Kanal İstanbul'un güzergahı değişti mi?

Bakan Binali Yıldırım, Kanal İstanbul'un yeni güzergahı ile ilgili olarak, "Silivri'ye yapacağız demedim. Büyükşehir orayı gösterdi" dedi

Kanal İstanbul'un güzergahı değişti mi?
Kanal İstanbul'un güzergahı değişti mi?
GİRİŞ 08.02.2016 15:22 GÜNCELLEME 08.02.2016 15:50

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kanal İstanbul ile ilgili olarak, "Güzergahla ilgili detaylı çalışmaları tamamlamadık. Silivri'ye yapacağız demedim. Büyükşehir orayı gösterdi" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerine Bakanlığın bütçesine ilişkin sunum yaptı. Yıldırım, yolları böldüklerini belirterek, "Milleti birleştirdik. Bunlar bizim cevaplamak durumda olduğumuz sorulardır. 2003 yılında 6 bin 101 kilometre bölünmüş yol varken, 2015 yılında 24 bin kilometreye ulaşmış bulunuyoruz. Araç satısı 2003 yılında 9 milyon iken 20 milyonu bulmuş durumdadır. Bu hareketlilik sağlamanın en önemli bölünmüş yolların artırılmasıdır. 2003 yılında 6 ilimiz bölünmüş yolla birbirine bağlanırken, bugün 75 ilimiz birbiriyle bölümmüş yolla birbirine bağlanıyor. Bölünmüş yollar hayat kurtarıyor. Şerit değiştirme asgari düzeye düştü. Bölünmüş yollar konforlu bir sürüş imkanı vermiş, seyahat maliyetlerini azaltmıştır" ifadelerini kullandı.

ULAŞIM PROJELERİ İLE SOSYAL HAYAT DEĞİŞTİ

Demiryollarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Yıldırım, "60'lı yıllardan kalan bir projeydi. İller arasında güvenli ve konforlu bir yolculuk imkanı başladı. Hızlı tren yapılmasıyla sosyal hayat değişti. Örneğin Kayseri'den Kapadokya'ya gidip balon sefası yapıp dönebiliyorlar. Ülkemizin muhasır medeniyetler seviyesine ulaşmak konusu da karayolu, demiryolu, havayolunun katkı sağladığını görüyoruz. Hızlı tren, uçak kullanılabilir hale geldi" şeklinde konuştu.

Son 13 yılda Türkiye'nin havacılıkta dünyanın dört katına yakın büyüdüğünü belirten Yıldırım şunları kaydetti:

"Atatürk Havalimanı üçüncülüğe yükseldi. Havacılık Batı'dan Doğu'ya Türkiye üzerine doğru ilerleme sağlamış durumdayız."

TOPLAM YATIRIM 253 MİLYAR DOLAR

2003-2015 arasında toplam yatırım 253 milyar gerçekleştiğini söyleyen Yıldırım, "Karayolları yüzde 64, demiryolları yüzde 19, 46 milyar, denizyolları 3 milyar toplam 33.4 milyar, havayolu 16 milyar TL yatırım yapıldı. Haberleşme 26 milyar TL, 53 milyar özel sektör yatırımı yapıldı. 60.9 milyar kamu-özel işbirliği yatırımı var. 23.1 milyar gerçekleşen, 38 milyar devam eden yatırım var" diye konuştu. Yıldırım şunları kaydetti:

"Demiryolları Türkiye'nin yükünü taşıması gerekirken Türkiye demiryollarını taşıdı. Birçok hat sinyal yok, bunları sinyalli hale getireceğiz. Milli sanayimizin kurulması için çalıştık. Yük vagonu, ray yapımı gibi işler, önemli oldu. Hızlı tren ve yolcu setler milli sanayimiz diyebileceğimiz prototip çalışmalarını devam ettiriyoruz."

Yıldırım, havacılık ile ilgili olarak, "Havacılıktaki çalışmalarında havaalanları modernleştirilmesine devam edeceğiz milli uçak konusunda çalışmalar devam edeceğiz. 2003 yılında iç ve dış hatta yolcu sayısı 34 milyon ilken 2015 yılında iç ve dış hatta yolcu sayısı 190 milyon oldu. 2003 yılında 2 merkezden 26 noktaya uçuşurken, 2015 yılında 6 havayolu 7 merkezden 55 noktaya uçuyor. Yeni havalimanı 2018 in ilk çeyreği hizmete alınacak. Bütün etaplar gittiğinde 150 milyon yolcuya ulaşacağız. Yeni İstanbul havalimanı ne kadar isabetli olduğunu ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı.

Kanal İstanbul ile ilgili olarak Yıldırım, "Güzergahla ilgili detaylı çalışmaları tamamlamadık. Yer sabitlenmiş gibi açıklama yapılması üzerine açıklama yapmaya ihtiyaç duyuldu. Silivri'ye yapacağız demedim. Büyükşehir orayı gösterdi" dedi.

Siber güvenlikle ilgili olarak Yıldırım, "Hem saldırılara karşılık vermek hem de güvenliek tedbirlerini saldırı olmadan almak için bütün kurumların farkındalığının olması için someler oluşturuldu. Siber Güvenlik komutanlıkları kuruldu. Türkiye'de de kuruldu. Dünyanın en büyük tehdidi siber tehdit olarak gözüküyor" dedi.