Yapı Merkezi Etiyopya'da demiryolu temeli attı

Yapı Merkezi Etiyopya’da 1,7 milyar ABD Doları değerindeki Demiryolu Projesi’nin temel atma törenini düzenledi.

Yapı Merkezi Etiyopya'da demiryolu temeli attı
Yapı Merkezi Etiyopya'da demiryolu temeli attı
GİRİŞ 26.02.2015 13:03 GÜNCELLEME 26.02.2015 13:03

Yapı Merkezi, Awash-Kombolcha-Hara Gebaya Demiryolu Projesi’nin temel atma törenini Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti’nde gerçekleştirdi. Bu temel atma töreni ile Yapı Merkezi 1,7 milyar dolarlık demiryolu yatırımına başlamış oldu.

Etiyopya’da inşa edilecek Awash-Kombolcha-Hara Gebaya Demiryolu Projesi’nin Temel Atma Töreni 25 Şubat 2015 Çarşamba günü Kombolcha’da yapıldı. Tören, Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn, Ulaştırma Bakanı Werkneh Gebeyehu, Etiyopya Demiryolları İdaresi Başkanı Dr. Arkebe Oqubay, Etiyopya Demiryolları İdaresi Genel Müdürü Dr. Getachew Betru, Yapı Merkezi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Arıoğlu, Yapı Merkezi İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Köksal Anadol ve Emre Aykar, Yapı Merkezi Genel Müdürü Özge Arıoğlu’nun katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Törende bir konuşma yapan Yapı Merkezi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Arıoğlu, Etiyopya’da böyle bir proje vesilesiyle bulunmaktan dolayı mutlu olduklarını belirtirken, “Demiryollarının Etiyopya’nın hızlı büyümesine ve bu büyümenin dünya uygarlığına sağlayacağı katkıyı görebilen vizyoner ve azimli siyasiler ve iş adamları bugün aramızda. Yapı Merkezi olarak bizim de Etiyopya’nın geleceğine inancımız büyük. Bu nedenle buradayız. Kendimizi ‘Yarının ülkesi’ Etiyopya için güvenli, sağlam, verimli şekilde çalışan, rahat ve çağdaş bir demiryolu sistemi inşa etmeye adadık. Proje tamamlandığında adına “İşbirliği” projesi deneceğinden eminim.” şeklinde konuştu.

Demiryollarının bir ülkenin gelişmesine olan önemli katkısından bahseden Arıoğlu, “Ulusal kalkınmayı hızlandırmak için ticari hacmi artırmak gerekiyor. Bu da taşımacılığın artırılması ile gerçekleşiyor. Demiryollarının bu taşımacılık hacminden aldığı pay ne kadar artarsa, gelişme oranı da o derecede artar. Araştırmalar bir ülkenin demiryollarının uzunluğu ile o ülkenin milli geliri arasında oldukça güçlü bir ilişki olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca demiryolu sistemlerinin doğrudan ya da dolaylı olarak ülke ekonomisine katkıda bulunduğu ve başlangıçtaki yatırım masrafını 4 yıl içinde karşıladığı da biliniyor. Geçmişte, Türkiye de dahil olmak üzere Avrupa’da pek çok gelişmiş ülke bu yöntemi uygulayarak gelişimine başarıyla katkıda bulundu.” dedi.

Arıoğlu konuşmasını “Şunu söylemeliyim ki, 5 ay gibi kısa bir sürede finansal anlaşmayı tamamlayıp, inşa aşamasına geçmek büyük bir başarıdır. Bu başarı hepimizindir. Yapı Merkezi olarak yarım asırlık geçmişimizde hiçbir projeyi yarım bırakmadık. Awash-Kombolcha-Hara Gebaya Demiryolu Projesi’nin de bugüne kadar 3 kıtada 39 demiryolu projesinde olduğu gibi tamamlanarak Etiyopya halkını mutlu etmesini umuyorum.

Türkiye ve Etiyopya arasındaki mükemmel ilişkilerimiz var. Bizim projemizin de sadece Etiyopya şehirlerini değil, Etiyopya ve Türk hükümetleri ve vatandaşlarını da birbirine çok daha kuvvetli bir şekilde bağlayacağına inanıyorum.  Bugün burada bulunan ve bu projenin gerçekleşmesine katkıda bulunan herkese gönülden teşekkürlerimi sunuyorum. Hem Etiyopya hem de Türkiye’de projeye dahil olan ve bugünlere gelmesine büyük desteği olan herkesin projede payı olduğunu hatırlatmak isterim. Özellikle hükümet görevlileri ve hem Ankara hem de Addis’teki büyükelçiliklerimize ayrıca teşekkür etmek isterim. Hepimize başarılar diliyorum.” sözleriyle bitirdi.

Etiyopya’da önemli bir proje üstlenen ilk Türk inşaat şirketi

Etiyopya’nın kalkınma planlarının önemli bir parçası olan Awash-Kombolcha-Hara Gebaya Demiryolu Projesi ile Yapı Merkezi Etiyopya’da önemli bir projeyi üstlenen ilk Türk inşaat şirketi oldu.

Ayrıca, Yapı Merkezi, projenin finansmanı için Türk Eximbank ve Avrupalı finansörleri bir araya getirerek Avrupa, Türkiye ve Etiyopya arasında finansal bir işbirliği yapılmasının da ilk adımını atmış oldu. 1.7 milyar Amerikan Doları bedelindeki projenin bu finansman anlaşmasıyla, Türk Eximbank’ın proaktif ihracat modeli ve Türkiye ile Etiyopya arasındaki güçlü bağ için de güzel bir örnek teşkil ediyor.

391 km uzunluğunda, Awash şehrinin kuzeydoğusundan başlayacak ve kuzeye devam ederek Kombolcha kenti üzerinden Weldia kentine ulaşacak proje, Etiyopya’nın kuzey ve doğu ekonomik bölgelerini bir araya getirmesiyle stratejik bir öneme sahip. Demiryolu, yolcu ve yük trafiği ve Djibouti Limanı’ndan gelen ithalat ve ihracat ürünlerinin taşındığı önemli bir koridor olan Addis ile Djibouti arasındaki merkezi demiryolu hattı ile Mekelle’den Hara Gebeya’ya ve Tadjourah’a kadar olan kuzey demiryolunu birleştirecek. Ayrıca Awash-Kombolcha-Hara Gebaya Demiryolu’nun inşası, ülkenin kuzey kesimi ile merkezi arasındaki bağlantının sağlanmasında önemli bir rol üstlenecek.

Tüm tasarım ve inşaat işleri; hafriyat, viyadükler, köprüler, tüneller, ray döşeme, istasyonlar, depo ve tamir-bakım alanı, enerji temini, katener, sinyalizasyon, haberleşme, OCC & SCADA’nın yanı sıra, personelin eğitimi de Yapı Merkezi tarafından yapılacak. Proje, geniş kapsamı ile Türkiye inşaat ve demiryolu endüstrileri için de önemli bir uluslararası kilometre taşı olma özelliğine sahip.

KAYNAK: EMLAKOFİS