3. Köprü'de bağlantı yolları 2018'de bitecek

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, üçüncü köprü bağlantı yollarının 2018'de tamamlanacağını söyledi.

3. Köprü'de bağlantı yolları 2018'de bitecek
3. Köprü'de bağlantı yolları 2018'de bitecek
GİRİŞ 10.03.2015 11:14 GÜNCELLEME 10.03.2015 11:14
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamındaki Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün bağlantılı yolları ihalesinin, firmaların talebi üzerine 6 Mayıs'a ertelendiğini anımsatarak, "Söz konusu bağlantı yollarının 2018 sonunda tamamlanması planlanıyor" dedi.

Turhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprünün bağlantı yolları Kınalı-Odayeri otoyolu ve Kurtköy-Akyazı otoyolu için 6 Mart olarak açıklanan ihale tarihinin, firmaların talebi üzerine 6 Mayıs'a ertelendiğini hatırlattı.

Firmaların, ihale ile ilgili bazı bilgilere açıklık getirilmesini istediğini anlatan Turhan, "Hem bilgilendirmeleri yapmak hem firmaların ihaleye daha iyi hazırlık yapmaları hem de finansman ve maliyet çalışmalarının daha sağlıklı belirlenmesi amacıyla ihale tarihini erteledik" diye konuştu.

Yapımla ilgili giderlerin işi üstlenecek firmalara ait olması nedeniyle gerçekçi maliyetleri hesaplamanın önemli olduğuna dikkati çeken Turhan, "Çünkü gelir, gider ve finansman maliyeti burada en önemli üç etken. Yapılacak harcama ve bunun geri dönüşünün iyi etüt edilmesi lazım. Ülke ekonomisinin gidişatına bağlı olarak trafikteki artış rakamlarının iyi tespit edilmesi gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

Söz konusu çalışmaların yapılması için 90 günlük süre verildiğini ifade eden Turhan, ihale için yapılan müracaatlarda sürenin yetersiz olması nedeniyle süre uzatımı talebinin değerlendirildiğini ve 2 aylık ek sürenin yeterli olacağını düşündüklerini kaydetti. Turhan, bu süre içinde ihaleye katılmak isteyen firmaların dosyalarını teslim edeceklerini belirtti.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün bağlantılı yollarının Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edildiğini kaydeden Turhan, bugüne kadar 37 firmanın şartnameyi incelediğini, 12 firmanın şartname satın aldığını bildirdi.

Projeyi ilk etapta üçüncü köprü ve bağlantı yolları dahil olmak üzere bütün halinde ihale ettiklerini ancak bu ihalede teklif gelmediğini anımsatan Turhan, şöyle konuştu:

"Teklif gelmediğine göre suçu kendimizde bulmamız lazım. Burada bazı konularda bize gelen isteklerde, sorularda firmaları tatmin edemedik ki teklif gelmedi. Bunlar aslında yapım projelerinden ziyade finansman projeleri. Risk oluşturacak hükümleri açık seçik görmek istiyorlar. Hakkaniyetli, adaletli ve isteklisi olan bir sözleşme hazırlayabilmek önemli. İhalelerde değişen ve gelişen dünya şartlarına uygun sözleşmeler hazırlıyoruz. Bazı hususların daha açık seçik sözleşmede bulunmasını Hazine, Kalkınma ve Maliye bakanlıklarıyla görüşmeler yaparak sağlıyoruz."

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün yıl sonunda hizmete açılmasını hedeflediklerini belirten Turhan, köprünün toplam 35 kilometrelik bağlantı yolları ile 95 kilometrelik bir güzergahı açacaklarını söyledi.

Turhan, 6 Mayıs'ta ihalesi yapılacak köprünün bağlantı yollarının ise 2018 sonunda tamamlanmasının planlandığını ifade etti. İhalelerin sonuçlanması, kamulaştırma işlemleri ve finansman temin sürecinin 1 yıl sürdüğünü dile getiren Turhan, bu süre içinde firmanın öncelik gerektiren işlere öz sermayesiyle başlayacağını, hacimli işlerin ise finansman temininin ardından yapılacağını kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • akyazılı 9 yıl önce Şikayet Et
    Yavuz selim sultan köprüsüyle beraber açılacağı söylenen çevre yollarına ne olduda ,2 yıl geriye atıldı,
    Cevapla
  • Yazık 9 yıl önce Şikayet Et
    Bağlantı yollarıyla birlikte ağaç vs kalmaz artık orada. Yazık ki ne yazık!
    Cevapla