Dev proje için yeni adım atıldı

İstanbul'un trafiğini rahatlatmak amacıyla hazırlanan 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi için mali teklifler alındı.

Dev proje için yeni adım atıldı
Dev proje için yeni adım atıldı
GİRİŞ 10.08.2016 12:12 GÜNCELLEME 10.08.2016 12:12
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İstanbul'un trafiğini rahatlatmak amacıyla hazırlanan 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi'nde etüt, proje ve mühendislik hizmetleri ihalesinde teknik açıdan yeterli bulunan İdom, Tecnimont ve Yüksel Proje'nin mali teklifleri alındı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda yapılan ihale öncesinde Genel Müdür Vekili Metin Akbaş, yaptığı açıklamada, ihale süreci hakkında bilgi vererek, teknik ve mali teklifleri istenen 6 firmadan 5'inin teklif verdiğini anımsattı.

İhaleyi kazanan firma ile sözleşmenin imzalanmasının ardından yapım için Yap-İşlet-Devret (YİD) ihalesine çıkılacağını anlatan Akbaş, bu amaçla Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararı için başvuru yaptıklarını ifade etti. YPK kararı çıkmasının ardından 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi'nin yapım ihalesine çıkılacağını dile getiren Akbaş, dünyada ilk olacak projenin ülkeye hayırlı olmasını diledi.

İhale Komisyonu Başkanı Ferzan Gökerküçük de ihale için 3 Mayıs'ta mali teklifleri alınan 5 firmadan 3'ünün yeterli bulunduğunu belirterek, projenin yaklaşık maliyetinin 29 milyon 774 bin 327,77 lira olduğunu ifade etti.

Teknik puanı 95,98 olan İdom firmasının 35 milyon 366 bin lira, teknik puanı 93,31 olan Tecnimont firmasının 22 milyon 800 bin lira, teknik puanı 100 olan Yüksel Proje'nin ise 26 milyon 215 bin lira mali teklif verdiğini bildiren Gökerküçük, komisyonun değerlendirmesi sonucu teknik ve mali açıdan en yüksek puanı alan firmanın sözleşme için davet edileceğini kaydetti.

Proje 1 yıl içinde tamamlanacak

Etüt, proje ve mühendislik hizmetleri kapsamında, karada ve denizde derin sondaj çalışmaları yapılarak, zemin verileri belirlenecek. İhale sürecinin ardından 1 yıl içinde mühendislik projelerinin tamamlanması planlanıyor. İstanbul Boğazı'nın altından geçecek söz konusu tünelde, tek tüpte hem karayolu hem de demiryolu bulunacak. Tünelde, ortadan geliş ve gidiş olmak üzere demiryolu, üst ve altta da lastik tekerli araç geçişine uygun iki şeritli yol yer alacak.

Tünelin büyüklüğü ve kapsamıyla dünyada ilk olacak projenin bir ayağı, AvrupaYakası'nda E-5 aksında İncirli'den başlayan ve İstanbul Boğazı'ndan geçerekAnadolu Yakası'nda Söğütlüçeşme'ye kadar uzanan yüksek kapasiteli ve hızlı metro sisteminden, ikinci ayağı ise Avrupa Yakası'nda TEM Otoyolu aksında Hasdal Kavşağı'ndan başlayan ve İstanbul Boğazı'ndan geçerek Anadolu Yakası'nda Çamlık Kavşağı'na bağlanan 2x2 şeritli karayolu sisteminden oluşacak.

Tünel, TEM Otoyolu, E-5 Karayolu, Kuzey Marmara Otoyolu ve 9 metro hattıyla entegre edilecek. YİD modeliyle yapımına başlanmasının ardından 5 yıl içinde tamamlanması hedeflenen tünelin kullanıma geçmesiyle Avrupa Yakası'nda İncirli'den, Anadolu Yakası'nda Söğütlüçeşme'ye, 31 kilometre uzunluğunda 14 istasyondan oluşacak hızlı metroyla yaklaşık 40 dakikada ulaşılacak. Avrupa Yakası'nda Hasdal Kavşağı'ndan Anadolu Yakası'nda Çamlık Kavşağı'na karayoluyla yaklaşık 14 dakikada geçilecek. Hattan günde 6,5 milyon yolcunun yararlanması bekleniyor.

YORUMLAR 1
  • Murat ERGÜN 7 yıl önce Şikayet Et
    Yap - işlet - Devret modeli ile yapılmamasını ve karayolunun 3 er şeritli olmasını istiyorum. Saygılarımla
    Cevapla