamamen uluslararası proje finansmanı sağlayarak yapacak olmasının, Türk iş dünyası açısından önemli bir adım olduğunu dile getiren Arslan, "Bankaların yegane teminatları, ülkemize, bizlere ve projemize duydukları güvendir. Bu güven neticesinde uluslararası bankalar, projemize 175 milyon avro finansman sağlamaktadırlar" dedi.

Konuşmaların ardından, YDA Group Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, EBRD Ülke Direktörü Michael Davey ve UniCredit Bankası Altyapı Ülke Direktörü Peter Aurich, Yeni İç Hatlar Terminal Binası'nın 175 milyon avroluk yatırım kredisi sözleşmesini imzaladı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL