Gazze'ye 300 milyon dolarlık 'can suyu'

Bakan Veysel Eroğlu, Gazze'de denizden su arıtacak yaklaşık 300 milyon dolar maliyetli su temin projesi planladıklarını söyledi.

GİRİŞ 07.07.2016 15:49 GÜNCELLEME 07.07.2016 16:01
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Afyonkarahisar'ın Dinar İlçesi'nde kaymakamlığın düzenlediği bayramlaşma programına katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bayramlaşma öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Türkiye- İsrail ilişkilerinin normalleşme sürecine girmesiyle Filistin'e yardımların bayram öncesi ulaştığını hatırlatan Bakan Eroğlu, Türkiye'nin Gazze'de su sorununun çözümü için 300 milyon dolarlık denizden su arıtma projesini hayata geçireceğini aktardı. 

Türkiye ile İsrail ilişkilerinin bozulması öncesi Filistin'e su sağlaması için kendisine bir proje getirildiğini açıklayan Bakan Eroğlu, projenin uygulanabilir olduğunu, kendisinin projeyi geliştirdiğini vurguladı. Denizden su arıtacak projeyle tüm Gazze'nin su probleminin çözülebileceğini belirten Eroğlu, “Orada yeraltı kaynakları suyu veya yüzey suları olmadığından, mecburen denizden arıtmamız lazım. Deniz suyunun tuzluluğu 'reverse osmosis' tekniğiyle giderilecek. Arıtılan suyu oradan alacağız, pompa istasyonlarıyla depolara, oradan da şehre dağıtacağız. Zor bir şey değil ama biraz maliyetli. Herhalde 300 milyon dolar gibi bir para gerekiyor. Gazze için daha önce bazı ülkeler destek vereceğini ifade etmişti. Bakalım göreceğiz" dedi.

AFRİKA'DA 1.7 MİLYON KİŞİYE SU VERDİK 

Türkiye'nin Afrika'da susuz bölgelere su götürdüğünü hatırlatan Veysel Eroğlu, Gazze'nin su, çöp ve sağlık konularının çözülmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin fakir ülkelere en çok yardım yapan ülke olduğunu anlatan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu anda Afrika'ya oradaki insanlara biz bakıyoruz. Afrika'da suyu olmayan, 1 milyon 700 bin kişiye su verdik. Şimdi diğer pek çok ülkeye destek veriyoruz. Türkiye artık alan el değil, veren el. Dünyada en fakir ülkelere destek yapan ülke Türkiye. Bundan gurur duymamız lazım. Gazze'nin de su meselesi, çöp, sağlık meselesinin hallolması lazım. Gönül coğrafyamızdaki bu ülkeye bakmak bu milletin boynunun borcudur." 

BÜTÜN ÜLKELERLE İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEYE HAZIRIZ

Hükümetin Mısır'la görüşmelerin başlaması adına bu ülkeye heyet göndereceğine yönelik haberler hatırlatılan Bakan Eroğlu, Ak Parti hükümetlerinin sıfır problem anlayışla hareket ettiğini belirtti. Türkiye ile düşmanlığın fayda sağlamayacağını tüm ülkelerin anladığını kaydeden Eroğlu, “Onlar bir adım atarlarsa biz koşarak, kucaklaşarak dostlukları artırırız. Rusya ile nitekim basit bir görüşme neticesinde buzlar eridi. Şu anda iki ülke de 'kazan kazan prensibi' ile hareket ediyor. Mısır da tarihi dostluğumuz olan bir ülke. Esasen geçenlerde 'İslam Ülkeleri Su Bakanları' toplantısında, 'Kardeşim biz dostuz, kardeşiz milletimizin sevgisini ve saygısını Mısır halkına iletin' dedim. Mısır ile de soğukluklar bizden kaynaklanmadı. Karşı taraftan kaynaklanan bu durumu gidermek için gayret ediyoruz. Tabi kimin gideceği hükümetimizin ve Başbakanımızın takdiridir" diye konuştu.

İstanbul Maltepe'de dün meydana gelen yangında yanan alan miktarı ve yangının çıkış nedeni de sorulan Eroğlu, yangının birkaç noktadan çıktığını, ancak sebebinin halen araştırıldığını söyledi. Eroğlu, bölgeye helikopter ve arazözlerle müdahale edildiğini kaydetti.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 26
  • Atakan 7 yıl önce Şikayet Et
    Allah devletimize zeval vermesin Allah Türkü korusun ki Islama sahip çıkalım yerinde yapılan her türlü desteğe razıyız ve destekliyoruz ama vatandaşlığa almaya karşıyım
    Cevapla
  • sefa bolat 7 yıl önce Şikayet Et
    k.maraşin en yakin 3 km olan dereli mahallesine 3 saatte bir su akiyor bazen hiç geliyor bide adi buyuksehir oldu bu nasil hizmet
    Cevapla
  • ahmet 7 yıl önce Şikayet Et
    kaçak elektriğin parasını vatandaşa ödettir ona buna beleş elektrik sağladık diye gerin ne ala memleket...
    Cevapla
  • Cafer 7 yıl önce Şikayet Et
    hizbiseytan iki cahil Filistinliyi kandirip Israile bomba attirir,sonra Israil de Gazeye bomba yagdirir.Daha halen Turkiye cumhuriyetine yardimci olan Rabimize sukur etmeyecekmisiniz?
    Cevapla
  • yapıcı olun 7 yıl önce Şikayet Et
    eleştirmek kolay klavye kahramanları... orada yaşayan siz değilsiniz ancak gururunuzu egonuzu düşünüyorsunuz... susuz olmak nedir bilmezsiniz bile.. RTE en makul olanı yapıyor..ordakiler hastalık ve yokluktan öldükten sonra mı yardım edeceksiniz? israil bombalarsa yine inşa ederiz ta ki gerçek güce ulaşana kadar sabır!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle