Karadeniz'in yeni ihracat üssü!

Ulaştırma Bakanı Arslan, yer teslimi yapılan Filyos Limanı hakkında bilgi verdi.

Karadeniz'in yeni ihracat üssü!
Karadeniz'in yeni ihracat üssü!
GİRİŞ 24.07.2016 13:27 GÜNCELLEME 24.07.2016 13:37

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Filyos Limanı'nın yer tesliminin 19 Temmuz'da yapıldığını söyledi.

Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zonguldak’ın, Türkiye ekonomisine önemli girdi sağlayan şehirlerden olduğunu vurgulayarak, kentin her türlü altyapı sorununun giderilmesi gerektiğini söyledi.

TÜM KARADENİZ'İN ANA İHRACAT MERKEZİ

Bu kapsamda, Zonguldak’a deniz, demiryolu ve karayolu ulaşımında her türlü önceliği verdiklerine dikkati çeken Arslan, "Filyos Limanı, hem Zonguldak’ın hem de Türkiye’nin lojistik imkanlarını güçlendirecek büyük bir yatırım olacak. 19 Temmuz'da yer teslimini yaptık, çok yakın bir zamanda da kazma vurulmuş olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Arslan, yapımı bin 400 iş günü sürecek ve tamamlandığında yıllık 25 milyon ton yükleme boşaltma kapasitesine sahip olacak limanın, sadece Zonguldak’ın değil, başta Karabük ve Bartın olmak üzere tüm Karadeniz’in ana ihracat merkezi olacağını kaydetti.

İHALE BEDELİ

Filyos Limanı’nın altyapı inşaatlarının kamu kaynakları ile yapılacağını ifade eden Arslan, bu kapsamda ekonomik açıdan en avantajlı teklif olan 537 milyon 888 bin liralık teklifin idarelerince kabul gördüğünü ve bu teklifi veren ortaklık ile sözleşmeyi imzaladıklarını dile getirdi.

Altyapı inşaatlarının tamamlanmasından sonra üstyapı inşaatlarını yap-işlet-devret (YİD) modeli ile yapmayı planladıklarını belirten Arslan, şöyle konuştu:

"Projenin altyapı işleri kapsamında 3 bin metre uzunluğunda ana mendirek, 2 bin metre uzunluğunda tali mendirek, 3 metre uzunluğunda rıhtım, yaklaşık 15 milyon metreküp tarama, geri saha dolgusu ve tahkimat işleri yapılacak. Altyapı inşaatlarını kamu kaynakları ile yapıyoruz. Altyapının tamamlanması sonrasında üstyapı inşaatları ile yükleme boşaltma ekipman ve teçhizatları için ise YİD modelini faaliyete geçirmeyi planlıyoruz."

KAYNAK: AA