Körfez Köprüsü'nde diğer kediyolu da indirilecek

Körfez Köprüsü'nde diğer geçici yol da indirilecek, birçok metal malzeme yurt dışında yapılacak bu nedenle köprünün açılışı 6 ay gecikecek.

Körfez Köprüsü'nde diğer kediyolu da indirilecek
Körfez Köprüsü'nde diğer kediyolu da indirilecek
GİRİŞ 25.03.2015 13:31 GÜNCELLEME 25.03.2015 16:36
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü'nde cumartesi günü, geçici yol montajı yapılan 'catwalk- kediyolu' halatlarından birinin kopmasından kendisini sorumlu tutarak intihar eden Japon mühendis Kishi Ryoichi'nin bağlantı yerindeki çatlağı birkaç gün önceden gördüğü, müdahalede bulunamadığı için de canına kıydığı anlaşıldı.

Kediyolunun bağlantı yerinden kopmadan önce fotoğrafları da ortaya çıkarken, uzmanların yaptığı son değerlendirmelerin ardından  diğer hattın da tehlike yaratması nedeniyle kontrollü bir şekilde indirilmesine,  kopan bağlantı yerleri dahil birçok metal parçanın yurt dışında imal edilmesi kararlaştırıldı.

Tamamlandığında İstanbul- İzmir karayolu yolculuğunu 3.5 saate indireceği belirtilen 377 kilometrelik otoyol projesinin en önemli geçiş noktası İzmit Körfez Köprüsü'nde şubat ayından itibaren iki yaka arasında kılavuz kablolar çekildikten sonra 'catwalk' yani kediyolu olarak adlandırılan geçici yürüyüş yolu montajına başlanmıştı. Köprü'den önümüzdeki Haziran ayında da yürüyerek geçmek için hazırlık yapılıyordu.

Geçen cumartesi günü köprüde iki yakayı birleştiren, mühendis ve işçilerin geçici yol montajının yapıldığı doğu taraftaki her biri 8'er ton ağırlığında 14 kablodan oluşan kediyolu  Yalova Hersek Burnu tarafındaki ayağın üst bağlantı yerinden kopmuştu. 

Cumartesi günü meydana gelen kazanın ardından, projenin bu aşamasının sorumlusu olan Japon mühendis Kishi Ryoichi'nin pazartesi günü Altınova İlçesi mezarlık girişinde cesedi bulunmuştu. 

Japon mühendis Kishi Ryoichi'nin, kediyolu montajı yapıldığı için ağırlığı daha da artan doğu yönündeki hattın bağlı bulunduğu Hersek Burnu'ndaki bağlantı yerindeki çatlağı birkaç gün önceden gördüğü, ancak  fotoğrafları çekilen bu çatlağı Kishi Ryoichi'nin ilgili birimlere bildirip bildirmediği henüz öğrenilemedi.  Japon Mühendis Kishi Ryoichi'nin, çatlağı gördükten sonra, yaklaşık 150 metre yüksekle sayıları 30 ile 50 arasında değişen personelin hayatını riske atmamak için, havanın fırtınalı olacağı gerekçe gösterilerek cumartesi günü tüm çalışanlara izin verdiği de ortaya çıktı.

PARÇALAR YURT DIŞINDA YENİDEN YAPILACAK

Bu arada Körfez Köprüsü'nde meydana gelen bu kopmanın ardından incelemeler devam ederken, kopan hattın diğer hatta da baskı yapması, ayrıca kopan bağlantı yerindeki malzemenin de aynı yerde imal edilmiş olması nedeniyle buradaki birçok metal parçaların iptal edilip yenilerinin yapılacağı öğrenildi.

Öncelikle, altından her gün Donanma Komutanlığı'na bağlı savaş gemilerinin yanı sıra başta Tüpraş olmak üzere burudaki petrol işleme ve depolama tesislerine petrol LPG ve kimyasallar getiren tanker ve kuru yük gemilerinin geçtiği köprüde batı yönündeki hat, önümüzdeki günlerde kontrollü bir şekilde indirilecek. Bu tarih daha önceden duyurulup çalışmalar sırasında İzmit Körfezi'ne gemi giriş çıkışı geçici süreyle durdurulacak.  Şu anda halen kopma riski taşımasına rağmen, Köprü'nün ayakları altından su altındaki kediyolu ve kabloların zarar veremeyeceği bir hat üzerinden geri geçişlerine izin veriliyor. Tehlike yaratan hattın indirilmesinin ise hazırlıklar tamamlandıktan ve önlemler alındıktan sonra yapılacak.

AÇILIŞ 5-6 AY GECİKECEK

Japon mühendisin canına kıymasına yol açan bu olayın on milyonlarca dolarlık zarara yol açtığı, kopan bağlantı yerindeki metal bölümler başta olmak üzere buradaki birçok malzemenin sökülüp yurtdışında yenilerinin yapılıp getirilecek monte edileceği öğrenildi. Ancak bunun mühendislik çalışmaları, siparişi, imalatı ve Türkiye'ye getirilmesi uzun zaman alacağından, Körfez köprüsü daha önce planlanan bu yıl sonunda açılamayacak. Muhtemelen birkaç aylık gecikme ile 2016 yılı ortalarına sarkacak.

YORUMLAR 23
  • Mühendis 9 yıl önce Şikayet Et
    arkadaş bu catwalkların laboratuvarda çelik çekme mukavemeti deneyleri yapılmamamış mı? eğer yapılmamış ise bir dert yapılmış da sonradan başka bir malzeme kullanılmış ise tam skandal. biraz iş ahlakı be biraz iş ahlakı.
    Cevapla
  • efe 9 yıl önce Şikayet Et
    daha basit bi kanca yapamıyoruz tank uçak yapacaz he
    Cevapla
  • Mizan 9 yıl önce Şikayet Et
    Malesef bu yüzden gelişemiyoruz. Sanayicimiz duyarsız. Kaliteli üretmeye kimse uğraşmıyor ama ucuzlatmak için malzemeden çalma konusunda uzmanız. Bu kafayla sittin sene 2. sınıf ülke kalırız.
    Cevapla
  • Hür General 9 yıl önce Şikayet Et
    Bir de bazı aklı tam basmayanlar, adamın intiharını sanki onurlu bir davranış gibi takdir ediyorlar. Sonuçta bir dünya işi. Herşeyi dünya olanın işi ters gidince onlar için her şey biter. Japon, kimseye bişey olmadı diye sevinip hatayı düzeltme yönünde bir daha böyle hatalar yapmama yönünde hareket edeceğine canına kıyıyor, yani kaçıyor. Dinimizde büyük günah olan bir şey yapıyor. Birileride buna iş ahlakı diyor, subhanallah...
    Cevapla
  • evet 9 yıl önce Şikayet Et
    intahar dinimizde yok peki liyakatsiz insanları baş ve istihdam edip her yıl binlerce can mal kayıplarına sebep olanların kısasla diyet ödemeleri gerekmezki adamın yaptığı 1 intehar 1haram bizim her yıl dünyada cezayirden sonra en çok ölümlü iş kazası yaşanan ülkeme göre daha az haram..ne bakan nede.müdür istifa ediyor.bütün suç kedinin kedinin
    Cevapla
  • Hür General 9 yıl önce Şikayet Et
    Al işte.Fatura yerli imalata kesildi. Bir imalat hatası değil proje hatası var ki adam intihar etmiş. Ülkemizde çok güzel çelik imalatları yapılabiliyor halbuki. İmalatçıya nasıl istersen öyle imal eder, en iyisinden. Belli ki o halatın çekim kuvvetine uygun büyüklükde dizayn yapılmamış. Kaldıramayıncada kağıt gibi yırtılmış. Şimdi yeniden yapılacakmış, görme imkanı olsaydı yenilerinin ne kadar daha büyük olduğunu görünce anlardınız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle