Körfez Köprüsü'nde rekor tabliye operasyonu

İzmit Körfez Köprüsü Güney Yaklaşım Viyadüğü'nün en büyük parçasının yerleştirilme işlemi Türk işçiliği ile gerçekleştirildi.

GİRİŞ 05.07.2015 16:03 GÜNCELLEME 05.07.2015 16:18
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

İstanbul-İzmir yolculuğunu 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol Projesi'nin en önemli geçiş noktası olan İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü'nde bugün aynı zamanda rekor olan operasyonla 2 bin 600 tonluk Hersek Burnu'ndaki Güney Yaklaşım Viyadüğü'nün en büyük tabliyesi  bugün 57 metre yükseğe kaldırılıp yerine yerleştirildi.

Böylece 'Türkiye'nin En Büyük Ağır Kaldırma Operasyonu' da gerçekleştirilmiş oldu.

Projenin önemli unsurlarından birini oluşturan Viyadük, İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün güney ayağını otoyola bağlıyor. Viyadüğü kullanarak köprüden geçen araçlar, 60 metre yükseklikten 13 metreye inerek otoyola girecek.

TÜRK İŞÇİLİĞİ ESERİ

Tamamı bin 123 metre ve 22 bin 500 ton ağırlıkla dünya rekorunu kırarak sürme yöntemiyle oluşturulan viyadüğün, bugün yerine yerleştirilen 2 bin 600 ton ağırlığındaki son tabliyesinin 57 metreye kaldırılmasından önce geçtiğimiz Mayıs ayı başında da 2 bin 350 ton ağırlığa sahip ilk açıklık da kaldırılmıştı.

Tamamıyla Türk işçiliğinin eseri olan Güney Yaklaşım Viyadüğü, boyutu ve yapım tekniği gibi özellikleriyle dünya yapı teknolojileri literatüründe Türkiye'nin gurur duyduğu bir proje olarak yer alacak.

'PROJE PLANLANDIGI GİBİ YÜRÜYOR'

Projenin planlandığı gibi çalışmaların sürdürüldüğünü söyleyen Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan "Planlandığı ve programlandığı gibi çalışmalarımız devam ediyor. Bu projenin en büyük tabliyesini yerine yerleştiriliyor. Sabaha karşı tabliye yerine oturtulacak. Hassas bir çalışma ve milimetrik olarak büyük bir ağırlık dengeli bir şekilde hareket ediyor. Bu yerleştirme aşamasında yapının çelik malzemeden oluşması nedeniyle günün her saatindeki ısıda gözlem altında bulundurularak bir çalışma gerçekleştiriliyor. Tahminimiz yarın sabah saatlerinde son tabliyede yerine yerleştirilmiş olacak. Bundan sonra ki bu köprünün esas Körfez'i geçecek olan Körfez köprüsündeki çalışmalar devam ediyor. Şuanda daha önce yaşadığımız bir kazanın telefisini yapıyoruz. Kedi yolu ana kablolarının çekilmesi için kullanılacak olan kedi yolu çalışmaları yeniden yapılmakta ve daha titiz bir çalışma yapılıyor. Bu ay sonu itibariyle kedi yolu tamamlanmış olacak. Daha sonra da köprünün ana taşıyıcı kablosunun montajına başlanacak. Ana kablo, askı halatlarının montajı, tabliye elemanlarının montajı ile asma köprünün taşıyıcı sistemi tamamlanmış olacak.

'2016 YILININ İLK AYLARINDA KÖPRÜ HİZMETE ALINMIŞ OLACAK'

2016 yılının ilk aylarında köprünün hizmete alınmış olacağını söyleyen Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan, köprünün hizmete alınacağı tarihi de açıkladı. Turhan, "Tabliye üzerindeki diger üst yapı çalışmaları, aydınlatma, asfalt çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte 2016 yılının ilk aylarında herhangi bir gecikme olmazssa köprüyü hizmete almış olacağız." dedi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 21
  • salih 71 8 yıl önce Şikayet Et
    hırsız ve rüşvetci ikdidar bunları yapabilirmi helal olsun
    Cevapla
  • İsmail Sancar 8 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim hayırlı etsin kazasız tamamlanmasını nasip etsin
    Cevapla
  • Sonuç 8 yıl önce Şikayet Et
    Taş üstüne taş koyanı çeşitli bahanelerle haksız yere eleştirenlerin taş üstünde taşları kalmasın.
    Cevapla
  • ramazan37 8 yıl önce Şikayet Et
    geziciler duymasın balataları yakarlar sinirden :))))
    Cevapla
  • sadık 8 yıl önce Şikayet Et
    geçiş ücreti pahalı... ama gurur duydum... özel sektör... yap-işlet-devret... çok mantıklı...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle