İstanbul'un bayram trafiğine köklü çözüm

Özellikle bayramlarda kabusa dönüşen İstanbul’a giriş-çıkış trafiği çilesi Marmara Ringi ile son bulacak.

İstanbul'un bayram trafiğine köklü çözüm
İstanbul'un bayram trafiğine köklü çözüm
GİRİŞ 22.07.2015 01:20 GÜNCELLEME 22.07.2015 01:20
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

 Marmara’yı hem karayolu hem de demiryolu ile dolaşma imkanı sağlayacak ‘Marmara Ringi’ projesi ile Anadolu, Akdeniz, Karadeniz ve Ege bölgelerinin İstanbul bağlantısı Adapazarı-Kocaeli hattının dışına çıkarılmış olacak

İstanbul’a giriş ve çıkışlarda yaşanan trafik çilesi bitiyor. Özellikle bayramlarda saatlerce süren şehre giriş ve çıkışlar ‘Marmara Ringi’ ile tarihe karışacak. Hükümet, Marmara Bölgesi’ni hem karayolu hem de demiryolu ile dolaşma imkanı sağlayacak ‘Ring Projesi’ni hızlandırıyor. Anadolu, Akdeniz, Ege ve Karadeniz Bölgeleri’nin İstanbul ile olan bağlantısı Adapazarı-Kocaeli Hattı’nın dışına çıkarılmış olacak. Projelerin önemli bölümü 2015-2016 yıllarında hayata geçirilecek. Böylece sadece TEM ve D-100 Karayolu kullanılmayacak. İstanbul, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Tekirdağ şehirleri hem karayolu hem de demiryolu ringi ile birbirine yeniden bağlanacak. Bu kapsamda Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu (433 km) ile Kuzey Marmara Otoyolu (3.Boğaz Köprüsü dahil) çalışmaları sürüyor.



2019 yılına kadar bitirilecek

Kuzey Marmara Otoyolu ile Kurtköy ile Akyazı birbirine bağlanacak. Hatta Karadeniz Sahil Yolu’nun dahil edilmesi ile birlikte Adapazarı ve İzmit’in kuzeyinden İstanbul bağlantısı sağlanmış olacak. İzmir, Balıkesir gibi şehirler Çanakkale’ye yapılacak köprü ile Tekirdağ üzerinden alternatif güzergah sağlanmış olacak. Hem Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu, hem de Çanakkale Köprüsü’nün devreye alınması ile feribot trafiği de olmayacak. Taşıtlar köprüleri tercih edeceği için İstanbul, Bursa ve Kocaeli’nde feribot kaynaklı araç trafiği yaşanmayacak. Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu ve Çanakkale Boğaz Köprüsü Projesi ve planlanan diğer otoyollar ile birlikte Ege, İç Anadolu’nun batısı, Adana-Konya aksı ve Batı Akdeniz ile Trakya arasındaki yolculuk ve taşımalar için İstanbul Boğaz geçişlerine yeni alternatifler oluşturulacak. Marmara Ringi’nin tüm unsurları ile birlikte 2019’a kadar bitirilmesi öngörülüyor.

Çanakkale Köprüsü

Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu ve Çanakkale Boğaz Köprüsü Geçişi Projesi ve planlanan diğer otoyollar ile birlikte Ege, İç Anadolu’nun batısı, Adana-Konya aksı ve Batı Akdeniz ile Trakya arasındaki yolculuk ve taşımalar için İstanbul Boğaz ge-çişlerine yeni bir alternatif oluşturulacak. Toplam uzunluğu 352 km olan Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu’nun yapımı ile İstanbul-Tekirdağ arası 18 km, İstanbul-Çanakkale arası 45 km kısalacak. İstanbul-Çanakkale arası 3.5 saatten 2 saate inecek. İstanbul’un kent içi trafiği rahatlayacak. İhraç yükü taşıyan kamyonlar belirli saatlerde otoparklara çekilmeyecek. Boğazın yükü hafifleyecek.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü

Kuzey Marmara Otoyolu üzerinde bulunan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Boğaz’ın iki yakası üçüncü kez birleştiriliyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü Kuzey Marmara Otoyolu bağlantısı ile İstanbul’un kent içi ve mevcut Boğaz köprülerindeki trafik yoğunluğunun azaltılması ve araçların kesintisiz, güvenli ve konforlu geçiş yapmalarını sağlayacak. Köprü, 59 metrelik genişliğiyle dünyanın en geniş, 1.408 m’lik ana açıklığıyla üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun, 320 metreyi aşan yüksekliğiyle de dünyanın en yüksek kulesine sahip asma köprüsü olacak. 29 Mayıs 2013 tarihinde temeli atılan köprünün bu yıl bitmeden hizmete sunulması planlanıyor.

İstanbul-İzmir Otoyolu

Marmara ile Ege arasındaki karayolu trafiğini daha hızlı, güvenli ve konforlu hale getirecek olan İstanbul-Gebze-İzmir Otoyolu Projesi Türkiye’nin gerçekleştirmekte olduğu büyük projelerden biri. Proje devreye girdiğinde Türkiye’nin iki sanayi ve ticaret bölgesi birbirine bağlanmış olacak. İzmit Körfez Geçişi’ni de kapsayan toplam 433 km uzunluğundaki otoyol güzergahı üzerindeki illerin de ekonomik ve sosyal hayatına katkılar sağlayacak. Bu projenin bitmesiyle İstanbul-İzmir arası 8 saatten 3.5 saate, İstanbul-Bursa arası 2.5 saatten 1 saate inecek. İzmit Körfez Geçiş Köprüsü ile Gebze-Bursa arasının ve Kemalpaşa Ayrımı-İzmir kesimlerinin yıl sonunda trafiğe açılması hedefleniyor.

Ankara’daki trafik çilesi de bitiyor

İstanbul ve Kocaeli kadar olmasa da Ankara’nın doğusu ile bağlantının gerçekleştiği ve yoğun trafiğin yaşandığı Elmadağ’daki sorun da çözüme kavuşuyor. Bu kapsamda Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu Projesi hayata geçirilecek. İhaleye önümüzdeki dönemde çıkılması planlanıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın çalışmaları kapsamında Türkiye’nin 2 bin 282 kilometre olan otoyol uzunluğunun 2023 yılı sonuna kadar 8 bin 30 kilometreye kadar çıkarılması hedefleniyor.

Karayoluna 140 milyar TL yatırım

Türkiye’de tarımdan turizme, sanayiden ticarete, eğitimden sağlığa kadar çok sayıda sektörün itici gücü olan ulaşım ve iletişim alt yapıları için yatırımlar katlanarak artıyor. Ulaşım ve iletişim altyapıları için 2003 yılından bu güne kadar 221.3 milyar TL’lik yatırım yapıldı. Bu yatırımlar karayolu sektörüne 140 milyar TL, demiryolu sektörüne 42 milyar TL, havayolu sektörüne 11.7 milyar TL, denizyolu sektörüne 3.3 milyar TL, haberleşme sektörüne ise 24.3 milyar TL olarak gerçekleştirildi.

12 yılda 75 şehir bölünmüş yollarla birbirine bağlandı

Türkiye’de 12 yıl önce toplam 6 bin 101 kilometre bölünmüş yol vardı. Buna 17 bin 615 kilometre ilave edilerek rakam toplam da 23 bin 716 kilometreye çıkarıldı. 12 yıl önce sadece 6 il bölünmüş yollar ile birbirine bağlıyken bugün 75 il birbirine bölünmüş yol ile bağlanmış durumda. Bölünmüş yollar, iş gücünden ve akaryakıttan yılda 15.6 milyar TL’ye ulaşan ekonomik fayda sağlıyor. Bu tasarrufun 11.5 milyar TL’si son 12 yılda yapılan bölünmüş yollardan geliyor. Emisyon salımında da 3.15 milyon tonluk azalma meydana geldi.

KAYNAK: STAR
YORUMLAR 1
  • İlhan 8 yıl önce Şikayet Et
    50 sene önce tamamlamamız gereken bu eserlere günümüzde hala karşı çıkan zihniyetlerin varolduğu düşüncesi bile insanı delirtiyor.
    Cevapla