Yüksekova yeniden inşa edilecek

Terör örgütü PKK'ya yönelik yürütülen operasyonun ardından hasar tespit çalışmaları sürüyor.

Yüksekova yeniden inşa edilecek
Yüksekova yeniden inşa edilecek
GİRİŞ 30.05.2016 13:33 GÜNCELLEME 30.05.2016 17:23
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde cadde ve sokaklarına teröristlerin çukur kazıp, el yapımı patlayıcılarla barikat kurduğu, bazı yapıları harabeye dönüştürdüğü Yüksekova'da 13 Mart'taki sokağa çıkma yasağıyla başlatılan ve 20 Nisan'da tamamlanan "Jandarma Uzman Çavuş Ramazan Gülle Operasyonu" sonrasında güvenlik güçlerinin arama tarama çalışmalarında sona gelindi.

100 KİŞİLİK EKİP HASAR TESPİT ÇALIŞMALARINDA

Güvenlik güçlerinin, teröristlerin olası patlayıcı tuzaklarına karşı titizlikle yürüttüğü arama tarama faaliyetinin tamamlandığı bölgelerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca görevlendirilen 100 kişilik ekip, hasar tespit çalışması yürütüyor.

TERÖRİSTLERİN VERDİĞİ ZARARLAR

Ekiplerin çalışması esnasında terör örgütü mensuplarının ilçeye verdiği zararın boyutu da ortaya çıktı. Vatandaşların terk ettiği birçok evi kendilerine mevzi yapan teröristlerin, evlerin duvarında açtıkları deliklerden güvenlik güçlerine ateş ettiği tespit edildi.

Özellikle Cumhuriyet, Orman, Mezarlık, Eski Kışla, Yeni, Yeşildere, Esentepe, Güngör ve Dize mahallelerinde bazı yapıların içerisini kum torbalarıyla doldurup mevziler oluşturan teröristlerin, delikler açarak bu mevziler arasında geçiş sağladıkları belirlendi.

AĞIR HASARLI BİNALAR YIKILACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekiplerince yürütülen hasar tespit çalışmaları sonucunda hazırlanacak rapor doğrultusunda ilçede ağır hasarlı binalar kentsel dönüşüm kapsamında yıkılarak yeniden inşa edilecek, orta hasarlı binaların onarılmasına da kısa sürede başlanacak.

İRTİBAT BÜROSU KURULDU

Teröristlerin verdiği zararın belirlenmesi için ilçede irtibat bürosu kuruldu. Yapılacak çalışmaların ardından 10 bin lira ve altında zararı olan yapılar, sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından onarılacak; 10 bin lira ve üzeri hasar olan binalarla ilgili de Çevre ve Şehircilik Bakanlığının koordinesinde konut sahipleriyle görüşülerek gerekli çalışmalar yürütülecek. Vatandaşlara zarar gören eşyaları için de tespit çalışmalarının ardından gerekli ödemeler yapılacak.

CAMİLER ONARILACAK

İlçenin yeniden imarı için yürütülen çalışmalar kapsamında, Diyanet İşleri Başkanlığı da teröristlerin zarar verdiği camileri en kısa sürede onarıp yeniden ibadete açacak.

MESLEKİ EĞİTİM KURSLARI

Yüksekova'da ayrıca sosyal yaşamın iyileştirilmesi ve istihdam sorununun çözümüne katkı sağlamak için de İŞKUR aracılığıyla Toplum Yararına Destek Programı kapsamında çalışmalar yürütülecek, vatandaşlar için mesleki eğitim kursları açılacak.

Terör saldırıları nedeniyle ilçeden ayrılmak zorunda kalan ve çevre illere yerleşen ailelerin barınma ve diğer ihtiyaçlarının karşılanmasına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca devam edilecek.

ESNAFA FAİZSİZ KREDİ

Yüksekova'da terör örgütü mensuplarınca yerleştirilen el yapımı patlayıcılar nedeniyle iş yerleri zarar gören esnafın zarar tespitlerine vatandaşların ilçeye dönüşüyle başlanacak. Terör saldırıları yüzünden zor duruma düşen esnaf için de Halk Bankasından faizsiz kredi imkanı sağlanacak ayrıca basit usulde vergiye tabi küçük esnaf için de sosyal destek verilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ilçede parklar, oyun sahaları, taziye evleri, sosyal alanlar, camiler, okullar ve gençlik merkezleri gibi konforlu bir yaşam için gerekli tüm donatıların yer alacağı yeni bir imar planı yürütecek.

OKULLAR YENİLENECEK

Teröristlerin sözde "karargah" ve "patlayıcı imalathanesi" olarak kullanarak harabeye çevirdiği 2'si lise 11 okul yeniden yapılacak.

50 MİLYON LİRA HARCANACAK

Yeniden yapılması için yaklaşık 50 milyon lira harcanması gerektiği bildirilen ve 7 bin 500 öğrencinin eğitim gördüğü bu okulların inşa çalışmalarına kısa sürede başlanacak.

Söz konusu okullar arasında Milli Piyango İdaresince 22 milyon lira yatırımla Orman Mahallesi'nde geçen yıl hizmete giren, bünyesinde halı saha, 300 kişilik pansiyon, atölyesinde inşaat, metal, elektrik-elektronik, motorlu araçlar ve bilişim teknolojisi bölümlerinin yer aldığı Muharrem Malazgirt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de bulunuyor.

Yatakhane ve yemekhanesi teröristlerce harabeye çevrilen okulun, koridor ve merdivenlerine barikat kurulduğu, pencere, sıra, masa, kapı ve akıllı tahtaların kullanılamaz hale getirildiği bir süre önce kayıt altına alınmıştı. Bin 600 öğrencinin eğitim gördüğü okuldaki derslik, idare bölümü, laboratuvar ve piyano ile diğer müzik aletlerinin bulunduğu sınıflara da bölücü örgütü mensuplarınca el yapımı patlayıcılarla büyük hasar verilmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 9
  • ahmet 7 yıl önce Şikayet Et
    Vatandaşın eline para vermeyin, pkk çoluğunu çocuğunu kaçırır tehtitle para alıt.
    Cevapla
  • Ayhan 7 yıl önce Şikayet Et
    Nara isimli arkadaş hdp yüzde 85 oyu doğudan alıyor bunların hedefi evlerini yenilettirmek kürtlerin istediği bir göz allah verdi iki göz bizim gibi budalalar olduktan sonra bu devlet bizden alıp oraya verir tabi elektrikte vergide oldupu gibi
    Cevapla
  • İstanbulli 7 yıl önce Şikayet Et
    Teröre destek verenlerin polise askere millete devletine hainlik edenlerin cezasını Allah versin....
    Cevapla
  • Yorum 7 yıl önce Şikayet Et
    Hepsi PKK destekçisi zaten bırakın kendi elleriyle teslim ettikleri evlerini yine kendi elleriyle teslim alıp onarsinlar Bir kurusum dahi onlara giderse zehir zikkim olsun
    Cevapla
  • yüksek ovalı 7 yıl önce Şikayet Et
    bırakın yardım etmeye allahın yağmur suyunu bunlara vermeyin hayinlik bunların kanına işlemiş .NARA denen şahsiyet bende yüksek ovada yaşıyom evinin önüne bomba gömüyolar gördüğü halde söylemiyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle