Melen Barajı’nda geri sayım başladı

İstanbul’un 2071 yılına kadar olan içmesuyu ihtiyacını garanti altına alacak Melen Barajı’nda geri sayım başladı.

Melen Barajı’nda geri sayım başladı
Melen Barajı’nda geri sayım başladı
GİRİŞ 02.08.2016 12:02 GÜNCELLEME 02.08.2016 12:02

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapımı devam eden ve nüfus artışının da hesaba katılarak İstanbul’un 2071 yılına kadar olan içmesuyu ihtiyacını garanti altına alacak Melen Barajı’nda geri sayım başladı.

Çalışmaların büyük bir hızla devam ettiği baraj 285 gün sonra tamamlanacak. 2007 yılında Dünya’da ve ülkemizde yaşanan iklim değişikliği, küresel ısınma etkileri ve kuraklık İstanbul’da Melen suyuna acil ihtiyaç duyulmasına sebep olmuştu. 

Bunun üzerine 2007 yılında DSİ, inşaatı 2010 yılında bitecek olan Melen Sisteminin I. Kademesinin daha erken devreye girmesi için, Melen Sistemi inşaatının tamamlanan kısımlarını ve Yeşilçay Sistemini kullanarak “İstanbul’a Acil Su Temini” adı altında muhteşem bir proje geliştirdi. 

Büyük Melen Çayı, Şafak Eylem Planı ile 20 Ekim 2007 saat 16.59’da İstanbul'a akıtılmıştı ve problem çözülmüştü. Melen Barajı Sayesinde Deniz Suyunun Arıtılmasına İstanbul İçin Gerek Kalmayacak İstanbul’un uzun vadeli içmesuyu ihtiyacını karşılamak için geliştirilen Melen Projesi’nin 4 safhadan oluştuğunu belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Dünyanın birçok ülkesinin nüfusundan fazla nüfusa sahip olan İstanbul için geliştirilen bu projenin en önemli ayaklarından birini Melen Barajı oluşturuyor.
 
Baraj tamamlandığında İstanbul’un 2071 yılına kadar içme suyu ihtiyacı karşılanmış olacaktır. Bugün itibarıyla İstanbul’un herhangi bir su sıkıntısı bulunmamaktadır.
 
Bakanlık olarak tabii su kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendiriyoruz. Bazı çevrelerin dile getirdiği yüksek maliyetli deniz suyunun arıtılması hususu bugüne kadar gündemimizde olmadı bu projeler sayesinde bundan sonra da olmayacak” diye konuştu. 

2 YIL ÜST ÜSTE KURAKLIK OLSA BİLE SU SIKINTISI YAŞANMAYACAK
 
Melen Barajı’nda fiziki gerçekleşmenin yüzde 75 seviyesine ulaştığının altını çizen Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Barajın temelini benim de iştirak ettiğim merasimle 6 Mart 2014 tarihinde atmıştık. 

Melen Barajı temelden 124 metre yüksekliğe, 2 milyon 80 bin m3 beton dolgu miktarına ve 694 milyon m3 su depolama hacmine sahip bulunuyor. 285 gün sonra tamamlanacak olan baraj ile İstanbul’a yılda 1 milyar 77 milyon m3 su temin edilecek.
 
Ayrıca Sungurlu Barajı’nın da hayata geçmesi ile İstanbul iline yıllık 115,1 milyon m3, Osmangazi Barajı’nın tamamlanması ile de 185 milyon m3 içmesuyu temini sağlanacak. Böylelikle bu projeler sayesinde İstanbul’un su kaynaklarındaki su temin miktarı iki katına çıkacak ve 2 yıl üst üste kuraklık olması durumunda bile şehirde su sıkıntısı yaşanmayacak” değerlendirmesinde bulundu. 

Günlük Ortalama 6.500 m3- 7.000 m3 Arası Silindir İle Sıkıştırılmış Beton Dökülüyor Melen Barajı’nda çalışmaların bütün hızıyla devam ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu, “Baraj gövdesi silindir ile sıkıştırılmış beton (SSB) ile yapılıyor ve gövde inşaatının yarısı tamamlandı. Günlük ortalama 6.500 m3- 7.000 m3 arası SSB dökülüyor ve baraj 12 Mayıs 2017 tarihinde tamamlanacak” açıklamasını yaptı. 

Melen Projesi Çerçevesinde İki Kıta İlk Kez Boğazın Altından Birleşti Suyun kıtalar arası ulaşımına imkan veren Melen Projesi kapsamında Boğaziçi Tüneli’nin daha önce hizmete alındığını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bu proje ile sadece İstanbul’u değil, Dünya tarihinde ilk defa 2 kıtayı da suyun altından birleştirdik. Melen Sistemi bünyesindeki boğazın 135 metre altında, 5.551 metre uzunluğunda ve 4 metre çapındaki bu tünel, 2011 yılında tamamlanmıştı. 

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Marmaray'dan önce 3 Temmuz 2009 tarihinde boğazı ilk defa bu tünelden denizin altından arabayla geçmişti.
 
İstanbul’un içme ve kullanma suyu sigortası olan Melen Projesi’yle bugün İstanbul'a günde 700.000 m3 su temin edilmektedir” diyerek sözlerini tamamladı. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL