Kendi yazarından Hürriyet'e tokat gibi cevap

Hürriyet yazarı Fatih Çekirge bugünkü yazısında köprüye yönelik eleştirilere tek tek cevap verdi.

Kendi yazarından Hürriyet'e tokat gibi cevap
Kendi yazarından Hürriyet'e tokat gibi cevap
GİRİŞ 08.07.2016 16:13 GÜNCELLEME 08.07.2016 16:14
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Osmangazi Köprüsü'nün açılmasıyla birlikte tatilciler köprüye akın etti, köprüden 5 günde on binlerce insan geçti.

HÜRRİYET KÖPRÜYLE İLGİLİ ALGI HABERİ YAPTI

Geçtiğimiz günlerde Hürriyet'te Uğur Gürses imzalı bir haber çıktı. Hürriyet, devletin köprüyü yapan şirkete bütçeden para vereceğini, bu da "Köprüden geçmeyenlerin köprünün parasını ödediği" anlamına geldiğini duyurdu.

BİR BAŞKA HÜRRİYET YAZARINDAN TEPKİ

Hürriyet yazarı Fatih Çekirge bugünkü yazısında, köprüye yönelik eleştirilere tek tek cevap verdi. Hatta Hürriyet'in yaptığı habere de cevap vererek "Ankara - İstanbul otoyolu yapılırken 'yoldan para mı alınır' diyen kafayla Osmangazi'yi eleştirenlerin aynı kafaya sahip olduğunu söyledi.

İşte Çekirge'nin yazısındaki o satırlar:

Bazı yazarlar, birtakım istatistikler vererek köprünün fiyatı ve yapımı üzerine eleştiriler yapıyor. Diyorlar ki:

- Osmangazi Köprüsü geçmeyenden de para alacak..

- Vapur ve duble yol kullanıldığında daha ucuza geliyor.

OTOBÜSTEN PAHALI OLAN UÇAĞI NİYE TERCİH EDİYORUZ?

İşte bendeki cevaplar:

1) 8 saatlik İstanbul-İzmir yolu 3.5 saate indiğine göre... Aradaki 5 saatlik zamanın değeri ölçülebilir mi? Satın alması en zor şey zamandır, biriktiremezsiniz. Deposu da yoktur. Neden otobüs yerine daha pahalı olan uçağı tercih edersiniz.

DÜNYADAKİ ÖRNEKLERİ

2) Köprü, deprem bölgesinin ortasına yapılmış özel bir köprüdür. Dünyadaki örnekleri 5 yılda tamamlanırken, Türkiye’de 39 ayda trafiğe açılmıştır. 3) Eleştiriler köprü geçiş ücretine geldiği için 400 kilometrelik otoyol geçişi gözden kaçıyor. 400 kilometrelik otoyol kilometresi 5 cent üzerinden toplamda 20 dolardır.

OTOYOL ÜCRETİ EN UCUZ TÜRKİYE'DE

Dünyadan örneklere baktığınızda Türkiye otoyol geçişi olarak en ucuz durumdadır. Mesela: - 470 kilometrelik Milano-Napoli yolu kilometresi 0.08 cent’tir... - Chicago, skyway 0.32 cent. - Fransa’da 382 kilotmetrelik Lion/A26 Reims otoyolu km başına 0.13 cent. - Bologna-Taranto 750 kilometrelik yol km başına 0.08 cent.. Ve daha bir çok örnek. Böyle bakınca 400 kilometrelik İzmir-İstanbul otoyolu geçişi daha ucuza gelir.

STRATEJİK YATIRIM

Ama daha önemli şeyler var.. Türkiye’nin yatırım ufuklarına doğru değişen şeyler. Bazı yatırımlar vardır... Coğrafi bağlantılarıyla bir ülkenin sosyo-kültürel dokusunda devrim yapar. Şehirleri, insanları, farklı kültürleri ve yatırım olanaklarını birbirine bağlar. Hem de hızla bağlar. Bu açıdan bakınca:

- Osmangazi Köprüsü ile Marmara Denizi’nin çevresinde oluşturulması planlanan otoyol ringinin tamamlanması için önemli bir adım daha atılmış olacak.

- İstanbul Boğazı’nda Boğaziçi, Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim köprüleri, İzmit Körfezi’nde Osmangazi Köprüsü ve yakın zamanda yapımı planlanan Tekirdağ’dan Balıkesir’e uzanacak otoyol üzerindeki Çanakkale 1915 Köprüsü, bölgenin beş önemli eko-kültürel geçiş projesini oluşturacak. Böyle bir ufukta yapılan bütün hesaplar değişir.

BU KAFA OTOYOLA DA KARŞIYDI

Hatırlıyorum da... İstanbul Boğazı’na ilk köprü yapıldığında. Ya da Ankara-İstanbul otoyoluna gişeler kurulduğunda.. “Yoldan para mı alınır?” eleştirilerini haykıranlar vardı. Bugün yine aynı kafa, aynı eleştiriyi yapıyor.

YORUMLAR 48
  • Tkyrkyyldz 7 yıl önce Şikayet Et
    ...Bizim Milletin yasayan huyudur ,hizmette hersey dort dortluk olsada once sikayet edilir ..Aglak durumlar falanda olur ve sonrasinda hersey duzelir sikayet edilen mekan bayram yerine doner.. Eski Turkiyeyi bilipte nankorluk yapmayanlara koprumuz Hayirli olsun ..
    Cevapla
  • ali 7 yıl önce Şikayet Et
    ben o yola pahalli diyenlerin kullanmam diyenlerin mantigini neden ise hic anlamiyorum olay cok basit evimizin hemen altinda ayni yemegi 5 tl ye satan yer de var luks mekanda tat olarak daha kotusunu 55 tl ye satan da var kaciniz gidip de o 55 tl ye satan a ben sizde yemem dediniz kopru de aynisi kimseyi silah zoru ile gecirmiyecekler isteyen acelesi olunca gecicek ve isini gordugu icin dua bile edicek istemiyen acelesi olmayan gemiye binecek yada eski sistem tur aticak sorun ne anlayamadim ha kopru var diye gemiyi kaldirsalar haklisiniz amma gemi de orde korfez turu da orda paran yok ise tur at kardesim amma acelen oldugu gun o koprute 500 tl bile verirsin unutma
    Cevapla
  • Fırat 7 yıl önce Şikayet Et
    Günlük ortalama 1 gün baz alınarak yapılmıyor yıllık ortalama baz alınır yani 1 yılda geçen toplam araç / 365 buna göre de ortalama 40.000 i geçer.
    Cevapla
  • SelimTheDream 7 yıl önce Şikayet Et
    40,000 arac gecis garantisini unutmussun yalniz. Gunde 40,000 arac gecse de gecmese de bu para odenecek. Bedava oldugu ve Istanbul'un buyuk bir cogunlugunun Ege'ye ve Akdeniz'e kactigi zamanda gecen arac sayisi gunluk ortalama 87bin. Bunun icinde sadece meraktan gecen cok buyuk bir kesim de var. Normal sartlar altinda gunde 40,000 arac gecer mi?
    Cevapla
  • zırlangaç 7 yıl önce Şikayet Et
    alternatifler bedava degilki körfezi dolaş 1,5 saatlik yol veya feribot 65 tl
    Cevapla
  • mak 7 yıl önce Şikayet Et
    feribot yenikapidan yalovaya 40 tl olunca ne diyeceksiniz ? ilk siz binersiniz :) 89 tl yapan firmanin avukatı gibisiniz arkadaş, köprü konusunda devletin tek eleştirilecek yanı günlük 40 bin arac garantisi vermesi olmuş. başka türlü devletle alakasi yok, fiyati eleştiren şirketleri eleştirsin, savunanda devleti savunmadığını bilsin..
    Cevapla
  • Atakan 7 yıl önce Şikayet Et
    Avrupadan örnek veriyorsunuz ama onlarin milli geliri ile bizimkini kıyaslayıp öyle karşılaştırma yapın bu daha adil olur
    Cevapla
  • ferdi gunay 7 yıl önce Şikayet Et
    hayonların milli gelirine. çık bak sokağa her yer araba dolu. rüm avmler hıncHınç dolu. para yok diye ağlamak da bizim millete yahudi mirası olmuş.
    Cevapla
  • hursit dilaver 7 yıl önce Şikayet Et
    CHPlilerin,aydınlanmacıların,laikçilerin,kemalistçilerin,merkel ve murdöck medyasının kötu dediği her şey bu ulkenin yararıınadır.bunlar hala 1930ların hasretini çekerler. bunlar 1930larda albert einsteini ve 100 akademisyeni ulkeye istemeyenlerdir.şimdi de suriyeli akademisyenleri istemiyrlar.<chp bu işte..yanılmayın sakın..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle