Dünyanın 3'üncüsünde çalışmalar yarılandı

2018'de bitirilmesi taahhüt edilen ve tamamlandığında dünyanın en yüksek üçüncü barajı olacak Yusufeli Barajı'nın yüzde 55'i tamamlandı.

Dünyanın 3'üncüsünde çalışmalar yarılandı
Dünyanın 3'üncüsünde çalışmalar yarılandı
GİRİŞ 21.05.2016 15:32 GÜNCELLEME 23.05.2016 15:19
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce 2018'de bitirilmesi taahhüt edilen Yusufeli Barajı inşaatının yüzde 55'i tamamlandı.

DSİ Genel Müdürü Ali Rıza Diniz, yaptığı açıklamada, Yusufeli Barajı ve HES'in Artvin'in 70 kilometre güney batısında Çoruh Nehri üzerinde kurulacağını söyledi.

Barajın çift eğrilikli beton kemer baraj tipinde inşa edildiğini aktaran Diniz, "270 metre yüksekliği ile kendi sınıfında dünyanın en yüksek 3'ncü barajıdır.  Tesisin kurulu gücü 558 megavat olup yıllık elektrik üretimi bin 888 gigavat saat. Projenin tamamlanması ile milli ekonomiye yıllık 450 milyon lira katkı sağlayacaktır." diye konuştu.

Barajın yapımına 21 Aralık 2012'de başlandığını anımsatan Diniz, 29 Mayıs 2018'de bitirilmesinin taahhüt edildiğini kaydetti.

Diniz, "Yusufeli Barajı'nda yüzde 55 fiziki gerçekleşme sağlandı, 2018 yılında dünyanın en yüksek 3'üncü barajını tamamlayacağız." ifadesini kullandı.

Projeden bir ilçe, 19 köy arazisi ve yerleşim yerinin etkilendiğini bildiren Diniz, şöyle konuştu:

"Yusufeli ilçesi ve 6 köyün yerleşim yeri tamamen su altında kalmaktadır. Proje genelinde 31 kilometrekare göl alanında 14 bin 687 parsel, 9 bin 240 da taşınmaz kamulaştırılacaktır. Toplam kamulaştırma maliyeti 2 milyar lira olup bu yılın fiyatlarıyla 305 milyon 305 bin 617 lira, yüzde 15 kamulaştırma ödeneği harcanmıştır."

Yapı İşleri Genel Müdürlüğünce 5 Temmuz 2015'te çıkan Bakanlar Kurulu Kararına göre 18 Eylül 2015'te yapılan iskan duyurusunda Yusufeli ilçe merkezi için 3 bin 173 ailenin başvuru yaptığını aktaran Diniz, köyler için 16 Aralık 2015'te iskan duyurusu yapıldığını bin 477 ailenin müracaat ettiğini dile getirdi. Diniz, buna bağlı olarak hak sahipliğinin kesinleştirilmesi ve borçlandırma işlemlerinin yapılacağını anlattı.

Projeden etkilenen bölgede yaşayanların başka bir yerde iskanı için Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığının Yansıtıcılar ve Sakut deresi bölgesine 8 farklı tipte konut,25 yataklı hastane, 2 sağlık ocağı,16 derslikli meslek lisesi ile mobilya ve metal işleri atölyesi, 100 kişilik pansiyon, 16 derslikli ortaokul, 16 derslikli ilköğretim okulu ve 24 derslikli lise binalarına ait mimari avan projelerini tasdik ettiğini ve uygulama projelerinin yapımının devam ettiğini kaydeden Diniz, proje çalışmaları devam eden kamu binalarına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Hükümet konağı, ilçe jandarma komutanlığı, şehirler arası otobüs terminali, öğretmenevi, kapalı spor salonu, kütüphane, PTT, ilçe gençlik ve spor müdürlüğü, adliye, ilçe emniyet müdürlüğü, merkez cami ve küçük camiye ait mimari avan proje çalışmaları tamamlanmış olup uygulama projesi için ilgili kurum görüşleri alınarak TOKİ'ye bildirilmiştir.

Diğer kamu binalarından belediye hizmet binası, küçük sanayi sitesi ve ticaret merkezi ile ilgili mimari proje çalışmaları da tamamlanmış olup uygulama projesi için ilgili kurum görüşleri alınması çalışmaları devam etmektedir."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 14
  • Fırat 7 yıl önce Şikayet Et
    takoz chp tmmo vb. leri ne duruyor! iptal için anayasa mahkemesine.
    Cevapla
  • Misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    türkiyede neden içişleri karıştırılıyor?Başka ülkeler çekemiyor bukadar yatırımları! son yıllarda yatırım kaç yüz milyarı buldu! ülke yönetiliyor ülke. CHP gibi devamlı şikayet etmiyorlar, küfür etmiyorlar!
    Cevapla
  • SİVEREKLİ ZAZALAR 7 yıl önce Şikayet Et
    Umarım kılıçdaroğlu kullanmaz O köprüyü Kullanırsa tekeri patlasın ayağı kırılsın. Bu kadar nankörlük olmaz Bu kadar vatan hainliği olmaz Kahrolsun pkk hdp paralel ypg pyd chp ve tüm terörist grupları ve destekçileri
    Cevapla
  • Demokrat 7 yıl önce Şikayet Et
    CeHaPeliler tek parti zamaninda o barajin dahada buyugunu oraya yapacaklardi; ama onlar cevreci olduklari icin, agaclar suyun altinda kalacak diye yapmadilardi o zamanlar. Yoksaki onlar da buyuk procelerin partisidir. Iyi biliriz. :p
    Cevapla
  • gökhan çakır 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu baraj yapılacak ama vatandaşa yansıyacakmı? HAYIR. Aylık yine el yakan elektrik faturaları gelmeye devam ediyor. 3 kişilik bir aileyiz ve 70TL'den assagı fatura gelmiyor. Elektrik idaresini özellestirmekle hic iyi yapmadılar
    Cevapla
  • Ayhan 7 yıl önce Şikayet Et
    elektrik kesintisi olmayacak. ilerde elektrikli otomobiller yollara ciktiginda bulgaristandan elektrik dilenmeyecek rusya gazi kesermi diye ruslara usaklik yapmayacaksiniz. bundan daha iyi vatandasa yansimasi olur mu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle