En uzun demiryolu tünelinde ışığa doğru

Türkiye'nin en uzun demiryolu çift tüp geçidi olması öngörülen projede bin 200 metrelik ilerleme sağlandı.

En uzun demiryolu tünelinde ışığa doğru
En uzun demiryolu tünelinde ışığa doğru
GİRİŞ 24.10.2015 14:10 GÜNCELLEME 24.10.2015 14:11
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Osmaniye'nin Bahçe ve Gaziantep'in Nurdağı ilçelerini bağlayacak ve 10 bin 200 metrelik uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun demiryolu çift tüp geçidi olması öngörülen projede bin 200 metrelik ilerleme sağlandı.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından Adana-Gaziantep-Malatya konvansiyonel hattı üzerindeki Bahçe-Nurdağı ilçeleri arasında inşa edilen çift tüp geçit için toplam 8 metre çapında 20 bin 400 metre tünel kazılacak.

Yüklenici firmanın tünel grup koordinatörü, jeoloji mühendisi Barış Duman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl eylül ayında Nurdağı ilçesi Gökçedere mevkisindeki çıkış noktasından tüneli açmaya başladıklarını ve iki tünelde bin 200 metre ilerleme sağlandığını söyledi.

Tünelin tamamlanmasıyla mevcut demiryolu hattını 17 kilometre kısaltacağını vurgulayan Duman, "Tünel açma çalışmalarında şimdiye kadar klasik kazı yöntemini kullandık. Bundan sonraki kısımda çift tünelde eş zamanlı olarak dünyada en çok kullanılan TBM (Tunnel Boring Machine) sistemine geçeceğiz. TBM makineleri geldi, kurulum aşaması devam ediyor. Kısa süre içinde makineler devreye girecek ve kazı çalışmaları daha da hızlanacak" diye konuştu.

-Bölge, jeolojik açıdan Türkiye'nin en zorlu kesimlerinden"

Tünelin Nurdağı kısmındaki 7 kilometrelik güzergahta "sanatsal yapı" olarak adlandırılan köprü, menfez ve alt geçit çalışmalarını tamamladıklarına işaret eden Duman, şunları kaydetti:

"Tünel tamamlandığında Çukurova ile Güneydoğu Anadolu Bölgesini birbirine bağlayacak. Bahçe ile Nurdağı ilçeleri coğrafi ve jeolojik açıdan Türkiye'nin en zorlu kesimleri arasında yer alıyor. Bölgeden demiryolu, karayolu, otoyol ve petrol boru hatları geçiyor, yerleşim ve sanayi tesisleri iç içe bulunuyor. Doğu Anadolu fay zonu da buradan geçiyor. Bu şartları göz önüne aldığımızda güzergahın ne kadar zor olduğunu, ciddi bir mühendislik ve planlama gerektirdiğini görüyoruz."

Planlamaya göre 2017 yılı sonunda tamamlanması öngörülen proje 193 milyon 253 bin liraya mal olacak. Projede 7'si yabancı, 20 teknik personel ile 200 işçi çalışıyor.

YORUMLAR 4
  • sivaslı 8 yıl önce Şikayet Et
    akp maşallh müthiş yatırımlar yaptı.türkiyeye yakışan tek ikdidar akp dir.
    Cevapla
  • Erzurumlu 8 yıl önce Şikayet Et
    chp+mhp iktidarda olsaydı o tunele 2 kazma vurulup 150 sene beklerlerdi.
    Cevapla
  • trabzonlu 8 yıl önce Şikayet Et
    trabzon ankara antalya istanbul mersin arasi neden tren yok bizde duble yol degil duble tren istiyoruz kullanulmayan yavas trenleri bize gonderin biz kullanalim ise yarasinlar
    Cevapla
  • serdengeçti 8 yıl önce Şikayet Et
    o da olur insallah.
    Cevapla